گروه اقتصادی جمله، بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، تورم تولید ماهانه فروردین نسبت به اسفند افزایش یافته است.
شاخص بهای تولیدکننده یا شاخص PPI ه (Producer Price Index) مانند شاخص بهای مصرفکننده (CPI) از جمله شاخصهای قیمتی است که در بررسی روند سطح قیمتها مورد بررسی قرار میگیرد. شاخص بهای تولیدکننده یکی از معیارهایی است که به منظور سنجش عملکرد اقتصادی، از سطح عمومی قیمتها محاسبه و منتشر میشود. از این رو، تاثیر قابلتوجهی بر تصمیمگیری صاحبان صنایع، سرمایهگذاران و حتی سیاستمداران خواهد داشت. هدف از محاسبه شاخص بهای تولیدکننده، اندازهگیری تغییرات قیمتهایی است که تولیدکنندگان در ازای فروش کالاها و خدمات خود دریافت میکنند. به عبارت دیگر میتوان عنوان کرد که این شاخص، قیمت کالاها در کارخانه و مبداء تولید را در نظر میگیرد. این شاخص به صورت یک شاخص وزنی از قیمت عمدهفروشی کالاها یا قیمتهای تولیدکننده محاسبه میشود؛ به همین دلیل برخی شاخص بهای تولیدکننده را شاخصی میدانند که روندهای قیمتی در بازارهای عمدهفروشی، صنایع تولیدی و بازار کالاها را منعکس میکند
در فروردین ۱۴۰۳، تورم تولیدکننده ماهانه صنعت نسبت به اسفندماه افزایش یافت. به عبارت دیگر، هزینههای تولید گروه صنعت در کوتاهمدت با شتاب تندتری نسبت به گذشته افزایش یافته است. در مقابل، تورم تولید نقطهای و سالانه این گروه کاهش یافته که نشان از کاهش سرعت رشد هزینهها در بلندمدت دارد.
از میان اجزای این گروه، بالاترین تورم تولید «ماهانه» و «نقطه به نقطه» مربوط به ساخت تجهیزات حملونقل است. در مقابل، پایینترین سطح تورم ماهانه در ساخت فرآوردههای توتون و تنباکو دیده شده است.
تورم تولیدکننده از این جهت حائز اهمیت است که درصد تغییر قیمتها در مبدا تولید و پیش از رسیدن به بازار مصرف را نشان میدهد و میتواند سیگنالی از تغییر قیمت بازاری کالاها باشد.
تورم تولیدکننده، تورم «پیشران» یا تورم «پیشنگر» شاخصی است که نشان میدهد قیمت کالاها در مبدا تولید و قبل از رسیدن به بازار مصرف چند درصد نسبت به گذشته تغییر کرده است. بنابراین این شاخص به نوعی نماگر تغییر هزینههای تولید است.
از آنجایی که تورم تولید، تغییر قیمتها قبل از رسیدن به بازار مصرف را نشان میدهد، میتواند به عنوان پیشنگر یا پیشران تورم مصرفکننده عمل کند. به عبارت دیگر، اگر تورم تولید افزایش یابد به این معناست که قیمت کالاها قبل از بازار مصرف افزایش یافته است. بنابراین میتوان انتظار داشت که این کالا با ورود به بازار مصرف دوباره مشمول تغییر قیمت شود و کالا در نهایت با قیمت بالاتری به دست مصرفکننده برسد و تورم مصرفکننده را افزایش دهد.
مرکز آمار این نرخ را برای بخشهای اصلی اقتصاد که شامل کشاورزی، صنعت و خدمات میشود، اعلام میکند. تازهترین گزارش این نهاد نشان میدهد که تورم تولیدکننده گروه صنعت در فروردین ۱۴۰۳ به صورت کوتاهمدت افزایش یافته، اما به صورت میانمدت و بلندمدت کاهشی بوده است.
تورم تولید ماهانه صنعت در فروردین امسال به ۴٫۳ درصد رسیده است، در حالی که در اسفند سال قبل ۱٫۷ درصد بود. به عبارت دیگر، قیمت تمام کالاهایی که در بخش صنعت تولید شده قبل از رسیدن به بازار مصرفکننده به طور میانگین ۴٫۲ درصد گرانتر از اسفندماه شده است. زمانی که تورم مثبت است و افزایش نرخ را تجربه میکند به این معناست که قیمتها با سرعت بیشتری در حال افزایش هستند. در مقابل، هر گاه تورم مثبت باشد اما نسبت به ماه قبل در سطح کمتری ایستاده باشد، نشان میدهد که قیمتها افزایش یافته، اما افزایش آن با شتاب و سرعت کمتری رخ داده است.
گروه صنعت ۲۳ زیربخش اصلی دارد. از میان این زیربخشها، بالاترین تورم تولید ماهانه مربوط به «ساخت سایر تجهیزات حملونقل» میشود که نرخ آن از یک درصد در اسفندماه به ۱۵٫۳ درصد در فروردینماه رسیده است. در مقابل، کمترین تورم ماهانه در میان اجزای گروه صنعت صفر درصد بوده که مربوط به تولید فرآوردههای توتون و تنباکو میشود.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی