مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی در حاشیه نشست مشترک با کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با موضوع بررسی اجرای قانون جهش مسکن، در خصوص جمعبندی نشست اعلام کرد: همراه با برخی معاونان خود در دیدار با نمایندگان مجلس، گزارشی از روند اجرای قانون جهش تولید مسکن در بخشهای مالی، اجرایی، تامین زمین و عملیات […]
مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی در حاشیه نشست مشترک با کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با موضوع بررسی اجرای قانون جهش مسکن، در خصوص جمعبندی نشست اعلام کرد: همراه با برخی معاونان خود در دیدار با نمایندگان مجلس، گزارشی از روند اجرای قانون جهش تولید مسکن در بخشهای مالی، اجرایی، تامین زمین و عملیات ساخت ارایه شد.
به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: تا امروز بیش از ۲۴ هزار هکتار زمین برای اجرای قانون جهش تولید مسکن آماده شده است و اراضی حدود یک میلیون واحد مسکونی دیگر نیز آماده شده است که با روش های مختلف تحویل مردم میشود. وزارت راه و شهرسازی با شش سیاستی که در دستور کار دارد کار
را پیگیری میکند.
عضو کابینه دولت سیزدهم ادامه داد: بخشی از سیاست وزارت راه و شهرسازی، تولید مسکن در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت تا ۵۰ هزار نفر جمعیت تحویل زمین با ارایه تسهیلات به مردم است که اینکار در حدود ۳۰۰ شهر آغاز شده است و شهرهای جدید نیز به گردونه اضافه میشود. این سیاست قطعی دولت است که در یکسال آینده ۵۰۰هزار واحد زمین تحویل مردم برای ساخت مسکن خواهد شد.
بذرپاش افزود: در حوزه بانکی عقب ماندگیهای برای ارایه تسهیلات به اجرای طرح نهضت ملی مسکن وجود داشت و بانکها به غیر از بانک مسکن همراهی مناسبی با اجرای طرح نهضت ملی مسکن نداشتند. در چند وقت گذشته توافقات مناسبی با چهار بانک دیگر انجام و تفاهمنامهها امضا شد و هرکدام از بانکها سهمی را برعهده گرفتند که امیدواریم بانکها در اجرای این طرح نقش قابل قبولتری را نسبت به گذشته ایفا کنند.
وی توضیح داد: یکی دیگر از جهتگیریهای وزارت راه و شهرسازی مربوط به جهتگیریهای دولت در بافتهای فرسوده است که با مکانیزمهای تشویقی در حوزه شهرسازی کارهای خوبی انجام شده که به شهرداریها نیز ابلاغ شد.
با مکانیزمهای تشویقی شهرسازانه، شاهد بودیم که با وجود کاهش صدور پروانه در شهرها اما در بافت های فرسوده شهر تهران بیش از ۵۰ درصد رشد صدور پروانه داشتیم که این نشان میدهد این سیاست پاسخ داده است. بنابراین هرچقدر بتوانیم در حوزه بافتهای فرسوده با مکانیزمهای تشویقی به نوسازی رونق بدهیم هم هدف تولید مسکن محقق میشود و هم با مشکلات زیربنایی و روبنایی که در بسیاری از شهرهای جدید با آن مواجه بودیم کمتر مواجه خواهیم بود.
بذرپاش تصریح کرد: در نشست با اعضای کمیسیون عمران مجلس توافق کردیم تا کمک کنند مکانیزیمهای نظارتی آنها در اجرای قانون جهش تولید مسکن بیشتر از گذشته شود تا بتوانیم در چند ماه آتی خبرهای خوبی را در حوزه بافتهای فرسوده به مردم ارایه بدهیم.
وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این پرسش که برنامه دولت برای احداث سالانه یک میلیون واحد مسکونی در دومین سال دولت چیست؟ گفت: تحویل زمین همراه با ارایه تسهیلات بانکی آغاز شده است. برای برخی از واحدهای مسکونی این طرح آماده شده است و از ماه آینده فرآیند واگذاری واحدهای تکمیل شده به مردم و متقاضیان آغاز خواهد شد.
بذرپاش ادامه داد: در خصوص تکمیل واحدهای باقیمانده مسکن مهر که عدد قابل توجهی است و از صفر تا ۹۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارند برنامه تکمیل در دستور کار قرار گرفته است. بدین معنا در خصوص این واحدهای باقیمانده منابع مالی از مردم اخذ شده بود و مسکنی تحویل مردم نشد. در این زمینه نیز مقرر شد تا از طریق صندوق ملی مسکن که طبق قانون در اختیار وزارت راه و شهرسازی است منابع آن در حال تجهیز است عملیات تکمیل واحدها با اولویت نخست واحدهای مسکونی مهری که بالای ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی
دارند انجام شود.
وی تصریح کرد: از ماه آتی نیز فرآیند واگذاری واحدهای تکمیل شده مسکن مهر نیز به مردم
آغاز میشود.
عضو کابینه دولت سیزدهم با تاکید بر اینکه صحبتهای برخی نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه شهرهای جدید از زمان تاسیس تاکنون از بیماری مزمن رنج میبرد حرف نادرستی نیست، گفت: شهرهای جدید طبق قانون مصوب در سالهای متمادی و در دولتهای مختلف اجرا شده و هماکنون به وضعیت موجود رسیدیم که البته مشکلاتی را نیز در شهرهای جدید داریم.
وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: امروز یکی از کانون های هدف وزارت راه و شهرسازی برای تولید مسکن، شهرهای جدید است. به نظر میرسد که قانون شهرهای جدید نیاز به اصلاح دارد که در صدد هستیم در همراهی با مجلس آن را اصلاح کنیم.
بذرپاش با اشاره به اینکه عملکرد شهرهای جدید در برخی وجوه مثبت و در برخی وجوه ایراداتی دارد که باید رفع شود، گفت: در دوره جدید اولویت وزارت راه و شهرسازی اصلاح قانون شهرهای جدید است.
وی یکی از اصلیترین مشکلات شهرهای جدید را نبود روح متعالی نظام شهرسازی و زیست مومنانه ایرانی-اسلامی عنوان کرد و در بیان دلایل این وضعیت توضیح داد: بخشی از مشکلات موجود در شهرهای جدید به دلیل نبود منابع و تامین خدمات روبنایی، بخشی به دلیل نبود طراحی از قبل و بخشی نیز به دلیل ایرادات قانونی بوده است. بنابراین وقتی در ادوار مختلف رویکرد درآمد هزینهای به شهرهای جدید داشتیم ناچار شدیم تا اراضی را در این شهرها بفروشیم و این وضعیت ماحصل
سالهای طولانی است.
بذرپاش گفت: ناچار شدیم اراضی را در شهرها به فروش برسانیم تا خدمات زیربنایی و روبنایی را در شهرهای جدید تامین کنیم و اساسا
مسکن بسازیم.
وزیر راه و شهرسازی در بخش دیگری از گفتگوی خود با اعضای کمیسیون عمران مجلس بر ارایه پیشنهاد نمایندگان مجلس برای تامین منابع مالی و تکمیل طرحهای باقیمانده مسکن و اجرای کلان پروژه نهضت ملی تاکید کرد.
عضو کابینه دولت سیزدهم افزود: در اجرای طرحهای فوریتی همچون اجرای طرح مسکن مهر، اقدام ملی، نهضت ملی مسکن منابعی به غیر از منابع بانکی دیده نشد و بخشی از مشکلات نیز به همین دلیل است که منابعی که در اختیار دولتها بوده برای اجرای پروژهها مهم از جمله تکمیل واحدهای باقیمانده مسکن مهر، مسکن ملی و نهضت ملی مسکن کافی نبوده است. هماکنون نیز یکی از استمدادهای ما از کمیسیون عمران مجلس همین تامین منابع مالی کلان پروژه کشور است که در جلسه رای اعتماد نیز بر آن تاکید داشتم.
بذرپاش تاکید کرد: وقتی منابع اجرای طرحهای کلان مسکن دولت متکی بر فقط منابع بانکی است یکی از سهل الوصولترین روشها فروش زمین است. اینکه زمین را بفروشند و هزینه آمادهسازی بدهند و هرجایی که کمبود منابع بود حتی به عملیات احداث برسند که نمونه آنها را در باقیماندههای مسکن مهر شاهد هستیم.
وزیر راه و شهرسازی گفت: برای تکمیل حدود ۵۰هزار مسکن مهر باقیمانده از محل فروش زمینها اقدام شده است. دولت در تکمیل این تعداد واحد باقیمانده مسکن مهر متعهد شده است تا واحدها را تکمیل کند زیرا با افزایش قیمتها مردم متضرر شده اند و برخی از آنها نیز عملیات اجرایی نداشته و فقط زمین است و هیچ کاری روی اراضی انجام نشده است. بنابراین برای تکمیل واحدها چون منابع متکی به منابع بانکی است باید از محل فروش اراضی تامین منابع انجام، واحدها تکمیل و تحویل متقاضیان شوند.
وی تصریح کرد: چنانچه مجلس راه دیگری را به دولت پیشنهاد میدهد تا از مسیرهای دیگر برود همچون تملک دارایی یا روش های دیگر تامین منابع مالی بر روی آن توافق و تصمیمگیری میکنیم تا تعهداتی که برعهده حاکمیت در خصوص تامین مسکن است انجام شود.
بذرپاش با تاکید بر اینکه در شهرهای جدید کارهای خوبی نیز انجام شده است، گفت: چنانچه اعضای کمیسیون عمران موافق باشند، برنامه تحول و اصلاح شهرهای جدید ظرف یکسال آینده تهیه شود تا هرجا لازم است اصلاح لازم انجام شود.
وی ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی علاوه بر برنامه تحول و اصلاح قانون شهرهای جدید در همراهی با مجلس، برنامههای آتی را برای اجرایی شدن روح حاکم بر شهرهای جدید بر مبنای ایرانی- اسلامی تعیین و ارایه خواهد کرد.
بذرپاش تاکید کرد: چنانچه پیمانکاری خاصی در شهرهای جدید تخلفات عدیده داشته معرفی شود تا پیگیریهای لازم را انجام و بلافاصله قطع همکاری را با پیمانکار خاطی انجام بدهیم.
وی تصریح کرد: وزارت راه در همراهی با مجلس بخشی از مشکلات و موانع موجود بر سر راه اجرای مسکن را برمی دارد.