گروه قتصادی جمله – یکبار دیگر ماجرای تلخ بازگرداندن محصولات صادراتی ایران خبرساز شده است و اینبار صادرکنندگان میگو در بوشهر از برگشت میگوهای ایران از چین و ژاپن به دلیل آلودگی آنها خبر دادند.
اگرچه این خبر هنوز توسط مقامات دولتی تایید یا تکذیب نشده است اما دوباره نگرانی از کیفیت محصولات صادراتی ایران در حوزه صنایع غذایی را افزایش داده است، به خصوص اینکه دلیل بازگشت صادرات میگوی جنوب ایران آلودگی فاضلابی اعلام شده است.
به گزارش جمله، بر اساس گزارش پیام ما، یک تولیدکننده و صادرکننده میگو اعلام کرد: شش کانتینر یخچالدار میگوی بستهبندیشده به چین صادر شد، همهٔ محصول بازگشت داده شد؛ چراکه آلودگی فاضلابی در آن پیدا شد، آنهم آلودگی ناشی از فاضلاب.
او که نخواست نامش فاش شود، افزود: فکر کنید که این محصول به چین و ژاپن صادر میشود که مثلاً استانداردهای مواد غذاییاش سهلتر از روسیه و اتحادیهٔ اروپاست. به ما گفتند مسیر جدید صادراتی برایمان باز میکنند. پرسیدیم به کدام کشورها؟ گفتند کشورهای اروپایی، روسیه، عراق، کشورهای حوزهٔ قفقاز. یعنی مسئولان نمیدانند که محصولی که چنین آلودگیای دارد، هرگز بازار روسیه و اروپا خریدار آن نیست؟
او در ادامه ابراز نگرانی کرد که همین میگو باز پس فرستاده شده روانهٔ بازار داخل شود. این صادرکننده ادامه داد: متأسفانه ادارهٔ استاندارد یا وزارت بهداشت و درمان و علوم پزشکی در ایران مانند چین و ژاپن برای مواد غذایی که پیر و جوان میخورند، سختگیری ندارد. سازمان شیلات و صنعت و معدن هم برایش ضرر مالی تولیدکنندگان مهم نیست. انگار همین که خبری درز نکند، برایشان کفایت میکند.
به گزارش جمله خبر برگشت خوردن محصولات غذایی ایران نگرانیهای زیادی را در خصوص سلامت مردمی که مصرفکننده همیشگی این محصولات هستند، مطرح میکند.
پیشتر نیز اخبار فراوانی درباره بازگشت محصولات صادراتی مطرح شد. بازگشت محمولههای کیوی از هند، سیبزمینی از ازبکستان و ترکمنستان و فلفل دلمهای از روسیه و حالا میگو از چین و ژاپن همگی دلیل مشترکی دارند یعنی آلودگی و سموم غیراستانداردی که برای تولید آنها استفاده شده است. بسیاری از مسئولان و فعالان بخش کشاورزی بیتوجهی به تولید محصولات سالم در برنامه پنجم توسعه، نبود شناسنامه تولیدی برای محصولات کشاورزی و نبود متولی در بحث توسعه صادرات غیرنفتی را دلیل ایجاد چنین شرایطی برای محصولات کشاورزی ایران مطرح میکنند و معتقدند تا زمانی که تمهیداتی برای رفع این مشکلات اندیشیده نشود، صادرات محصولات کشاورزی به جایگاه اصلی خود نمیرسد.
دو سال قبل و در ماجرای برگشت خوردن محصولات صادراتی کشاورزی ایران پدرام سلطانی، نایب رئیس وقت اتاق بازرگانی ایران در صفحه توئیتر خود نوشت: «کشورهای دیگر یکی یکی محصولات کشاورزی ایران را برگشت میزنند. آنها حافظ سلامت شهروندانشان هستند. ۸۵ میلیون ایرانی با هشدار خارجیها آگاه میشوند که هر روز سم وارد بدنشان میشود. مردم اینگونه میمیرند یا بیمار و رنجور میشوند، هیچ مسئولی هم به روی مبارکش نمیآورد.»
روسیه، هند، ازبکستان، چین ژاپن و قطر برخی از کشورهایی هستند که محصولات کشاورزی ایران را برگشت دادهاند.
در همین رابطه معاون وزیر صمت ابعاد تازه ای از بازگشت محصولات کشاورزی به کشور را تشریح کرد. اظهارات پیمان پاک نشان می دهد که برخلاف موج سازی رسانه ای، کمتر از ۵ درصد صادرات محصولات کشاورزی به کشور عودت داده میشوند. ضمن این که دلیل این برگشت نیز الزاماً آلودگی و سم یا کیفیت پایین نیست و مسائلی نظیر کم کاری برخی نهادها، از جمله وزارت جهاد و وزارت بهداشت نیز در این خصوص موثر بوده است.
دلیل این برگشت خوردن ها هرچه که باشد منجر به نگرانی جامعه ایران و همچنین بدنامی کشورمان در حوزه صادرات غذایی خواهد شد. مسئولان نیز به جای اینکه در جایگاه طلبکار قرار بگیرند و مدام در پی توجیحه وضعیت باشند بهتر است تمام تلاش خود را برای از میان برداشتن این موانع و اطمینان بخشی واقعی بابت سلامت محصولات کشاورزی ایران مصروف کنند.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی