جزییات شرایط پرداخت تسهیلات اوراق به آپارتمان‌های بیش از ۲۰ سال ساخت
جزییات شرایط پرداخت تسهیلات اوراق به آپارتمان‌های بیش از ۲۰ سال ساخت

مدیر امور طرح و برنامه بانک‌مسکن جزییات شرایط پرداخت تسهیلات از محل اوراق «تسه» به آپارتمان‌های با سن بنای بیش از ۲۰ سال را تشریح کرد و گفت: تمام تسهیلات بانک مسکن اعم از تسهیلات از محل اوراق، صندوق پس‌انداز مسکن یکم و حساب پس‌انداز مسکن جوانان تا سقف حداکثر ۸۰ درصد ارزش ملک قابل‌پرداخت […]

مدیر امور طرح و برنامه بانک‌مسکن جزییات شرایط پرداخت تسهیلات از محل اوراق «تسه» به آپارتمان‌های با سن بنای بیش از ۲۰ سال را تشریح کرد و گفت: تمام تسهیلات بانک مسکن اعم از تسهیلات از محل اوراق، صندوق پس‌انداز مسکن یکم و حساب پس‌انداز مسکن جوانان تا سقف حداکثر ۸۰ درصد ارزش ملک قابل‌پرداخت است.
محمدحسن مرادی با اشاره به اینکه امکان پرداخت سقف تسهیلات از محل اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن (تسه) برای املاک با سن بنای تا ۲۵ سال میسر شده است، گفت: این امکان تا پیش از این برای املاک تا سقف سنی ۲۰ سال ساخت از تاریخ صدور پروانه وجود داشت. وی مهم‌ترین علت اتخاذ این تصمیم را جبران پایین بودن «LTV (نسبت تسهیلات پرداختی به ارزش ملک)» عنوان کرد و توضیح داد: در حال حاضر نسبت تسهیلات پرداختی به ارزش آپارتمان‌های مسکونی کاهش چشمگیری یافته و این نسبت در پایین‌ترین حد خود قرار دارد. از طرفی به دلایل متعدد در حال حاضر امکان افزایش سقف تسهیلات وجود ندارد. از این رو بانک مسکن با اتخاذ این تصمیم شرایط را برای تسهیلات‌گیرندگان تسهیل کرده تا بتوانند برای املاک قدیمی‌تر نیز از تسهیلات اوراق استفاده کنند.
مرادی در عین حال بر این نکته تاکید کرد که هر آپارتمان قدیمی امکان استفاده از تسهیلات بانک مسکن را نخواهد داشت و افزود: باید احراز شود که ملک از استحکام بنا برخوردار است و آیین‌نامه ۲۸۰۰ (طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله) در ساخت آن رعایت شده است.
مدیر امور طرح و برنامه بانک‌مسکن همچنین یادآور شد: تمام تسهیلات بانک مسکن اعم از تسهیلات از محل اوراق، صندوق پس‌انداز مسکن یکم و حساب پس‌انداز مسکن جوانان تا سقف حداکثر ۸۰ درصد ارزش ملک قابل پرداخت است. به این معنا که اگر سقف تسهیلات از ۸۰ درصد ارزش کارشناسی ملک بیشتر باشد در این صورت میزان تسهیلات پرداختی کمتر از سقف خواهد بود. البته در موارد بسیار نادری ممکن است تقاضای دریافت سقف تسهیلات به دلیل اینکه ارزش ملک تکافوی شرط مذکور را ندارد، با پاسخ منفی روبرو شود. مرادی با بیان اینکه با تغییر شرط سنی بنا برای استفاده از تسهیلات اوراق، تغییری در اقساط پرداختی تسهیلات‌گیرندگان رخ نمی‌دهد، در عین حال به یک حالت استثنا اشاره کرد که طی آن ممکن است دوره بازپرداخت تسهیلات مذکور برای املاک قدیمی‌ساز به زیر ۱۲ سال کاهش یابد و در نتیجه رقم اقساط ماهانه آنها افزایش یابد. وی در این رابطه به پایگاه خبری بانک مسکن نیز گفت: بر اساس یک اصل کلی در مورد تمام انواع تسهیلات بانک مسکن، مدت بازپرداخت تسهیلات مسکن نباید از سه‌چهارم عمر مفید باقی‌مانده ساختمان بیشتر باشد. عمر مفید بنا نیز توسط ارزیاب بانک که از شعبه برای بازدید ملک مراجعه می‌کند، تعیین می‌شود. بر این اساس ممکن است در برخی موارد نادر، عمر مفید برخی از ساختمان‌های قدیمی که خریدار برای تملک آنها درخواست استفاده از تسهیلات از محل اوراق دارد، در حدی نباشد که بتوان سقف ۱۲ ساله بازپرداخت را برای آنها منظور کرد. در این موارد مدت بازپرداخت با فرمول مذکور تعیین می‌شود و ممکن است مثلا به هشت یا ۱۰ سال کاهش یابد و به این ترتیب اقساط ماهانه آنها تحت تاثیر کاهش دوره بازپرداخت، مقداری افزایش یابد.