«جمله» از توانمندی روزافزون صنایع دخانی گزارش می‏ دهدریتم ناموزون مرگ با پُک‌های «سیگار»
«جمله» از توانمندی روزافزون صنایع دخانی گزارش می‏ دهدریتم ناموزون مرگ با پُک‌های «سیگار»

جمله: افراد دودی، با پک اول خود را درگیر کرده اند؛ عده ای برای نشان دادن بزرگی، برخی برای کم نیاوردن در رفاقت، گروهی هم به دلیل معاشرت با افراد سیگاری در خانواده، دوستان، دانشگاه یا سربازی؛ دودی شده اند. حکایت کشیدن یک نخ سیگار همانند زمانی است که تصمیم می گیرید یکی دو عدد […]

جمله: افراد دودی، با پک اول خود را درگیر کرده اند؛ عده ای برای نشان دادن بزرگی، برخی برای کم نیاوردن در رفاقت، گروهی هم به دلیل معاشرت با افراد سیگاری در خانواده، دوستان، دانشگاه یا سربازی؛ دودی شده اند. حکایت کشیدن یک نخ سیگار همانند زمانی است که تصمیم می گیرید یکی دو عدد چیپس میل کنید و آنگاه متوجه خواهید شد که بسته کامل آن را تمام کرده اید. با این تفاوت که در اولی با اضافه وزن مواجه می شوید و در دومی، آغاز تدریجی مرگ. هر چه باشد همان پك اول شروع مصیبت است. سیگار اگر نكشد، سیگاری ‌ها را زودتر از پا می ‌اندازد. بله، عمر دست خداست اما همان خدا دستور داده با دست خود، خود را در مهلكه نیندازید. امروزه علاوه بر سیگار، قلیان هم بساط دورهمی های دوستانه و خانوادگی است که جایگاهش را از پیران به جوانان سوق داده است.

وابستگی به سیگار در واقع همان اعتیاد به محصولات تولید شده بوسیله تنباکو در اثر نیکوتین است. شاید اولین تصور از عوارض مصرف سیگار و قلیان، ابتلا به سرطان ریه باشد و اینکه این بیماری چقدر می ‌تواند خطرناک و مرگ آور باشد. اما، مصرف کنندگان سیگار و قلیان، گوش به این حرف ‌ها نمی ‌دهند. هشدارهای مسئولان نظام سلامت و جامعه پزشکی، حکایت از این واقعیت دارد که آمار مصرف سیگار و قلیان در کشور نگران کننده است، به طوری که شاهد افزایش اقبال دختران به مصرف قلیان هستیم و سن مصرف سیگار در مردان نیز کاهش یافته است و حالا برخی دانش آموزان دبستانی هم تجربه مصرف سیگار دارند. این در حالی است که عوارض دود دست دوم نیز کمتر از مصرف سیگار و قلیان نیست. به گفته معاون بهداشت وزارت بهداشت، طبق آمار در ایران، مردان ۲۳ و  زنان ۳.۵ درصد تنباکو مصرف می‌ کنند؛ همچنین مصرف سیگار در مردان ۱۳ درصد و در زنان کمتر از یک درصد است .
توانمندی صنایع دخانی در روزگار تحریم
اینکه مصرف دخانیات برای سلامتی ضرر دارد را بسیاری از مردم دنیا می ‌دانند. دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران در همین زمینه معتقد است که مرگ تدریجی سلامت جامعه به دنبال توسعه صنایع دخانی باید جدی گرفته شود. دکتر محمدرضا مسجدی افزود: زمانی که با انواع تحریم‌ها بویژه در بخش تجهیزات پزشکی و دارویی مواجه هستیم، توانمندی روزافزون صنایع دخانی نسبت به سایر صنایع، نتیجه‌ای جز مرگ تدریجی سلامت جامعه نخواهد داشت.
وی با اشاره به سرمایه‌گذاری‌های کلان خارجی در ایران برای تولید سیگار بویژه در استان‌های زنجان و گیلان که مبلغ آن را نیز معادل ۳۱۶ میلیون و ۶۴۳ هزار دلار عنوان کرد، گفت: در زمانی که ما با انواع تحریم‌ها بخصوص در بخش تجهیزات پزشکی و دارویی مواجه هستیم، توانمندی روزافزون صنایع دخانی نسبت به سایر صنایع نتیجه‌ای جز مرگ تدریجی سلامت جامعه نخواهد داشت.
۱۲ تا۱۵ میلیون نفر سیگاری در ایران
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران ضمن بیان اینکه مرگ تدریجی سلامت جامعه با توسعه صنایع دخانی را باید جدی گرفت، افزود: در خاتمه این بیانیه نیز تاکید شده است «ما آماده‌ایم تا از دولت‌های عضو در زمینه تسریع اجرای تعهدات منطقه‌ای و جهانیِ بیماری‌های غیرواگیر و تکیه بر اولویت‌های پذیرفته‌شده در نشست سران سازمان ملل متحد درباره بیماری‌های غیرواگیر و پوشش همگانی سلامت، حمایت کنیم.»
سرانه مصرف سیگار در ایران بر اساس آمارهای داخلی چیزی نزدیک به ۱۰۵۰ تا ۱۱۷۶ نخ در سال برای هر بزرگسال است ولی آمارهای خارجی مصرف سرانه سیگار در ایران برای بزرگسالان را سالانه ۷۶۴ نخ اعلام می‌کنند.

