جعفر برزگر/ برخی از مربیان فوتبال خیلی به آمار و ارقام اعتقاد ندارند و تعدادی هم با حساسیت زیادی به آن توجه میکنند. البته آمار هیچ وقت ملاک دقیق و کاملی برای ارزیابی و آنالیز تیمها نیست اما به هر حال میتواند نکات مهمی را پیش روی مربیان برای برنامهریزی و اتخاذ […]
جعفر برزگر/
برخی از مربیان فوتبال خیلی به آمار و ارقام اعتقاد ندارند و تعدادی هم با حساسیت زیادی به آن توجه میکنند. البته آمار هیچ وقت ملاک دقیق و کاملی برای ارزیابی و آنالیز تیمها نیست اما به هر حال میتواند نکات مهمی را پیش روی مربیان برای برنامهریزی و اتخاذ تاکتیکهای بهتر کمک کند. فصلی که استقلال شروع کرده مثل بعضی از دورههای قبلی کم خبر نبوده است. این تیم در همان روزهای قبل از نقل و انتقالات لیگ تعداد زیادی از بازیکنانش را از دست داد و همین باعث شد تا مربی ایتالیاییشان در شروع، کار سختی داشته باشد. البته کاریزمای این مربی به مرور تأثیر خودش را روی تمام مسائل تیم گذاشت به طوری که بعد از دربی رفت استقلال به یکی از کم حاشیهترین تیمها تبدیل شد. بازیکنان همسو با مربیشان روند خوبی را بعد از آن بازی در پیش گرفتند. اما وقتی استراماچونی از استقلال جدا شد نبود کمبود بازیکنان بزرگی که سایر بازیکنان از او حرف شنوی داشته باشند تا حدودی عیان شد. حال فرهاد مجیدی که با علم به تمام مشکلات مسئولیت فنی تیمش را پذیرفته باید در ادامه نتایجی را به دست آورد که امتیازهای از دست رفته در ۲۲ هفته گذشته را تا حدودی جبران کند. استقلال با همین تعداد بازی در ۱۰، ۱۱ دوره قبلی هیچ گاه بیشتر از ۴۵ و کمتر از ۳۲ امتیاز را به دست نیاورد. البته صحبت درباره تیم استقلال و چرایی نتیجه نگرفتن آن موضوع جدیدی نیست. تغییرات مدیریتی و به تبع آن تغییر روی نیمکت، مصدومیتهای متوالی و… همه اینها دلیلی شد تا استقلال نتواند امروز هوادارانش را از نتایجی که کسب کرده راضی نگاه دارد. تیمی که با استراماچونی بعد از چند هفته شکل گرفته بود و با ارائه فوتبال زیبا یکی از بختهای مسلم قهرمانی بود حالا فاصله زیادی با صدر جدول پیدا کرده و شاید فرهاد مجیدی روی قهرمانی در جام حذفی حساب باز کرده باشد.
البته که برای دستیابی به آن باید از ابتدا از خوان سپاهان بگذرد. در شرایط فعلی که ویروس کرونا تمام زندگی انسانها در سراسر جهان را تحتالشعاع خود قرار داده و تیمهای فوتبال هم درگیر همین موضوع هستند مجیدی باید طوری برنامهریزی کند تا همانطور که ادعا کرده در هر سه جام نتایج قابل قبولی را به دست آورد. شاید برای رسیدن به فرمولی بهتر، بررسی عملکرد تیمش در دورهای قبل و دلایل موفقیت و ناکامی آنها بتواند کمکشان کند.
