تفکری از عصر معنوی به دنیای سترون
تفکری از عصر معنوی به دنیای سترون

«زندگی من» اثر بنجامین فرانکلین برای نخستین‌بار از سوی نشر چهرزاد منتشر شده است. سه نوبت پیشین از سوی نشر صدای معاصر منتشر شده بود. «زندگی من» اثر بنجامین فرانکلین یکی از چهار زندگی‌نامه خودنوشت بزرگ جهان و از همین روی یکی از صدواندی اثر بزرگ فرهنگ جهانی است که خواندن آن را برای هر […]

«زندگی من» اثر بنجامین فرانکلین برای نخستین‌بار از سوی نشر چهرزاد منتشر شده است. سه نوبت پیشین از سوی نشر صدای معاصر منتشر شده بود.

«زندگی من» اثر بنجامین فرانکلین یکی از چهار زندگی‌نامه خودنوشت بزرگ جهان و از همین روی یکی از صدواندی اثر بزرگ فرهنگ جهانی است که خواندن آن را برای هر انسان مشتاق معنا ضروری می‌سازد؛ به‌خصوص که این مرد بزرگ فرزند دورانی خطیر از زندگی خودساخته جمعیت مهاجر به قاره‌ آمریکاست که تفکرش هم بخش مهمی از دیدگاه‌های مترقی زندگی اجتماعی عصر بعد را ساخت و هم مونس اندیشه‌های فردی نه‌تنها غربی‌ها که نوع بشر شد.
این کتاب به‌خصوص در زمانه‌ ما به‌عنوان هدیه‌ای ارزنده از عصر پربار معنوی و ادبی به عصر سترون فاقد معنویت ما در قرن بیست‌ویکم عمل می‌کند و با برگردانی تکمیلی به پارسی به‌عنوان نخستین کتاب از دوره‌ صد کتاب بزرگ ادبیات جهان از سوی نشر چهرزاد منتشر ‌شده و در خدمت دوستداران فرهنگ و ادبیات قرار گرفته است.
بنجامین فرانکلین را یکی از پدران بنیانگذار ایالت متحده می‌شناسند. پدران بنیانگذار تعدادی از رهبران سیاسی آمریکا بودند که اعلامیه‌ استقلال ایالات متحده را در سال ۱۷۷۶ میلادی امضا کردند. جرج واشینگتن، توماس جفرسون، چان آدامز، جیمز مدیسون، جیمز مانرو، ساموئل آدامز، جرج میسون، جان هنکاک و توماس پین از مشهورترین این افراد بودند. بنجامین فرانکلین، نویسنده‌ی برجسته و چاپخانه‌دار و طنزنویس و سیاستمداری مخترع بود.
بنجامین در ۱۷۰۶ در بوستون ماساچوست به دنیا آمد. در سن ده سالگی مدرسه را ترک کرد تا حرفه‌ی پدرش که ساختن شمع بود را بیاموزد. او از این کار بیزار بود و یک سال بعد در مغازه برادرش، جیمز شروع به کار چاپ کرد. پس از پنج سال مغازه‌ی برادر را نیز به جست‌وجوی کاری بهتر رها کرد و به نیویورک رفت اما در این‌کار توفیقی حاصل نشد و به فیلادلفیا بازگشت.
فرانکلین دیگر یک چاپ‌گر موفق بود و از این‌راه ثروت اندوخت و این ثروت شرایطی را برای بنجامین فراهم ساخت تا بتواند با فراغ بال بیش‌تری روی اختراعات و علاقه‌مندی‌های خود کار کند. او در این زمان اجاقی را طراحی کرد که به اجاق فرانکلین شهره شد. او در این اجاق هوای سرد را می‌گرفت و گرم می‌کرد و سپس این هوای گرم را به چرخش درمی‌آورد.
بنجامین به عنوان دهمین پسر و پانزدهمین فرزند آقای فرانکلین که تولیدکننده صابون و شمع بود، در بوستون زاده شد. او از آغاز کودکی با اشتیاق و علاقه به مطالعه کتاب‌ های علمی، مذهبی و ادبیات پرداخت و گنجینه‌ ای از دانش و معلومات کسب کرد.
بنجامین برای اولین بار در سال ۱۷۲۲ و با نام مستعار در روزنامه‌ی برادرش چند مقاله‌ طنزآمیز نوشت و منتشر کرد. در همان سال آن روزنامه به خاطر چاپ همین مطالب طنزآمیز توقیف شد و برادرش، جیمز به مدت یک‌ماه بازداشت شد. از همین زمان بنجامین مدیریت روزنامه‌ برادر را بر عهده گرفت. بنجامین در فیلادلفیا و در چاپخانه‌ی خود کتاب‌های بسیاری را منتشر ساخت و در زمینه‌ی انتشار به شهرت فراوانی رسید. فرانکلین در زندگی خود به فعالیت‌های اجتماعی و خدمات عمومی و همین‌طور کمک به بهداشت عمومی اهتمام ویژه می‌ورزید.
فرانکلین در سال ۱۷۵۰ به عضویت پارلمان پنسیلوانیا انتخاب شد. در این دوره فرانکلین آثار بسیاری را منتشر ساخت که تاثیرات فراوانی در تشکیلات آموزشی پنسیلوانیا داشت. او در همین زمان کتاب «پیشنهادی چند در باب آموزش و پرورش جوانان پنسیلوانیا» را نوشت که نوشته‌ این کتاب منجر به احداث آکادامی پنسیلوانیا شد که بعدها به دانش‌گاه پنسیلوانیا تغییر نام داد. فرانکلین در سال‌های ۱۷۵۱ تا ۱۷۶۴ معاونت وزارت پست را برعهده داشت.
فعالیت‌ های خستگی‌ ناپذیر بنجامین در زمینه چاپ کتاب، وی را به عنوان ناشر صاحب‌ نامی به اشتهار رسانید. فرانکلین در دوران زندگی به فعالیت‌ های اجتماعی و خدمات عمومی و امداد رسانی همت گماشت و به عضویت در این مؤسسات پذیرفته شد.
بنجامین فرانکلین توجه خود را به خدمات شهری و رفاه عمومی مانند نظافت خیابان‌ ها، روشنایی شهر، نظام تشکیلاتی مدارس، تأسیس آتش‌ نشانی غیرانتفاعی، بیمارستان و اولین کتاب‌ خانه عاریتی که در دنیا بی‌ همتا بود، معطوف داشت. فرانکلین در سال ۱۷۳۱ به عضویت در لژ فراماسونری پذیرفته شد و یک‌ سال بعد به مقام دوم‌ ناظر بزرگ منصوب شد.
در بخشی از این کتاب آمده است: «گاه برای اندیشیدن به نابغه ای یا برای آنکه او جزوی حیاتی از زندگی ذهنمان گردد، خواندن نامه ها و مکاتبات طول زندگی اش، متفاوت از نوشته های دیگری که لزوما به قصد ادبیات یا یک زندگی نگاری شخصی به تحریر آمده یا حتی در مواردی که می تواند یک مکالمه کاری، اصلاحی یا اجتماعی باشد، تشنگی خواننده را از نوشیدن جرعه های کارساز که در عین حال راهی نیز به چهره دیگری از نویسنده می برد، سیراب می کند. بنجامین فرانکلین، نویسنده، متفکر، مصلح اجتماعی، قانون گذار، دانشمند فیزیک و… از جمله افراد نادری ست که ذهنی پویا و چندوجهی در ارائه دستاوردهای روحی- حداقل تا آنجا که به محدوده زندگی واقعی انسانی و بهبود آن مربوط می شود- دارند و…»