زهرا ایرانشاهی / هرکدام از مجموعه های متبوع وزارت راه و شهرسازی در حوزه مسکن و شهرسازی، قسمتی از طرح های مسکنیِ این وزارتخانه را عهده دار هسستند. شرکت عمران شهرهای جدید در ساخت مسکن و خدمات در شهرهای جدید و شرکت بازآفرینی شهری در بهبود سکونت در مناطق فرسوده و سازمان ملی […]
زهرا ایرانشاهی /
هرکدام از مجموعه های متبوع وزارت راه و شهرسازی در حوزه مسکن و شهرسازی، قسمتی از طرح های مسکنیِ این وزارتخانه را عهده دار هسستند. شرکت عمران شهرهای جدید در ساخت مسکن و خدمات در شهرهای جدید و شرکت بازآفرینی شهری در بهبود سکونت در مناطق فرسوده و سازمان ملی زمین و مسکن نیز در حوزه تامین زمین مورد نیاز در طرح های مسکن و برخی از وظایف دیگر مشغول به خدمت رسانی اند.
از اواخر سال ۹۷، طبق تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر اهمیت بحث مسکن و اولویت دادن به آن در دولت، طرح برنامه اقدام ملی و تولید و عرضه مسکن در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت که در کنار آن، موضوع تکمیل مسکن مهر نیز به عنوان یکی از دغدغههای متقاضیان پیگیری شد. اما پس از افزایش قیمتی که در دو سال گذشته در بخش مسکن رخ داده، در اولین گام تکمیل مسکن مهر پیگیری شده که در این راستا، پروژه مسکن مهر در سه حوزه شهرسازی زیر ۲۵هزار نفر توسط بنیاد مسکن، شهرهای جدید توسط شرکت عمران شهرهای جدید و شهرهای بالای ۲۵ هزار نفر توسط سازمان ملی زمین و مسکن، پیگیری شده است. در حوزه مسکن مهر قرار است پروژههای بدون مشکل حقوقی به پایان برسد و مسکن مهر هم طبق وعده ها تا سال دیگر به اتمام می رسد.
این در حالی است که پروژه طرح ملی مسکن نیز از شهریور ماه پارسال کلید خورده است و مرحله دوم ثبت نام آن نیز در اسفند ماه سال گذشته به رغم شیوع کوید۱۹ و به شیوه اینترنتی آغاز شد و با این حساب، مشکل مسکن برای قشر متوسط و کم درآمد جامعه تا حد زیادی حل خواهد شد.
مضاف بر اینها، از همین آغاز کار سعی شده که مشکلات مسکن مهر در این طرح ایجاد نشوند و اقشار آسیب پذیر اقتصادی و همچنین طبقه متوسط جامعه بتوانند به مسکن با کیفیت دست یابند. بر این اساس قرار شد تا ساخت ۴۰۰هزار واحد مسکونی در سراسر کشور در دستور کار قرار گیرد که ۲۰۰هزار واحد در شهرهای جدید و نیز ۱۰۰هزار واحد توسط بنیاد مسکن و ۱۰۰هزار واحد در بافت فرسوده احداث خواهد شد. بر این اساس، سازمان ملی زمین و مسکن اراضی مورد نیاز برای ساخت ۲۰۰هزار واحدی که توسط بنیاد مسکن و شرکت بازآفرینی شهری در بافتهای فرسوده ساخته میشود را تامین کرده و از سوی دیگر، بازآفرینی شهری و بنیاد مسکن نیز از اراضی خود در این طرح استفاده خواهند کرد. سازمان ملی زمین و مسکن، در این بین مالک یک میلیون و ۱۹۰هزار و ۲۱۵واحد مسکن مهر نیز بوده است که تاکنون یک میلیون و ۱۹هزار و ۶۱۷واحد، افتتاح و ۲۰هزار و ۲۹۹واحد آماده افتتاح شده است.
این در حالی است که مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن در شروع فرآیند اجریی طرح اقدام ملی با اشاره به انجام مرحله اول ثبت نام مردم برای طرح اقدام ملی از ایجاد هیاتی در استانها برای رفع موانع مترتب بر حوزه زمین برای اجرای طرح اقدام ملی خبر داده بود.
علی نبیان با اشاره به ایجاد یک هیات ۵ نفره در هر استان متشکل از معاونان مسکن و بازآفرینی، شهرسازی و معماری، املاک و حقوقی، مسئولان بانک زمین و کارشناسان GIS ادارات کل راه و شهرسازی در استان ها گفت: این هیات موظف شده تا به طور ویژه و با حداکثر سرعت موانع موجود در اجرای طرح اقدام ملی را برطرف نماید.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن افزود: استان ها نیز برنامه خود برای افتتاح واحدهای طرح اقدام ملی را برنامه ریزی کرده و به تناوب اعلام می نمایند. وی همچنین از لزوم اتمام پروژه های مسکن مهر فاقد مشکلات حقوقی با پیشرفت فیزیکی بالای ۳۰ درصد جاری خبر داد و اظهار داشت: براساس زمانبندی اعلام شده از طرف استانها به زودی شاهد برگزاری جشن پایان مسکن مهر در تمام شهرهای بالای ۲۵ هزار نفر کشور خواهیم بود.
گفتنی است که پروژه های مسکن مهر بجز آنها که درگیری حقوقی دارند یا فاقد متقاضی هستند یا پیشرفت فیزیکی زیر ۳۰ درصد دارند را تا پایان پارسال به اتمام رسیدند و با توجه به عزم دولت در تولید مسکن در قالب طرح اقدام ملی تا دو سال آینده، وزارت راه و شهرسازی در راستای تحقق شعار امسال در بحث رونق تولید، سبدی از سیاست ها و اقدامات را پیش بینی کرده که نتیجه همه آنها کمک به اقشار مختلف مردم در خانه دار شدن است.
همچنین وزارت راه در اولین اقدام متفاوتتر از پروژه مسکن مهر، اراضی را در محدوده شهرها و درون بافت شهر و دارای تأسیسات زیربنایی انتخاب کرده است. وزارت راه در گام نخست پروژه نیز با اجرای آمادهسازی زمین و محلهسازی شروع، و سپس برنامه مسکن را اعلام کرد. بنابراین مهمترین وجه تمایز این طرح، زمین آماده برای احداث مسکن با انشعابات است تا مردم با مشکلات جاده دسترسی و آب و برق و فاضلاب مواجه نشوند. همچنین بر اساس ظرفیتهای پیشبینیشده، متناسب با عرضه و تقاضا ثبتنام شروع شد و هنوز پالایش و غربالگری نیاز واقعی در شهرهای مختلف تکمیل نشده است.
این در حالی است که اهم وظایف سازمان ملی زمین و مسکن در سال ۹۹، اداره و بهرهبرداری از زمین با رویکرد توسعه متوازن و برقراری عدالت جغرافیایی و جلوگیری از خام فروشی زمین، کنترل نوسانات بازار، ارتقای شاخصهای عدالتاجتماعی و بهبود نظام تامین مالی در بخش زمین و مسکن عنوان شده اند.
اتمام مساکن مهر باقیمانده، تعیینتکلیف واحدهای مسکونی مهر فاقد متقاضی، اجرای طرح اقدام ملی، اخذ اسناد تکبرگی قطعات اراضی سازمان، پیگیری اخذ اسناد اراضی مازاد سایر دستگاهها، پیگیری اتمام طرح بازشماری منابع، حراست از اراضی و ساماندهی و به روز رسانی بیش از پیش سامانههای تحت اقدام این سازمان نیز از وظایفی هستند که در تدوین برنامه اجرایی امسال به انجام و اتمام آنها توجه شده است. بنابراین می توان گفت که اهم برنامه های سازمان ملی زمین و مسکن برای امسال و در سال گذشته، تامین زمین و خانه دار شدن اقشار متوسط و ضعیف جانعه بوده که امیدواریم امسال شاهد ارتقای سطح زندگی این اقشار از این طریق باشیم.