در این مطلب عملکرد استقلال را در یازده دوره اخیر لیگ برتر تا پایان هفته بیست و دوم مورد بررسی قرار دادهایم. آخرین قهرمانی آبیهای پایتخت مربوط به لیگ دوازدهم است. جایی که آنها از ۲۲ بازی ۴۲ امتیاز به دست آورده بوده بودند. شاگردان امیر قلعهنویی اما در ادامه لیگ هفت پیروزی را به دست آوردند به طوری که بازی آخرشان تشریفاتی شد و یک هفته قبل از پایان فصل با پیروزی مقابل فولاد در اهواز جشن قهرمانی را برگزار کردند. البته این نگاه آماری فقط از نظر کسب امتیازهای به دست آمده بوده و چرا که باید استقلال هر دوره را با توجه به داشتههایش در همان فصل سنجید. تیم فعلی فرهاد مجیدی با اینکه در حال حاضر چندین مصدوم و کرونایی دارد اما صاحب بهترین خط حمله در این یازده دوره بوده است. ضمن اینکه نباید فراموش کند که عملکرد خط دفاعی تیمش هم بسیار ضعیف است. استقلال فعلی با اینکه فقط نسبت به لیگ نهم و هفدهم امتیاز بیشتری را در ۲۲ هفته به دست آورده اما این دلیلی نمیشود که آنها نتوانند در پایان فصل جایگاه خوبی را به خود اختصاص دهند. آنها در لیگ سیزدهم در حالی که ۴۵ امتیازی بودند در انتهای لیگ رتبهای بهتر از پنجمی را به خود اختصاص ندادند. این جدول نشان میدهد که استقلال با کسب ۳۳ امتیاز از ۲۲ بازی هم توانسته در پایان فصل رتبه سوم را به دست آورد. در این یازده دوره فصولی بوده که استقلال شروع خوبی نداشته اما پس از چند هفته خیلی کم نوسان ظاهر شدند.
البته برعکس آن هم بوده و به همین دلیل فرهاد باید شرایط فعلی تیمش را در نظر بگیرد و حداقل امتیازهای خانگی را از دست ندهد. آنها تا پایان فصل باید با تیمهای پارس جم، تراکتور، نفت آبادان، نساجی، سپاهان، شهرخودرو، پیکان و شاهین بوشهر بازی کنند که از این تعداد چهار بازی آن در خارج از خانه است. اما از شانس استقلال و مجیدی چهار حریفشان مدعی کسب سهمیه و قهرمانی هستند و سه تیم برای نیفتادن تلاش میکنند.
سقوط ۹ پلهای استقلال در نیم فصل دوم
استقلال که فصل جاری را با آندره استراماچونی سرمربی پیشین و ایتالیاییاش آغاز کرد و با نتایج خوبی که گرفت در هفته سیزدهم و بعد از پیروزی یک بر صفر خانگی مقابل تیم مدعی شهرخودرو به صدر جدول رسید، بعد از جدایی استراماچونی با افت مواجه شد.
آبی پوشان در حالی که در هفتههای پایانی نیم فصل نخست بدون سرمربی به میدان میرفتند، در پایان نیم فصل با ۲۹ امتیاز بعد از پرسپولیس در جایگاه دوم ایستادند. آنها در ۱۵ بازی نیم فصل اول با ۳۲ گل زده نه تنها بهترین خط حمله را در اختیار داشتند، بلکه توانسته بودند به طور متوسط در هر بازی بیش از ۲ گل به ثمر برسانند.
استقلالیها در نیم فصل دوم یک بازی (هفته شانزدهم مقابل ماشین سازی) هم بدون سرمربی به میدان رفتند و مثل اولین بازی فصل در این بازی هم شکست خوردند و بعد از آن فرهاد مجیدی هدایت این تیم را پذیرفت.
آبیهای پایتخت در نیم فصل دوم ۷ بار به میدان رفتهاند که تنها دو بار با نتایج مشابه ۲ بر یک مقابل نفت مسجد سلیمان و ذوب آهن پیروز شده اند و هر دو پیروزی در بازیهای خانگی بوده است. کار این تیم دو بار به تساوی کشیده و در ۳ بازی هم در این مقطع از مسابقات شکست خورده است.
آبی پوشان در ۷ بازی خود در نیم فصل دوم ۹ بار به گل رسیده و ۱۰ بار دروازه شان باز شده است و تفاضل گل آنها منفی یک است. در حالی که در نیم فصل اول معدل گلزنی آنها بیش از ۲ گل به ازای هر بازی بود، در نیم فصل دوم ۱/۳ گل به ازای هر بازی (هر ۷۰ دقیقه یک گل) به ثمر رساندهاند. نتایج دیدارهای استقلال در نیم فصل دوم به شرح زیر است:
استقلال یک – ماشین سازی ۲
فولاد ۲ – استقلال یک
استقلال ۲ – نفت مسجد سلیمان یک
پرسپولیس ۲ – استقلال ۲
استقلال ۲ – ذوب آهن یک
گل گهر یک – استقلال صفر
استقلال یک – سایپا یک
پارس جنوبی – استقلال (در وضعیت نامعلوم)