به گزارش «جمله» بر اساس نظر سنجی ها از زمان شیوع کرونا در ایالات متحده و پس از آن قتل جرج فلوید، میزان شانس دونالد ترامپ برای ماندن در کاخ سفید، به شدت کاهش یافته است و او برای پیروزی در انتخابات نیاز به یک برگ برنده دارد. چیزی شبیه به یک مذاکره […]
به گزارش «جمله» بر اساس نظر سنجی ها از زمان شیوع کرونا در ایالات متحده و پس از آن قتل جرج فلوید، میزان شانس دونالد ترامپ برای ماندن در کاخ سفید، به شدت کاهش یافته است و او برای پیروزی در انتخابات نیاز به یک برگ برنده دارد. چیزی شبیه به یک مذاکره و پایان دادن به یک تنش چهل ساله. از این رو پس آزاد شدن مایکل وایت و بازگشت او به آمریکا، سران کاخ سفید تلاش گسترده ای به کار گرفتند تا از این موضوع در جهت بقای خود در راس هرم ایالات متحده بهره برداری کنند.
بر این اساس دونالد ترامپ تنها به فاصله چند ساعت در دو توییت از ایران تشکر کرد و سخن از مذاکره به میان آورد. ترامپ که با توجه به تحولات اخیر کشور از انتخاب مجدد خود در انتخابات ریاست جمهوری به شدت نگران است، بار دیگر تمایل خود برای باز کردن باب مذاکره با ایران را نشان داد. وی خطاب به ایران نوشت: «برای رسیدن به توافق بزرگ تا بعد از انتخابات آمریکا منتظر نمانید».
سیاست کهنه چماق و هویچ!
برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران مدعی شد که درهای مذاکره با تهران در خصوص مسائل هستهای و دیگر موضوعات باز است اما تا کنون گفت وگوها فقط به آزادی زندانیان محدود بوده است.
هوک ادعا کرد: «ترامپ سالهاست که درهای دیپلماسی را باز کرده و در همان چارچوب سه بار با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی دیدار کرده است».
وی افزود: «ما مایلیم که ایران، دیپلماسی را با دیپلماسی پاسخ دهد». به نوشته رویترز، هوک اظهار کرد که مذاکرات تاکنون از آزادی زندانیان فراتر نرفته و به موضوعاتی مانند برنامه هستهای ایران کشیده نشده است. وی همچنین گفت که واشنگتن قصد دارد به سیاست تحریمهای شدید اقتصادی ادامه دهد تا ایران به میز مذاکره درباره موضوعاتی همچون برنامه هستهای بیاید.
موضوع مذاکره از سوی دولت آمریکا در حالی مطرح می شود که سیاست فشار حداکثری همچنان با قوت از سوی این دولت ادامه دارد و طی روزهای اخیر نیز پیش نویس قعطنامه ای ضد ایرانی توسط آمریکا به برخی کشورها ارسال شده است.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ساعاتی پس از پیشنهاد تلویحی «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا به تهران برای مذاکره، اعلام کرد که ایران و دیگر طرفهای برجام هیچگاه میز مذاکره را ترک نکردند.
ظریف با اشاره به پایبندی ایران به توافق هستهای و بدعهدی آمریکا در خروج از این توافق، در صفحه رسمی توئیتر خود خطاب به ترامپ نوشت: زمانی که شما وارد دفتر (کاخ سفید) شدید ما صاحب یک توافق بودیم. ایران و دیگر طرفهای برجام هیچگاه میز (مذاکره) را ترک نکردند.
وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص مشاوران ترامپ که از زمان ریاست جمهوری وی تا بحال اغلب آنها کنار گذاشته شدند، اضافه کرد: «مشاوران شما (که اغلب تابحال اخراج شدند) قمار احمقانهای انجام دادند. این به شما بستگی دارد که چه زمانی بخواهید آن را اصلاح کنید».
ماجرایی جدید به نام مذاکره پنهان!
در این میان اما موضوع جدیدی مطرح شده است که حاکی از مذاکرات میان برخی مسئولان کشورمان با مقامات آمریکایی دارد.
در همین رابطه سایت خبرآنلاین با اشاره به پاسخ محمد جواد ظریف به توییت ترامپ نوشت: رئیس جمهور ایالات متحده با دوبار تشکر از ایران ابراز امیدواری کرده که توانسته ایران را پای مذاکره بکشاند و همچنین گفته که امریکا اماده است که بر سر مسائل دیگر به توافق برسد. ترامپ نگفته است که دقیقا کدام مسائل؟
در پاسخ ترامپ، ظریف گفت: « آقای ترامپ، ما علیرغم تلاشهای «زیردستان» شما، به یک تبادل بشردوستانه دست یافتیم؛ ضمن این که ما در زمان بر سر کار آمدن شما یک توافق داشتیم. ایران و دیگر شرکای برجام، هرگز میز گفتگو را ترک نکردند. مشاوران شما که بیشتر آنها را هم برکنار کردهاید، دست به قمار احمقانهای زدند. این که چه زمانی تصمیم بگیرید، این مسأله را اصلاح کنید، به خودتان مربوط است».
