«جمله» از ادامه سقوط شاخصه‏ های بورس در جهان در پی افزایش تنش میان ایران و آمریکا گزارش می دهد / ابتلای اقتصاد به پارکینسون!
«جمله» از ادامه سقوط شاخصه‏ های بورس در جهان در پی افزایش تنش میان ایران و آمریکا گزارش می دهد / ابتلای اقتصاد به پارکینسون!

  آرمان طهرانی- روزنامه نگار/ به دنبال افزایش تنش‌ها میان تهران و واشنگتن در پی اقدام تروریستی دولت ترامپ و نگرانی از احتمال وقوع جنگ در خاورمیانه، نرخ جهانی نفت و طلا افزایش و ارزش سهام در بازار اروپا و آسیا کاهش یافت. بورس آلمان (داکس)، ۲ درصد ارزش خود را از دست داد. این […]

 

آرمان طهرانی-
روزنامه نگار/

به دنبال افزایش تنش‌ها میان تهران و واشنگتن در پی اقدام تروریستی دولت ترامپ و نگرانی از احتمال وقوع جنگ در خاورمیانه، نرخ جهانی نفت و طلا افزایش و ارزش سهام در بازار اروپا و آسیا کاهش یافت. بورس آلمان (داکس)، ۲ درصد ارزش خود را از دست داد. این در حالی است که بر اساس اخبار منتشر شده بیشتر نقاط جهان تحت تاثیر این بحران قرار دارند.

به گزارش «جمله» تحت تاثیر افزایش تنش بین ایران و آمریکا در پی اقدام تروریستی دولت آمریکا در به شهادت رساندن سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی، روز دوشنبه ۱۶ دی ميانگين بهای سهام در بازارهای بورس جهان باز هم کاهش يافت و بهای طلا و نفت افزایش پيدا کرد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس با توجه به افزایش تنش میان تهران و واشنگتن، احتمال خطر در بازار مالی جهان و از جمله نگرانی در مورد مختل شدن روند انتقال نفت را افزایش داده است.

نوسان در بازارهای آلمان و سوئیس
اوراق قرضه آلمان و فرانک سوئیس نیز که همواره بخش‌های نسبتاً مطمئنی برای سرمایه‌گذاری بودند، اکنون در پی اقدام تروریستی آمریکا با نوسان مواجه شده‌اند. تنش در بازار معاملات جهانی به دنبال این واقعه و پس از آن شدت گرفت که مقامات کشورمان، ایالات متحده را به گرفتن «انتقامی سخت»، تهدید کردند. وضعیت بازار سهام نیز به دلیل نگرانی سرمایه‌گذاران و عدم ثبات، تضعیف شده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور تروریست آمریکا نیز ایران را تهدید کرده است که در صورت حمله به کارکنان و منافع آمریکا و نیز شرکایش در خاورمیانه، اقدامات تلافی‌جویانه بیشتری انجام خواهد داد.
به دنبال این تنش‌ها، شاخص کل بورس آلمان (داکس)، ۲ درصد از ارزش خود را از دست داد. “داکس” شاخص بازار سهام بلوچیپ شامل ۳۰ شرکت اصلی بورس فرانکفورت آلمان است.
اکنون صرفه‌جویی در مصرف نفت در همه بخش‌ها مورد توجه قرار گرفته است. از سوی دیگر بازار سهام در شرکت‌های هواپیمایی همچون لوفت‌هانزا نیز تحت‌ تاثیر قرار گرفته است.
در همین ارتباط پست بانک آلمان (Postbank) اعلام کرد: «حمله نظامی ‌ایالات متحده به ناگاه، خوشحالی سال جدید میلادی را پایان داد.»
سهام ژاپن نیز امروز روند نزولی پیدا کرد. در نخستین جلسه معاملاتی سال جدید میلادی، شاخص بورس ژاپن (نیکی) با افت ۲۲۵ واحدی، میانگین سهام خود را به میزان ۴۵۱.۷۶ امتیاز معادل ۱.۹۱ درصد از دست داد.

روند رو به افزایش قیمت طلا و نفت
فرانک سوئیس، هم از دیگر ارزهایی بود که با شروع تنش‌ها در روز جمعه و اعلام خبر کشته شدن قاسم سلیمانی، با تقاضای بالایی روبرو شد.
با گشایش بازار جهانی معاملات طلا نیز قیمت این فلز گرانبها از اوایل صبح روز گذشته روندی افزایشی پیدا کرد و حتی قبل از اینکه قیمت‌ها مشخص شود، بهای هر اونس به ۱۵۷۷ دلار و ۲۶ سنت افزایش یافت که در مقایسه با روز جمعه، آخرین روز معاملات، ۱.۶ درصد افزایش نشان می‌دهد.
تقاضا برای خرید طلا، به عنوان سرمایه‌گذاری امن هم بالا رفته است. روز گذشته قیمت طلا با ۱/۴ درصد افزایش به بالاترین نرخ در هفت سال گذشته رسید؛ هر اونس حدود ۱۵۷۶ دلار.
قیمت طلا در ماه دسامبر ۲۰۱۹ حدود ۱۴۵۰ دلار در هر اونس بود که با افزایش تنش‌ها در خاورمیانه، از همان ماه گذشته، روند افزایشی پیدا کرد.
در کشاکش تنش‌های خاورمیانه و نیز نگرانی از وقوع جنگ در منطقه، قیمت نفت، این طلای سیاه هم امروز افزایش یافت.
ایالات متحده آمریکا، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت است و روی این منبع انرژی تاکید بسیار دارد. نگرانی فعلی کشورها، کمبود نفت است.
قیمت هر بشکه نفت «وست تگزاس اینترمیدیت»، به ۶۴ دلار و ۷۲ سنت رسیده که بالاترین قیمت از ماه آوریل است.
قیمت این نفت و نفت خام برنت، از ابتدای سال ۲۰۲۰ حدود ۶ درصد رشد نشان می‌دهد.

اخراج آمریکایی ها از عراق
در روزهای اخیر و با بالا گفتن تنش‌ها در عراق ، قانونگذاران این کشور روز یکشنبه، در مصوبه ای خواستار آن شدند که همه نیروهای آمریکایی، عراق را ترک کنند. عراق اعلام کرد که این مصوبه در پاسخ به حملات آمریکا و شهادت حاج قاسم سلیمانی و نیز مسئولانی از حشدالشعبی صادر شده است.
رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به این مصوبه مجلس عراق، تهدید به تحریم این کشور کرده است.
البته این در حالی است که بر اساس اخبار منتشر شده به رغم تهدید ترامپ به تحریم عراق، دوشنبه شب یک مقام آمریکایی اعلام کرد که دولت آمریکا نیروهایش را از عراق خارج می کند.
آسوشیتدپرس می‌گوید تحولات بازار مالی نشان‌دهنده نگرانی‌های شدیدی سرمایه‌گذاران است. در مقاطع بحرانی معمولا سرمایه‌گذاران از عرصه‌هایی مثل سهام که ریسک آنها بالاست پرهیز می‌کنند و به خرید اقلامی نظیر طلا روی می‌آورند.
کارشناسان بازار مالی می‌گویند تشدید تنش در خاورمیانه غیرمنتظره و نامطلوب بود. سرمایه‌گذاران با احتیاط عمل می‌کنند و نگران هستند که وضعیت از این هم بدتر شود.
بهای یک بشکه نفت در بازار آمریکا با ۹ دهم درصد افزایش به ۶۳.۶۰ دلار و یک بشکه نفت برنت نیز با حدود ۱.۱ درصد افزایش به ۶۹.۳۷ دلار رسید. بهای هر انس طلا نیز به ۱۵۷۹ دلار رسید که بالاترین قیمت طی هفت سال اخیر است.
روز دوشنبه که بسیاری از بازارهای سهام در نیم‌کره غربی فعالیت خود پس از تعطیلات کریسمس را آغاز می‌کنند، میانگین بهای سهام در بازارهای اروپایی همچون بازارهای آسیایی کاهش یافت و به نظر می‌رسد که در بازار سهام آمریکا نیز این روند تکرار شود.
کاهش میانگین بهای سهام در بازارهای آسیایی که به شدت به نفت صادراتی خاورمیانه وابسته هستند بیشتر بود. کاهش بهای سهام در بازار بورس توکیو حدود دو درصد، در بازار سهام کره جنوبی حدود یک درصد، در بازار هنگ کنگ حدود هشت دهم درصد بود. تاکنون عملکرد بازار سهام شانگهای بهتر بوده و روز دوشنبه میانگین بهای سهام در این بازار تغییری نکرد.
اکثر بازارهای بورس جهان در سال ۲۰۱۹ عملکرد خوبی داشتند ولی اکنون حفظ سودهای سال گذشته در گرو حوادث بعدی در خاورمیانه است.
کارشناسان مالی می‌گویند پیش‌بینی در مورد ابعاد تشدید تنش و یا وقوع یک جنگ تمام عیار بین ایران و آمریکا دشوار است ولی سایه بحران سرمایه گذاری اکنون بر اقتصاد جهان سایه افکنده و موجب شده اقتصاد همچون فردی که به بیماری پارکینسون مبتلا است، دائم در حال لرزش باشد.