جمله ـ گروه اقتصاد: درحالیکه تورم همچنان پایدار است و تولید صنعتی کشور نیز برای دومین ماه متوالی اُفت را تجربه کرده ، نگرانی از افزایش بیکاری و بالا رفتن خط فقر نیز بیشتر شده است. همزمان اقتصاد درگیر نرخ ارز و سکه است و اوراق دولتی هم نتوانسته اند سهمی جدی در جبران کسری […]
جمله ـ گروه اقتصاد: درحالیکه تورم همچنان پایدار است و تولید صنعتی کشور نیز برای دومین ماه متوالی اُفت را تجربه کرده ، نگرانی از افزایش بیکاری و بالا رفتن خط فقر نیز بیشتر شده است. همزمان اقتصاد درگیر نرخ ارز و سکه است و اوراق دولتی هم نتوانسته اند سهمی جدی در جبران کسری بودجه داشته باشند. آمارها نشان می دهد ادعای فروش نفت توسط دولت نیز با واقعیت فاصله دارد یا حداقل دریافت منابع آن با اماواگرهای فراوانی روبروست . در این شرایط، سرپرست یک خانواده ۴نفره بدون دراختیار داشتن ملکی شخصی عملا زیر خط فقر قرار می گیرد، به ویژه آنکه در شهرهای بزرگی مثل تهران ساکن باشد. بررسی های میدانی نشان می دهد که برای رهن کامل یک خانه کممتراژ در مرکز تهران، به سرمایهای حداقل ۴۰۰ میلیون تومانی نیاز است. پرواضح است که جامعه کارگری و کارمندان دون پایه از تامین چنین مبلغی عاجزند، بنابراین راهی جز حرکت به سمت حاشیه یا فروش اموال ضروری خود ندارند. زیرا برخورداری از سقفی بالای سر بر همه شاخص های یک حیات عادی اولویت دارد.
براساس گزارش تحولات اجاره بهای مسکن بانک مرکزی در آبانماه، شاخص کرایه مسکن اجاره ای در شهر تهران و کل مناطق شهری در آبانماه سال ۱۴۰۱ نشاندهنده رشد به ترتیب معادل ۸ / ۳۹ و ۰ / ۴۵ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل است. اما رشد حقوق و دستمزد به هیچ عنوان با تورم اجاره بها یا رهن کامل مطابقت ندارد. در بهترین حالت در سالجاری ۲۵درصد به حقوق ها اضافه شده است که فاصله ای ۲۰درصدی را با تورم اجاره بها نشان می دهد. جبران این فاصله تورمی جز با دو یا سه شغله شدن سرپرست خانوار ممکن نیست. وضعیت آنقدر پیچیده و بحرانی است که اگر زن و شوهر یک خانواده ۴ نفره هر دو شاغل باشند، با پس انداز تمامی حقوق ماهانه خود بازهم از پس تامین رهن یک خانه کوچک در محله ای متوسط برنمی آیند. بماند که این خانواده برای زندگی به غذا، درمان، تفریح، البسه و انرژی هم نیاز دارند. مالکان خانه ها در سالجاری پا به پای تورم کلان پیش آمده اند و بدون هیچگونه تناسب یا فرمولی نرخ ها را با عنایت به میزان نیاز خود برای جبران تورم بالا برده اند. بازار بی دروپیکر معاملات ملکی در تهران به جایی رسیده است که حالا پشت بام خوابی هم به بازاری رقابتی بدل شده و باید خوش شانس باشید که یک اتاقک نگهبانی بر پشت بام گیرتان بیاید. مثلا برای رهن کامل یک خانه نوساز کممتراژ ۵۰ تا ۶۰ متری در منطقه ۶ تهران باید ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون تومان هزینه کرد. این رقم با افزایش سن خانه کاهش می یابد اما در بهترین حالت به ۲۵۰ تا ۴۵۰ میلیون تومان می رسد. کار به جایی رسیده که ساختمان های با عمر بالای ده سال نیز رقمی مشابه خانه های نوساز را به بنگاه اعلام می کنند و عملا یک خانه معمولی نوساز با حداقل امکانات ضروری، یک خانه لاکچری به حساب می آید. مثلا یوسف آباد یکی از خیابان های خوب تهران با دسترسی مناسب و فرهنگ متوسط شهری است. براساس بررسی ها، برای اجاره یک خانه ۵۰ متری در این محله، ۷ میلیون تومان اجاره و۱۱۰ میلیون تومان رهن لازم است. همچنین برای اجاره یک خانه ۶۰ متری زیر همکف با عمر بنای ۳۰ سال، ۳ میلیون تومان اجاره و ۳۰۰ میلیون تومان رهن پیشنهاد شده است. در جدول این گزارش می تواند نرخ اجاره بها در بخش های مرکزی تهران را مشاهده کنید. جدولی که معلوم نیست به رویت مسئولان هم می رسد یا خیر. زیرا روند پیش رو نشان می دهد که انگار هیچکس در دولت حواسش به نرخ اجاره بها نیست و وعده ها به جایی رسیده که مثلا بر سر مردم منت می گذارند که برنامه ای برای افزایش قیمت سوخت ندارند.