امروزه دنیا، به پسماند و زباله نگاهی اقتصادی دارد. اما ما همچنان در کشور، با معضل مدیریت صحیح دست و پنجه نرم می کنیم و به راحتی زباله و پسماندها را در محیط رها می کنیم. این موضوع دیگر از طرح مساله خارج شده و به یک معضل تبدیل شده است. معضلی که نه تنها […]
امروزه دنیا، به پسماند و زباله نگاهی اقتصادی دارد. اما ما همچنان در کشور، با معضل مدیریت صحیح دست و پنجه نرم می کنیم و به راحتی زباله و پسماندها را در محیط رها می کنیم. این موضوع دیگر از طرح مساله خارج شده و به یک معضل تبدیل شده است. معضلی که نه تنها یقه پایتخت را گرفته بلکه دامنگیر کل کشور هم شده است. از سواحل شمال تا سواحل جنوب؛ از شرقی ترین نقطه تا غربی ترین نقطه آلاینده های تصویری موج می زنند.
عدم کنترل پسماند و زباله ها در تمام مناطق، باعث افزایش روزافزون آسیب های بهداشتی و اقتصادی شده است و روزانه به حجم انباشته شدن این زباله ها و پسماندها در این مناطق اضافه می شود و متاسفانه هزینه های گزافی را برای جمع آوری و دفع آن ها ایجاد می کند. این در حالیست که مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند می گوید در حال حاضر روزانه ۳ هزار تن زباله در شهر تهران دفن میشود. به گفته صدرالدین علیپور همچنین روزانه ۲۰۰ تن زباله در نیروگاه زباله سوز سوزانده می شود. در همین زمینه شهردار تهران معتقد است که نوع و شیوه مدیریت پسماند در شرایط کنونی منطبق با اصول زیست محیطی و اقتصادی نیست و بنابراین باید تغییر کند و برای این مهم به همراهی و همکاری نیاز است. پیروز حناچی گفت: یکی از مهمترین معضلهای شهر تهران پسماند است و کوشش می شود که این مشکلات برطرف شود.
به تازگی طرحی برای کاهش پسماند در مدیریت شهری مطرح است به نام طرح کاپ که هدف از آن همان کاهش پسماند است. شهردار تهران از تلاش این مجموعه قدردانی کرد و گفت: توصیه من این است تلاش کنیم برنامه های مدیریت پسماند با روح حاکم بر برنامه سوم شهرداری انطباق داشته باشد تا اعضای شورای شهر هم در اجرای آنها با ما همراهی کنند. به اعتقاد من مشروعیت مدیریت شهری به رای مردم است و ما باید در این زمینه با اعضای شورای شهر که برگزیدگان مردم هستند، همراه باشیم.
او به برخی از پروژههای مدیریت پسماند که به دلیل وجود تحریمها اجرای آنها با مشکل مواجه شده است اشاره کرد و گفت: به هر حال شرایط ما عادی نیست و در تمام زمینهها این مشکل وجود دارد و امیدوارم از این شرایط گذر کنیم؛ به هر حال باید مشکلات را گام به گام حل کنیم و برنامهریزیهای ما بر مبنای تغییرهای تدریجی صورت بگیرد.
حناچی بر توجه بیشتر به تبلیغ و ترویج شیوه درست مدیریت پسماند از مبدا تاکید و تصریح کرد: باید با استفاده از رسانه های عمومی و شبکه های اجتماعی اقدامات تبلیغی و ترویجی انجام دهیم و مردم را تشویق کنیم که زباله های خود را از مبدا تفکیک و به طور کلی، زباله های کمتری هم تولید کنند. از سوی دیگر، با استفاده از ظرفیت استارت آپ ها شیوه های جدید بازیافت و مدیریت پسماند را انجام دهیم. به عقیده من، تغییر شیوه مدیریت پسماند با این اقدامات تحقق پذیر است. همچنین، باید با اقدامات تشویقی کاری کنیم که مردم با ما همراه شوند و همزمان از موضوع تبلیغات غافل نباشیم.
شهردار تهران ادامه داد: به عقیده من، موضوع پسماند بسیار مهم است و اقدامات و برنامه ها در این زمینه باید با جدیت پیگیری شوند. خوب است افرادی که دست اندرکار و تصمیم ساز هستند را یک بار به مجموعه آرادکوه دعوت کنیم تا از نزدیک با سختی های این کار آشنا شوند.
وی با تاکید بر تبلیغ و معرفی اقدامات انجام شده در زمینه بازیافت پسماند گفت: ضمن تبلیغ اقدامات مثبت، اگر انتقادی هم وارد است باید آن را بپذیریم. به عنوان مثال، موضوع زباله گردها و کودکانی که در سطل های بزرگ سرک می کشند تصویر خوبی نیست و باید کاری کرد شاهد چنین صحنه هایی نباشیم.
با این وجود معضل پسماند در ابرشهر تهران، موضوع مهمی است که با سلامت و جان مردم سروکار دارد. موضوعی که به گفته کارشناسان مسائل زیست محیطی، نقش مردم نیز در این میان بسیار حیاتی است و با تفکیک زباله از مبدا می توان از بسیاری از آسیب ها جلوگیری کرد.