تلاش برای بازآفرینیِ ۵هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری در گیلان
تلاش برای بازآفرینیِ ۵هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری در گیلان

    سارا ایرانی / اخیرا نماینده مردم نوشهر چالوس و کلاردشت در مجلس شورای اسلامی گفته است که با فراهم نمودن زیرساخت های لازم در زمینه بازآفرینی شهری و روستایی باید زمینه مهاجرت معکوس روستاییان را از شهر به محل زادگاه خود فراهم کرد. محمدعلی محسنی بندپی اظهارکرد: این موضوع مهم حاصل نمی شود […]

 

 

سارا ایرانی /

اخیرا نماینده مردم نوشهر چالوس و کلاردشت در مجلس شورای اسلامی گفته است که با فراهم نمودن زیرساخت های لازم در زمینه بازآفرینی شهری و روستایی باید زمینه مهاجرت معکوس روستاییان را از شهر به محل زادگاه خود فراهم کرد. محمدعلی محسنی بندپی اظهارکرد: این موضوع مهم حاصل نمی شود مگر اینکه بین دستگاه های اجرایی وحدت جدی ایجاد شود.
در همین زمینه این نماینده مجلس در روزهای گذشته با حضور در شرکت بازآفرینی شهری و دیدار با مهدی عبوری معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، به پیگیری انجام پروژه‌های بازآفرینی شهری در محدوده‌ها و محلات هدف حوزه انتخابیه خویش پرداخت.
در این دیدار مهدی عبوری چگونگی پشتیبانی شرکت بازآفرینی شهری از پروژه‌های این شهرها مورد بررسی قرار داد و دستورات لازم جهت تسریع در اجرای آن‌ها از سوی دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار کشور صادر کرد.
در روزهای گذشته نیز مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری کشور از اجرای ۱۰ هزار و ۵۰۰ پروژه بازآفرینی شهری در حوزه‌های مختلف در سطح استان‌های کشور خبر داد.
مهدی عبوری اظهار داشت: از این تعداد هزار و ۵۰۰ پروژه با اعتبار هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان توسط ستاد ملی بازآفرینی شهری در حال اجرا است و ۹ هزار پروژه نیز با اعتبار ۱۰ هزار میلیارد تومان به صورت اقدام مشترک با دیگر دستگاه‌های اجرایی و خدمات رسان در حال اجرا است.
وی با بیان اینکه ستاد بازآفرینی شهری برنامه‌های بسیار خوبی برای اجرای پروژه‌های مختلف در حاشیه شهرها دارد، افزود: توجه ویژه به مشکلات حاشیه نشینی، کمبود سرانه‌های مختلف و بافت‌های فرسوده در دستور کار این ستاد قرار دارد.

