زهرا ایرانشاهی / همانطور که از روزهای پایانی سال ۲۰۱۹ و همزمان با آغاز شیوع کرونا در چین بسیاری از کشورها و شرکتهای هواپیمایی پروازهایشان را به مقصد یا از مبدا چین متوقف کردند و اعلام شد که تا زمان فروکش کردن خطر گسترش کرونا این روند ادامه خواهد یافت، در روزهای اخیر […]
زهرا ایرانشاهی /
همانطور که از روزهای پایانی سال ۲۰۱۹ و همزمان با آغاز شیوع کرونا در چین بسیاری از کشورها و شرکتهای هواپیمایی پروازهایشان را به مقصد یا از مبدا چین متوقف کردند و اعلام شد که تا زمان فروکش کردن خطر گسترش کرونا این روند ادامه خواهد یافت، در روزهای اخیر و با تایید ورود کرونا به ایران، چندی از کشورهای منطقه تصمیماتی مشابه گرفتهاند، تصمیماتی که میتواند کوتاهمدت باشد، اما در صورت تداوم در هفتههای آینده میتواند سفرهای نوروزی را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
درواقع مسالهای مانند شیوع کرونا، صنعت هواپیمایی و سایر شقوق حمل و نقل که بخشهای مختلفی از اقتصاد کشور را تحت تاثیر خود قرار میدهد و در چنین فضایی باید دید تصمیم کلان دولت درباره اقتصاد چیست و چه بستههای کمککنندهای در این زمینه طراحی میشود. چراکه این ویروس هرچند چندان کشنده نیست، اما سرعت انتقال بسیار بالایی دارد و از اینرو کاهش رفت و آمدها و تماسها در کاهش سرعت انتقال آن مهم است. سفر میتواند یکی از مسائلی باشد که به افزایش شیوع کرونا کمک میکند و از اینرو گزینه کاهش مسافرتها از چند هفته قبل مطرح بوده و ادامه داشته است.
در روزهای اخیر نخستین نشانهها از تاثیر کرونا بر صنعت هوایی ایران نیز نمایان شده و از کاهش تقاضا برای سفر گرفته تا متوقف شدن پروازها به تعدادی از کشورهای همسایه جزو اصلی این آثار را تشکیل میدهند، موضوعی که فعلا ارزیابی آثار و تبعات آن موجود نیست و باید دید در روزهای آینده، تصمیم دولت در این زمینه چگونه خواهد بود. وزارت بهداشت نیز به عنوان متولی اصلی این موضوع باید اعلام کند که چند نفر به این ویروس آلوده شدهاند و سرعت انتشار آن در سطح ایران چگونه است. بعد از ارایه این تصویر مشخص میشود که مساله چقدر طولانی خواهد بود و چه تاثیری بر سفرهای نوروزی میگذارد. در صورت اثبات این موضوع باید دید دولت برای جبران خسارات احتمالی بخشهای مختلف اقتصاد از جمله صنعت هواپیمایی چه برنامهای خواهد داشت و چه اقداماتی در این زمینه در دستور کار قرار میگیرند.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران به منظور کنترل و جلوگیری از انتشار کوید ۱۹ معروف به ویروس کرونا در حوزه فعالیت فرودگاهها به عنوان زیرساختها و مراکز حیاتی و حساس کشور، دومین دستورالعمل را برای انجام تمهیدات لازم به فرودگاهها ابلاغ کرد. سیاوش امیرمکری در این بخشنامه خواستار انجام تمهیدات لازم برای حفظ سلامت مسافران با اجرای دستورالعمل از سوی مدیران و مدیران کل فرودگاههای کشور شده است.
در این بخشنامه بر نظارت مستمر روزانه در خصوص ضد عفونی کردن فضاهای عمومی و پرتردد از جمله ترمینال ها و سالن های ترانزیت، آسانسور ها، دستگاه ATM و … ونظارت مستمر بر رستوران ها و فروشگاه های مواد غذایی مستقر در فرودگاهها و نیز اعلام ممنوعیت فروش مواد غذایی باز در غرفه ها تاکید شده است.
از دیگر مفاد این بخشنامه می توان به اجرای دقیق بخشنامه های مرتبط و تأکید بر رصد فرآیند چک مسافران در فرودگاههای کشور توسط عوامل وزارت بهداشت و همکاری کامل با نهادهای امنیتی، نظامی و همچنین نمایندگان وزارت بهداشت و بازرسان سازمان پدافند غیرعامل جهت بازدید و بازرسی از فرودگاه ها و پیش بینی صدور کارت تردد مناطق چهارگانه در صورت نیاز اشاره کرد.
پیشبینی مسیرهای اضطراری جهت تردد نیروها و خودروهای قرنطینه به صورت مجزا از مسیرهای تردد عادی، حضور فعال در جلسات و کارگروههای مرتبط استانی و شهرستان، همکاری کامل با ایرلاین ها برای انجام و ارائه سرویس به پروازهای خاص (خروج اتباع خارجی) از دیگر مفاد عنوان شده در دومین بخشنامه شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی کشور به شمار می رود.
بر این اساس، نتیجه اقدامات صورت گرفته باید در قالب گزارش هفتگی و همچنین اعلام موارد اورژانسی به صورت گزارش آنی به مدیرکل دفتر مقررات فرودگاهی، مدیریت بحران و پدافند غیرعامل ارایه شود. لازم به یادآوری است، پیش از این نیز ششم بهمن ماه مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران در بخشنامه اي به مديران و مديران کل فرودگاه هاي بين المللي و مرز هوايي خواستار اتخاذ تدابير لازم براي مقابله با ويروس کرونا با همکاري ادارات کل بهداشت و درمان استانها شده بود.
گفتنی است که از روزهای پایانی هفته گذشته که دو مورد ابتلا به ویروس کرونا در ایران تایید شد و به فوت دو فرد در قم انجامید، تا امروز تعداد مبتلایان به این ویروس در ایران از مرز ۶۰ نفر عبور کرده است و با توجه به افزایش مراجعات و موارد مشکوک به ابتلا، احتمال بالا رفتن این تعداد در روزهای آینده نیز وجود دارد. در کنار آن چند ایرانی که در روزهای گذشته به کشورهایی مانند لبنان، عراق، کانادا و امارات متحده عربی سفر کرده بودند نیز مبتلا به کرونا تشخیص داده شدند تا به این ترتیب اقدامات تقابلی تعدادی از کشورها برای کاهش خطر ورود کرونا به خاکشان افزایش پیدا کند.