افراد سیگاری در معرض بیماری برگر هستند
بیماری برگر یا ترومبوآنژئیت انسدادی، نوعی اختلال انسدادی غیرآترواسکلروتیک سرخرگ‌ها و سیاهرگ‌های کوچک تا متوسط در اندام‌های فوقانی و تحتانی استعمال دخانیات ابتلا به این بیماری را تشدید می‌کند.
رئیس انجمن جراحان عروق ایران ضمن هشدار در اینباره افزود: علت این انسداد التهاب مکرر و پیش رونده و ایجاد لخته در دیواره رگ ها است و از علائم این بیماری می توان به درد متناوب انگشتان و زخم‌های دردناک بر روی نوک انگشتان دست و پا اشاره کرد.
محمدرضا کلانتر معتمدی با بیان اینکه بیماری برگر درمان قطعی ندارد و گاه منجر به قطع عضو می شود، ادامه داد: این بیماری شیوع جهانی دارد ولی بیشتر در خاورمیانه، مدیترانه و خاور دور مشاهده می‌شود و شیوع آن با افزایش مصرف سیگار در جوامع نسبت مستقیم دارد.
رئیس انجمن جراحان عروق ایران، گفت: با توجه به اینکه ابتلا به بیماری برگر معمولاً با استفاده از مشتقات تنباکو به خصوص سیگار ارتباط دارد، تنها راه جلوگیری از پیشروی سریع بیماری در فرد، ترک کامل سیگار و فرآورده‌های تنباکو است.
بر اساس آخرین آمار ها در حال حاضر ۲۴ درصد مردان و ۳,۵ تا ۴ درصد زنان در ایران سیگار می کشند و سن مصرف سیگار به ۱۳ سال هم رسیده است و ماهانه ۵ میلیارد و روزانه افزون بر ۱۶۶میلیون نخ سیگار در کشور مصرف می‌شود.

معضلات سیگار را جدی بگیرید
امروزه، زنگ خطر مصرف سیگار به صدا در آمده است. همان نکته مورد غفلتی که در این راستا نادیده گرفته می‌شود. برای مقابله با وسوسه‌ های سیگاری شدن باید به معضلات سیگاری شدن هم فکر کنید و اعتیاد به سیگاری شدن را شوخی نگیرید. شاید هیچ فردی در اولین استفاده از سیگار، فکرش را هم نمی‌کرده که روزی باید برای ترک آن تلاش کند. این جمله را هم فراموش کنید که هر وقت دلتان بخواهد می‌توانید سیگار را ترک کنید چراکه واقعیت چیز دیگری است. از لحاظ پزشکی و روان‌شناسی یکی از موثر‌ترین راهکار‌ها برای فراموش کردن وسوسه‌های سیگاری شدن، ورزش کردن است. بنابراین برای انجام فعالیت‌های ورزشی همچون شنا، دوچرخه سواری و پیاده روی به طور مستمر برنامه ریزی کنید.