دو هزار هکتار بافت ناکارامد شهری در رشت
شهرهای شمالی، ریه های تنفسی کشور و همچنین ویترین گردشگری هستند که اگر از میزان مناطق فرسوده شهری آنها که کم هم نیستند کاسته شود، خواهیم دید که مناظر طبیعی نیز جلوه ای دیگر در نگاه بینندگان خواهد داشت.
طبق برآوردها در حال حاضر پنج هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری در استان گیلان وجود دارد.
سرپرست اداره هماهنگی ستاد بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی گیلان در اینباره اظهار داشته است: بازآفرینی شهری رویکردی جدید در نوسازی بافت های فرسوده است و ارتقای کیفیت زندگی در شهرها را بدنبال دارد.
مرتضی یوسفیان با بیان اینکه هم اکنون از ۵۲ شهر دارای بافت ناکارآمد شهری؛ ۲۷ شهر دارای بافت ناکارآمد مصوب است، تصریح کرد: مابقی نیز در شرف تهیه و ارائه جهت تصویب می باشد که برای رفع مشکلات موجود در این مناطق و احیاء و بازسازی محلات مورد نظر ورود تمامی دستگاههای عضو ستاد بویژه دستگاههای خدمات رسان و شهرداری ها در این مقوله بسیار مهم است.
وی افزود: در حال حاضر رشت با دو هزار هکتار بیشترین بافت ناکارآمدشهری را در بین ۵۲ شهر استان دارد.
یوسفیان با بیان اینکه محله های بافت فرسوده دارای مشکلات رو بنایی و زیرساختی هستند، این محلات و بافت‌ها را از یک سو دارای ریشه‌های سکونتی ارزشمند با غنای فرهنگی، اجتماعی و معماری دانست و از سوی دیگر به دلیل فرسودگی شدید، نبود دسترسی مناسب به خدمات شهری و بهداشتی، وجود مشکلات اجتماعی ، امنیتی و آسیب‌پذیری در برابر زلزله، سیل و آتش سوزی و نیز تطابق نداشتن با زندگی امروز شهری و شهرسازی مدرن ، دارای مشکلات رو بنایی و زیر ساختی هستند.
به گفته یوسفیان؛ به دلیل فقر ساکنان و مالکان، امکان نوسازی خود به خودی وجود نداشته و سرمایه گذاران نیز انگیزه ای برای سرمایه گذاری در آن ندارند؛ از این رو نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده شهری در سال های گذشته به یکی از مهمترین دغدغه های دولت تبدیل شده است.
سرپرست اداره هماهنگی ستاد بازآفرینی شهری اداره کل راه وشهرسازی گیلان خاطر نشان کرد: این امر دولت را بر آن داشته است تا با اتخاذ راهکارهای موثر، زمینه نوسازی عرصه های آسیب پذیر در مقابل زلزله را فراهم کند.
وی همچنین با اشاره به اجرای پروژه های شاخص این حوزه تصریح کرد : اقدامات بازآفرینی در پنج شهر استان به عنوان اولین گام بازآفرینی و به لحاظ وجود پروژه های نیمه تمام در شهرهای رشت ، انزلی ، لاهیجان ، آستانه اشرفیه و لنگرود انجام شده و یا در حال اجراست.
گفتنی است که در سال ۹۷ از محل صندوق توسعه ملی مبلغ پنج میلیارد تومان تخصیص داده شد که این رقم با احتساب آورده دیگر دستگاههای عضو به مبلغ هفت میلیارد تومان رسید که در راستای بهسازی، نوسازی، احیاء، کف سازی و بدنه سازی و بهسازی معابر و روشنایی معابر هزینه شد.
یوسفیان در اینباره نیز جمع آوری آبهای سطحی چالکیاسر لنگرود ، پیاده راه سازی هشت بهشت لاهیجان ، ساماندهی اطراف حرم آقاسید جلال الدین اشرف آستانه اشرفیه ، ایجاد پیست دوچرخه سواری و پیاده سازی دور استخر عینک رشت ، احداث خانه سلامت سلیمانداراب و خانه سلامت عینک رشت ، تاسیس نهاد توسعه محله و پل عابر پیاده عینک رشت را از جمله اقداماتی برشمرد که توسط این اداره کل به اتمام رسیده یا در حال انجام هستند.
لازم به توضیح است که میزان سهم تعیین شده جهت تخصیص اعتبار برای راه و شهرسازی در قالب برنامه جامع اقدام مشترک در محلات هدف حدود پنج درصد است که در برخی پروژه ها از سوی راه وشهرسازی تامین اعتبار به ۱۰۰ درصد نیز رسیده است.
معرفی۷۸۶ واحد بافت فرسوده برای دریافت تسهیلات به بانک عامل در سالجاری
در حال حاضر تسهیلات بازآفرینی به متقاضیان ساخت و ساز در محلات بازافرینی ارائه می شود و با توجه به مصوبات هیئت وزیران و در راستای تحقق قانون ساماندهی، حمایت از تولید و عرضه مسکن و قانون حمایت از احیاء، بهسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده و عرصه‌های ناکارآمد شهری، ارائه تسهیلات با سرعت بیشتری در دستور کار قرار گرفته است.
بر همین اساس تمامی اشخاصی که در محدوده مصوب بافت فرسوده شهری(ناکارآمد میانی)مبادرت به احداث و نوسازی بنا کنند، برای دریافت تسهیلات با بهره کم به بانک عامل معرفی می شوند. این تسهیلات با مبلغ ۴۰ تا ۶۰ میلیون تومان و با سود مشارکت ۹ درصد و باقیمانده ۱۸ درصد ارائه شده که ۸۰۸ واحد در سال گذشته ( سال ۹۷) و تاکنون برای امسال ۷۸۶ واحد جهت دریافت تسهیلات به بانک عامل معرفی شده اند.
بنابراین با توجه به سیاست‌های ابلاغی دولت در زمینه‌های مختلف به ویژه یارانه تسهیلات پرداختی شاهد ارتقاء کمی و کیفی زندگی ساکنان محلات هدف در شهرهای استان گیلان باشیم.
این در حالی است که طی سال گذشته، یک هزار و ۶۰۰ تن قیر جذب و اختصاص داده شد که برای تسهیل در امرباز آفرینی شهری و نوسازی محلات، حداقل ۵۰ درصد هزینه پروانه ساختمانی از سوی شهرداری به متقاضیان تخفیف عوارض داشته که در همین راستا، طی دو سال اخیر این اداره کل ۹ میلیارد تومان به شهرداریها بدین منظور بصورت یارانه پرداخت کرده است.