اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا در روزهای ۸ و ۹ مهرماه در ارمنستان برگزار شد. حسن روحانی رئیس جمهوری به عنوان مهمان افتخاری در این اجلاس حضور داشت و محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی نیز به سبب اهمیت بخش ترانزیت در اجلاس روسای جمهور کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا، شرکت کرد. به گزارش جمله، این […]
اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا در روزهای ۸ و ۹ مهرماه در ارمنستان برگزار شد. حسن روحانی رئیس جمهوری به عنوان مهمان افتخاری در این اجلاس حضور داشت و محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی نیز به سبب اهمیت بخش ترانزیت در اجلاس روسای جمهور کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا، شرکت کرد.
به گزارش جمله، این در حالی است که حسن روحانی در دیدار با روسای جمهور کشورهای عضو این اتحادیه، نظیر روسیه، بلاروس، قرقیزستان، ارمنستان و قزاقستان بر تشکیل کمیته مشترک حملونقل و زیرساخت بین ایران و ارمنستان تاکید کرده است. در روزهای گذشته گفته شد که ایران با اتحادیه اوراسیا، توافقنامه موقت تجارت تجمیعی را امضا کرده و در این اجلاس مصوبه اجرایی سازی توافقنامه تجارت تجمیعی (PTA﴾ مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
این در حالی است که روحانی بر عضویت ایران در این اتحادیه تاکید موکد داشته و گفته است که ایران رسما از آبان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا میپیوندد و روابط تجاری منطقه آزاد با اوراسیا برقرار میشود. روحانی همچنین با یادآوری اهمیت عضو ایران در اتحادیه ارواسیا در شرایط تحریم، الحاق به اتحادیه اوراسیا را مسیر همواری برای اتصال به اقتصاد مناطق دیگر دانسته است. گفتنی است که اتحادیه اقتصادی اوراسیا سال ۲۰۱۴ میلادی تشکیل شد و ۵ کشور روسیه، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس اعضای اصلی آن هستند. ایران، سنگاپور، مولداوی و ویتنام هم در مسیر الحاق به این اتحادیه قرار دارند.
مدیرکل دفتر تجاری و امور تشکلهای وزارت راه و شهرسازی که وزیر راه و شهرسازی را در سفر به ارمنستان همراهی میکند با اشاره به جزئیات برنامههای دو روز گذشته، در اینباره اظهار داشت: روز گذشته وزیر راه و شهرسازی در دو جلسه جداگانه با وزیر مدیریت منطقهای و زیرساخت و معاون نخست وزیر ارمنستان دیدار کرد.
امین ترفع افزود: در جلسه اول بحث و گفتوگو پیرامون مسائل مشترک میان در حوزه حملونقل، زیرساخت، اتصال شبکههای ریلی و جادهای دو کشور به یکدیگر و امکان سرمایهگذاری ایران در پروژههای ارمنستان انجام شد.
مدیرکل دفتر تجاریسازی و امور تشکلهای وزارت راه و شهرسازی با اشاره به نتایج حاصل از برگزاری این جلسه گفت: مقرر شد کمیته مشترک حملونقل و زیرساخت با هدف بررسی ابتکارات و امکان صادرات خدمات فنی-مهندسی، همچنین مسائل مربوط به حملونقل جادهای و ریلی میان دو طرف تشکیل شود.
ترفع تصریح کرد: ارمنستان برای ایران از اهمیت بالایی برخوردار است و میتواند در کریدور شمال-جنوب و موافقتنامه خلیجفارس-دریای سیاه نقش مهمی ایفا کند.
وی در ادامه به دیدار وزیر راه و شهرسازی و معاون نخست وزیر ارمنستان در روز اول اشاره کرد و گفت: در این جلسه طرفین بر اهمیت نقش توسعه ترانزیت در منطقه تاکید کردند و معاون نخست وزیر ارمنستان ضمن تاکید مجدد بر تشکیل کمیته مشترک حملونقل و زیرساخت بین دو کشور خواستار تسریع در فرایند اجرایی توافقنامه خلیجفارس-دریای سیاه تا پایان ۲۰۱۹ شد.
به گفته مدیرکل دفتر تجاری سازی و امور تشکلهای وزارت راه و شهرسازی، محمد اسلامی پس از شرکت در دو اجلاس فوقالذکر در همايش بينالمللی ظرفيتهای ترانزيتی اوراسيا حاضردر سخنانی بر اهمیت و موقعيت استراتژیک جمهوری اسلامی ایران و قرار گرفتن در مسیر کریدورهای شمال-جنوب و شرق- غرب، ظرفيت مناسب بنادر، پایانههای مرزی و ديگر زيرساختهای حملونقل موجود در كشور برای تسهيل جريان حملونقل و تجارت بينالمللی و منطقهای تأكيد کرد.
ترفع هدف از برگزاری همایش بینالمللی ظرفیتهای ترانزیتی اوراسیا را تشریح مزایای توافقنامه تجارت ترجیحی و اجرای آن از اول آبان ماه، همچنین چگونگی رفع محدودیتهای تجاری و عوامل کند کننده فرایند حملونقل و ترانزیت عنوان کرد و افزود: در این همایش به مبحث E-CORRIDOR نیز پرداخته شد و دیجیتالی شدن فرایندهای حملونقل و دریافت الکترونیکی عوارض در اتحادیه اوراسیا مطرح گردید.
مدیرکل دفتر تجاریسازی و امور تشکلهای وزارت راه و شهرسازی با اشاره به نشستها و برنامههای روز دوم اجلاس اتحادیه اوراسیا نیز بیان داشت: در روز دوم وزیر راه و شهرسازی، رئیس جمهوری را در اجلاس مختلف با سران کشورهای اتحادیه اوراسیا همراهی کرد.
گفتنی است که حضور ایران در مناسبات اقتصادی منطقه اتحادیه ارواسیا می تواند فرصت مناسبی برای تقویت مناسبات اقتصادی دو جانبه، توسعه گردشگری در منطقه با توجه به حفظ محیط زیست و همچنین همکاری و فعالیت اقتصادی در سطح منطقه باشد.
کریدورهای ترانزیتی ایران عامل شکوفایی اقتصادی کشورهای همسایه محصور در خشکی
این در حالی است که وزیر راه و شهرسازی نیز در همايش بينالمللی ظرفيتهای ترانزيتی اوراسيا، طرحهای توسعه کریدورهای ترانزیتی جمهوری اسلامی ايران را برای کشورهای محصور در خشکی با محوریت اوراسیا عاملی جهت شکوفایی اقتصادی عنوان کرد. محمد اسلامی در سخنرانی خود با اشاره به اهمیت و موقعيت استراتژیک جمهوری اسلامی ایران و قرار گرفتن در مسیر کریدورهای شمال-جنوب و شرق- غرب، به ظرفيت مناسب بنادر، پایانههای مرزی و ديگر زيرساختهای حملونقل موجود در كشور برای تسهيل جريان حملونقل و تجارت بينالمللی و منطقهای تأكيد کرد.
وی با اشاره به ترانزیت بیش از ۱۰ میلیون تن بار عبوری از مسیر ایران در سال گذشته، نسبت به تصویب و اجراي موافقتنامه تجارت آزاد با اتحاديه اوراسيا در ایران و تاثیر آن در افزایش حجم ترانزیت ابراز خرسندی کرد.
اسلامي در جریان این اجلاس از برنامه توسعه مراكز لجستیک کشور خبر داد و از کشورهای عضو و منطقه برای سرمایهگذاری در اين مراکز دعوت کرد.
وزیر راه و شهرسازی همچنين طرحهای توسعه کریدورهای ترانزیتی جمهوری اسلامي ايران را برای کشورهای محصور در خشکی با محوریت اوراسیا عاملی جهت شکوفایی اقتصادی عنوان کرد.
گفتنی است که موافقتنامه حاصل از اجلاس سران کشورهای عضو شورای همکاری های اقتصادی اوراسیا به برداشته شدن گامهای بزرگ در توسعه مبادلات تجاری و اقتصادی از جانب جمهوری اسلامی ایران کمک میکند.