مخالفان سیاست خارجی ایران که قبل از خروج آمریکا از برجام این توافق را فرجام خوانده بودند و ظریف و تیم همراه او را خیانتکار به وطن اعلام کردند، پس از فسخ توافق اتمی از سوی ترامپ بر سر جنازه آن مرثیه سرایی کردند و مواهب برجام را برشمردند و حالا ترس آن دارند که لااقل یک قطعنامه برایشان بماند! ظاهرا ترامپ به مخالفان داخلی ارزش این توافق را بهتر از تیم دیپلماسی دولت روحانی نشان داد. حال همان مخالفان با نزدیک شدن به نشست شورای امنیت در مهرماه سال جاری بار دیگر حرف های گذشته را تکرار کرده و در عین روانه کردن تبریکات به زندانیان آزاد شده تاکید می کنند که مذاکره ای نیست و نبوده و نخواهد بود!
اگر مذاکره ای نبوده پس چه طور دو زندانی آزاد شده اند؟ این جنجال از جایی آغاز شد که بیل ریچاردسون فرماندار پیشین ایالات متحده، روز جمعه در توییتی نوشت: «خوشحالم که «مایکل وایت» در حال بازگشت از ایران به آمریکا است. من یک سال از طرف مادر مایکل و جاناتان فرانکز برای اطمینان از آزادی وی تلاش کردم. من با مقامات ارشد ایرانی از جمله محمدجواد ظریف و مجیدتخت روانچی دیدارهایی داشتم».
موسوی سخنگوی وزارت خارجه درباره این توئیت گفت: «این دیدارها مربوط به ماه ها قبل بوده است.ما به تلاش های انسان دوستانه که منجر به ” آزادی گروگان های ایرانی در آمریکا و خارج از آن” شود همواره پاسخ مثبت داده و استقبال کرده ایم.»
موسوی به تاریخ دقیق این دیدارها و مکان آن اشاره ای نکرده است ولی این سوال مطرح می شود که چرا مقامات کشور از وزارت خارجه تا شورای امنیت ملی اذعان دارند که مذاکره ای در کار نبوده است؟
سوالی که پاسخی برای آن تاکنون نداریم مگر آنکه متولیان این مساله شفاف درباره آن توضیح دهند و ملاحظات مربوط به ان را نیز اعلام کنند.
پیشنهاد ترامپ برای مذاکره خوب یا بد؟
درحالی که ما می گوییم مذاکره ای نبوده و شما هم بگویید نیست! ترامپ می گوید امیدواراست که با ایران به توافقات بهتری دست یابد! رئیس جمهور ایالات متحده با چه پیش زمینه ای امیدوار به مذاکره است؟ با اینکه برخی معتقدند که اگر خواسته او درتمدید تحریم تسلیحاتی ایران درنشست مهرماه شورای امنیت سازمان ملل به سرانجام برسد او دیگر نیاز ندارد به دنبال مذاکره با ایران باشد؟ایا مساله همان قطعنامه ۲۲۳۱ است؟ آیا پشت پرده رایزنی هایی برای زنده نگه داشتن این قطعنامه صورت گرفته است؟ چرا ترامپ با وجود تکذیب مقامات ایران انقدر مطمئن از باقی توافقات و مذاکره سخن می گوید؟ در حالی که براوردهای ناظران حاکی از آن است که احتمال موفقیت امریکا در شورای امنیت بالا است. برخی نیز شک دارند که روسیه و چین به نفع ایران رای دهند!
خبرآنلاین در ادامه گزارش خود آورده است: فرض اگر بر این باشد که پشت پرده مذاکره و رایزنی ها چه برای زندانیان چه برای زنده نگه داشتن قطعنامه باشد، به نظر مبارک است! چرا که اگر آمریکا در شورای امنیت پیروز شود ایران بار دیگر به قبل از مذاکرات هسته ای سال ۹۲ باز میگردد و مذاکره به نفع مردم و کشور است. عده ای چشم امید به دو کشور روسیه و چین دوخته اند، اما چشم واقع بین خود را بر بازی سیاسی روسیه بسته اند. روسیه با واکنش هاییی تند تر از ایران درباره نشست شورای امنیت موضع گیری می کند و از واشنگتن امتیاز بییشتری طلب میکند.