ترکیه برنامه دارد، اما ایران نه
ترکیه برنامه دارد، اما ایران نه
رئیس کارگروه طیور اتاق ایران می‌گوید صادرات تخم مرغ دیگر نه تنها سودی ندارد، بلکه زیان‌ده هم شده است.

گروه اقتصادی جمله – رئیس کارگروه طیور اتاق ایران می‌گوید صادرات تخم مرغ دیگر نه تنها سودی ندارد، بلکه زیان‌ده هم شده است. طبق اظهارات فعالان اقتصادی سود آنها با پیمان سپاری تبدیل به زیان شده است ولی دولت سیاست بازگشت ارز صادراتی را رها نمی‌کند.
به گزارش جمله به نظر نمی‌رسد بازار مرغ و تخم مرغ روی آرامش را ببیند چراکه هنوز شش ماه هم از دستور عجیب و ناگهانی ممنوعیت صادرات تخم مرغ نمی‌گذرد که حالا رئیس کارگروه طیور اتاق ایران از زیان ده بودن صادرات تخم مرغ سخن می‌گوید.
طبق داده‌های موجود صادرات تخم مرغ ایران در هفت ماهه اخیر ۹۷ هزار تن بوده است. با احتساب تولید ماهی ۱۳ هزار تن تخم مرغ در این مدت ۱۳ درصد محصول تخم مرغ صادر شده است. این در حالی است که بازار عراق و افغانستان در وضعیت خوبی قرار ندارد و اگر شرایط مناسب فراهم شود ایران می‌تواند به تنهایی بزرگترین تامین کننده تخم مرغ این دو کشور باشد.
۲۰ اردیبهشت امسال معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی دستور به ممنوعیت صادرات تخم مرغ داد. این در حالی بود که در ۱۲ اردیبهشت ماه یعنی تنها یک هفته قبل، وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد، طبق مصوبه شورای قیمت‌گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی، سیاست‌های جدیدی در حوزه مرغ و تخم مرغ اعمال می‌شود. از جمله این سیاست‌ها، واگذاری امور تولید و مسئولیت تنظیم بازار به تشکل‌ها بود. همچنین به اتحادیه استان‌ها اجازه داده شد پس از تأمین نیاز تخم مرغ استان خود به صورت بلند مدت صادرات داشته باشند.بر اساس این سیاست‌ها، وزارت جهادکشاورزی تنها در حوزه سیاستگذاری و نظارت بر اعمال سیاست‌ها در حوزه تولید و قیمت ورود پیدا خواهد کرد.
اما با گلایه‌های اخیر فعالان این عرصه به نظر می‌رسد هیچ یک از وعده‌های دولت در سیاستگذاری جدیدش محقق نشده است.
همچنین سرمایه گذاران این حوزه معتقدند علیرغم آزاد شدن صادرات تخم مرغ بی برنامگی موجود موجب سردرگمی مضاعف شده است.
در همین رابطه یکی از فعالان این صنعت در گفتگو با اکو ایران گفت: در بازار ایران هر کارتون تخم مرغ ۶ شانه است. با احتساب اینکه هر شانه ۳۰ عدد می‌شود ۱۸۰ عدد تخم مرغ. اما آنچه صادرکنندگان برای بازار صادراتی آمده می‌کنند، ۱۲ شانه است یعنی ۳۶۰ عدد تخم مرغ با وزن کارتونی حدود ۲۴ تا ۲۴٫۵ . او افزود: قیمت هر کیلو تخم مرغ درب کارخانه ۴۵ هزار تا ۴۷ هزار تومان است. اگر ۷ هزار تومان هزینه بسته‌بندی و … این کالا را در نظر بگیرید. دست بالا هر کارتون ۵۴ هزار تومان در می‌آید. اگر صادرکنندگان دست پایین تخم مرغ را ۶۰ هزار تومان بفروشند. سود آنها می‌شود ۶ هزار تومان.
او ادامه داد: ایران تخم مرغ را ۶۰ هزار تا ۶۴ هزار تومان به افغانستان می‌فروشد که این رقم در بازار بسیار پایین است. برای همین فقط استان خراسان صادرات تخم مرغ به افغانستان دارد. چون هزینه حمل زیادی به آن تعلق نمی‌گیرد. به گفته این منبع مطلع قیمت تخم مرغ ایران به سایر کشورهای بالای ۶۴ هزار تومان است.
او تاکید کرد: البته ما نمی‌توانیم با ترکیه رقابت کنیم چون ترکیه برای تولید و صادرات برنامه دارد ولی ما هیچ برنامه منظم و مدونی برای صادرات تخم مرغ نداریم. صادرکننده تخم مرغ اضافه بازار را صادر می‌کند و برای همین هم صادرکننده با هر عددی بتواند تخم مرغ را صادر کند از آن استقبال می‌شود.
درحال حاضر و به ادعای سرمایه گذاران به دنبال اجرای سیاست رفع تعهدات ارزی نه تنها سود ما صفر شده بلکه منفی شده است. در واقع ما ضرر می‌کنیم. به گفته مهدی‌زاده، صادرات تخم مرغ به دلیل رفع تعهد ارزی و مابه‌التفاوت نرخ ارزی که به دولت می‌پردازند و بازار آزاد، در هر کیلو حدود ۴ هزار و ۸۰۰ تومان ضرر می‌کنند. البته این عدد با توجه به قیمت ارز متغیر است. اما صادرکنندگان برای حفظ بازار محدود خود به این کار ادامه می‌دهند تا بازار عراق و افغانستان را از دست ندهند.

  • نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی