حسن روحانی در نشست امسال مجمع عمومی سازمان ملل «ابتکار صلح هرمز» را ارائه کرد. ابتکاری که بسیاری از کارشناسان در این باره معتقد است که اگر این طرح عملیاتی شود، بهانهای برای باقی ماندن نیروهای خارجی در خلیج فارس نخواهد بود. رییس جمهور در اینباره معتقد است که در این طرح به دنبال همکاری […]
حسن روحانی در نشست امسال مجمع عمومی سازمان ملل «ابتکار صلح هرمز» را ارائه کرد. ابتکاری که بسیاری از کارشناسان در این باره معتقد است که اگر این طرح عملیاتی شود، بهانهای برای باقی ماندن نیروهای خارجی در خلیج فارس نخواهد بود.
رییس جمهور در اینباره معتقد است که در این طرح به دنبال همکاری دستهجمعی درون منطقه خلیج فارس برای امنیت منطقه هستیم و میخواهیم همه کشورهای منطقه در این مسیر مشارکت و همکاری داشته باشند و ابعاد مختلف آن را در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح خواهیم کرد. گفتنی است که این طرح تنها جنبه امنیتی ندارد و مسائل دیگری را هم در بر میگیرد.
این در حالی است که مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی اخیرا در اظهارنظری دراینباره گفت: آبراه های بین المللی تنگه هرمز، خلیج فارس و دریای عمان یکی از امن ترین راه های دریایی با توجه به اقتدار و ناوگان نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران است و ائتلاف منطقهای موجب افزایش امنیت کشتیرانی خواهد شد.
محمد راستاد درخصوص پیشنهاد ریاست جمهوری ایران در بحث امنیت خلیج فارس و دریای عمان و ائتلاف منطقه ای اظهار داشت: آبراه های بین المللی تنگه هرمز، خلیج فارس و دریای عمان یکی از امن ترین راه های دریایی با توجه به اقتدار و ناوگان نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران است.
وی ادامه داد: در یک دهه اخیر نه تنها شاهد برقراری امنیت دریانوردی توسط ناوگان نیروی دریایی ارتش و سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران در آب های تحت مسئولیت خودمان بودیم بلکه در محدوده های پرخطر سواحل سومالی که تهدید دزدان دریایی وجود داشته، نیروهای دریایی ما در تامین امنیت کمک کرده و در آنجا حضور داشتند.
وی افزود: بنابراین با توجه به توان و اقتداری که برای تامین امنیت توسط نیروی دریایی کشورهای منطقه وجود دارد، قاعدتا انتظار می رود که این امنیت توسط کشورهای منطقه ایجاد شود. در این خصوص جمهوری اسلامی ایران هم طبیعتا با توجه به اینکه یکی از بزرگترین ناوگان های تجاری دنیا را در اختیار داشته و بنادر مهمی در منطقه دارد، توانسته از طریق نیروهای دریایی خودش امنیت ناوگان تجاری اش را تامین کند. این رویکردی است که قطعا می تواند تضمین کننده آبراه های منطقه باشد.
مدیرعامل سازمان بنادری و دریانوردی تصریح کرد: درخصوص پیشنهاد ریاست جمهوری و ایده ایشان چنانچه هماهنگی بین کشورهای منطقه با توجه به این پیشنهاد فراهم شود و در قالب ائتلاف منطقه ای بتوانند صلح و امنیت کشتیرانی را تضمین کنند، به مراتب تساهل های بهتری را شاهد خواهیم بود تا اینکه کشورهای خارجی و ائتلاف متشکل از کشورهای بیگانه در یک منطقه حضور داشته باشند.
وی ادامه داد: طی سال های متمادی توانستیم امنیت آبراه های خودمان را تضمین کنیم. هم اکنون از تنگه هرمز سالانه ۵۵ هزار تردد کشتی اقیانوس پیما ثبت می شود که در ایمنی و امنیت کامل عبور می کنند. این مساله با اقتداری که توسط نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی دریایی سپاه تامین کرده اند، به وجود آمده است.
گفتنی است که ابتکار صلح هرمز برای ایجاد امنیت در آبهای خلیج فارس ایجاد خواهد شد و مورد حمایت روسیه و عمان نیز هست. اگر این طرح اجرایی شود کشورهای حاشیه خلیج فارس علاوه بر قدرت تصمیم گیری برای آینده خود، خواهند توانست امنیت حاصل از توافق را به آب های ایران بیاورند و این ابتکار، کافی است تا رشد همگون منطقه ای در کشتیرانی و دریا، رشد اقتصادی منطقه را بالاتر ببرد و کفه قدرت چانه زنی منطقه را نیز بالا خواهد برد. ضمن اینکه منافع بسیاری هم برای صنعت دریایی به تنهایی نیز خواهد داشت.
این در حالی است که مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در خصوص چالش ها در خلیج فارس به خصوص در بحث امنیتی که هم اکنون وجود دارد نیز، اظهار داشت: اگر شرایط به صورت معمول به کشورهای منطقه سپرده شود، قاعدتا هیچ چالشی نخواهیم داشت. چالش از زمانی آغاز می شود که دخالت کشورهای بیگانه در این منطقه دیده شود.
وی ادامه داد: مهمترین چالش این است که صحبت هایی مبنی بر تشکیل ائتلاف های بین المللی و کشورهای خارجی که متعلق به این منطقه نیستند، برای تامین امنیت مطرح می شود که به هیچ وجه مورد قبول نیست. تاکید ما به عنوان مرجع دریایی حاکمیتی کشور این است که از سهم و دیدگاه خودمان به عنوان متولی بنادر بازرگانی و کشتیرانی این است که امنیت باید توسط کشورهای منطقه تامین شود.
این در حالی است که رئیس جمهور با اشاره به نام ابتکار صلح هرمز به نام «امید» که بر گرفته از حرف اول کلمات تشکیل دهنده ابتکار صلح هرمز است، گفته است که همه کشورهای ساحلی خلیج فارس و منطقه هرمز در آن دعوت میشوند و سازمان ملل نیز برای حضور در این طرح دعوت شده و برای تأمین و تضمین امنیت منطقه فعال خواهد شد. امیدواریم بتوانیم با این طرح به دنیا اعلام کنیم که ایران به دنبال صلح بلند مدت در منطقه است.
گفتنی است که حل و فصل مسالمتآمیز همه تنشها و درگیریها را از دیگر اهداف ائتلاف امید است و این ائتلاف به دنبال تأمین امنیت انرژی، آزادی تردد دریایی و حمل و نقل آزادانه نفت خواهد بود.
این طرح مجموعا هشت کشور را در بر میگیرد، شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس (قطر، کویت، بحرین، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و عمان) به علاوه ایران و عراق و جزییات آن به زودی منتشر خواهد شد.