مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، رئیس و جمعی از اعضای کمیسیون عمران با همراهی استاندار و مدیران اجرایی استان گلستان از روند اجرای عملیات لایروبی کانالهای بین خلیج گرگان و دریای خزر بازدید کردند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان بنادر و دریانوردی، علیاکبر صفایی در جریان بازدید رئیس و اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای […]
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، رئیس و جمعی از اعضای کمیسیون عمران با همراهی استاندار و مدیران اجرایی استان گلستان از روند اجرای عملیات لایروبی کانالهای بین خلیج گرگان و دریای خزر بازدید کردند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان بنادر و دریانوردی، علیاکبر صفایی در جریان بازدید رئیس و اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از روند لایروبی خلیج گرگان با اشاره به احداث دایک به مساحت ۱۰۰ هکتار برای مواد حاصل از لایروبی به عنوان یکی از اقدامات این سازمان گفت: احیا و نجات خلیج گرگان به جز لایروبی به اقدامات سازنده سایر دستگاههای اجرایی مرتبط با این موضوع نیز وابسته است.
معاون وزیر راه وشهرسازی اظهار داشت: برای زنده شدن خلیج زیبا و ارزشمند گرگان، به جز لایروبی که امکان ورود آب دریای خزر به این خلیج را فراهم میکند، سایر دستگاه نیز باید همزمان، بحث پمپاژ آب از خزر و دسترسی به آبهای عمیق را نیز پیگیری و اجرایی کنند.
به گفته مدیر عامل سازمان بنادر و دریانوردی، عملیات لایروبی پس از یک سال به پایان می رسد و پس از آن مرحله دوم و اصلی که پمپاژ آب است، آغاز میشود.
محمدرضا رضایی کوچی؛ رئیس کمیسیون عمران مجلس نیز گفت: مجلس شورای اسلامی ردیف بودجه ۵۰۰ میلیارد تومانی برای نجات خلیج گرگان در نظر گرفته که ۱۰۰ میلیارد تومان آن اختصاص یافته است.
همچنین عبدالجلال ایری؛ نماینده مردم غرب گلستان در مجلس شورای اسلامی و سخنگوی کمیسیون عمران، خاطرنشان کرد: مجلس و دولت در کنار هم برای نجات خلیج گرگان برنامه ریزی و تلاش میکنند.
وی اختلاف نظر کارشناسان برای نجات خلیج گرگان را امری طبیعی دانست و افزود: با همت و برنامهریزی سازمان بنادر و دریانوردی، عملیات لایروبی خلیج گرگان آغاز شد و مجمع نمایندگان هم کمک می کند تا فرایند نجات خلیج شتاب گیرد.
بازدید اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از آبراه خلیج گرگان، به عنوان بازوهای قانونی و قانونگذاری این پروژه مهم زیست محیطی، درحالی صورت گرفت که طبق دستور رئیسجمهور برای آغاز لایروبی خلیج گرگان، تیمهای مهندسی سازمان بنادر و دریانوردی، مشغول به فعالیت هستند و مقدمات لازم از جمله توپوگرافی و هیدروگرافی به مساحت حدود هزار و ۱۰۰ هکتار انجام شده است. براساس مدلسازی و طراحی سازمان بنادر، سه محدوده برای دپوی مصالح حاصل از لایروبی خلیج گرگان تعیین شده و برنامهریزی شده تا طراحیها کمترین اثرات زیست محیطی را در پی داشته باشد.
در بازدید علیاکبر صفایی؛ معاون وزیر راه وشهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی و محمدرضا رضائی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس، از عملیات نجات دهنده و احیای خلیج گرگان، عملیات احداث سد خاکی و نگهدارنده برای رسوبات استحصالی؛ روند عملیات کاتر ساکشنهای لایروب در خلیج گرگان و انتقال رسوبات به محل پیشبینی شده و همچنین ظرفیتهای قانونی برای هماهنگی هرچه بیشتر بین سازمان محیط زیست و سایر دستگاههای اجرایی مرتبط با این پروژه مورد بررسی قرار گرفت.
کارکردهای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی خلیج گرگان
بر اساس این گزارش، خلیج گرگان سالهاست که گرفتار چالشهایی از جمله کمبود آب برای تجدید حیات آبزیان، شکار بی رویه، لایروبی نکردن کانالهای آبرسان، افزایش تعداد آب بندان و مزارع پرورش ماهی در بالا دست شده و این عوامل بر بحرانی شدن شرایط منطقه افزوده و ضرورت تلاش برای حل آن را جدیتر کرده است. خلیج گرگان با کارکرد اقتصادی و اکولوژیکی در تکثیر آبزیان، ماهیان استخوانی و غضروفی، جذب پرندگان مهاجر و حفظ چرخه زیست دریای خزر دارای اهمیت بوده و در معیشت جوامع محلی نیز اثرگذاری مستقیم و نقش مهمی دارد.
خلیج گرگان یکی از بزرگترین مخازن آب شیرین متصل به دریای خزر نیز هست و تداوم زندگی بسیاری از جانداران در بزرگترین دریاچه زمین به اتصال آن با دریا وابسته است.
این پهنه آبی از لحاظ موقعیت جغرافیایی در جنوب شرقی دریای خزر و حوزه شهرستانهای بندرترکمن، بندرگز، نوکنده و بهشهر از ۶۰ کیلومتر طول و حداکثر ۱۲ کیلومتر عرض برخوردار بوده و دارای امتداد شرقی – غربی است.
بر اساس دادههای سازمان نقشه برداری کشور بیش از ۳۰ درصد از وسعت ۴۰۰ کیلومتر مربعی خلیج گرگان در سالهای اخیر خشک شده است.
سیدابراهیم رییسی، رییس جمهور در سفر اسفندماه سال گذشته به گلستان، با اشاره به ضرورت لایروبی هر چه سریعتر کانالهای آبرسان به خلیج گرگان، تاکید کرد: باید از همه ظرفیتها برای اجرای فوری طرح لایروبی خلیج گرگان استفاده شود.
آغاز فعالیت عمرانی و فنی فاز نخست لایروبی خلیج گرگان و احداث سد خاکی برای تخلیه رسوبات آن، بیانگر عملیاتی شدن یکی از مهمترین مصوبات سفر رییس جمهور به گلستان و نوید بخش حیات دوباره این پهنه آبی ارزشمند شمال کشور است.