محمدحسین جعفری سمیع- دبیر گروه سیاسی/ بسیاری عقیده دارند وزیر جوان دولت تدبیر و امید یعنی جواد آذری جهرمی، پرطرفدار ترین وزیر دولت روحانی است. وزیری که جوان است و نیازهای جوان امروز را به خوبی می شناسد. اما در بسیاری از موارد این وزیر جوان نشان داده که در تحقق مطالبات جامعه جوان کشور […]
محمدحسین جعفری سمیع-
دبیر گروه سیاسی/
بسیاری عقیده دارند وزیر جوان دولت تدبیر و امید یعنی جواد آذری جهرمی، پرطرفدار ترین وزیر دولت روحانی است. وزیری که جوان است و نیازهای جوان امروز را به خوبی می شناسد. اما در بسیاری از موارد این وزیر جوان نشان داده که در تحقق مطالبات جامعه جوان کشور ناتوان بوده است. هرچند سازمان های موازی در برخی از موضوعات سد راه اقدامات این وزیر جوان شده اند، اما برخی از اقدامات شخص او نیز موجب شده تا این روزها بسیاری از جوانان از عملکرد او ناراضی باشند.
به گزارش «جمله» هفته گذشته بود که محمدجواد آذری جهرمی در پیامی اظهار داشت که روز پنج شنبه یک سوپرایز بر ای مردم خواهد داشت. این پیام با واکنش های زیادی در جامعه مواجه شد و پس از گمانه زنی های بسیار در شبکه های اجتماعی عاقبت روز موعود فرا رسید و وزیر ارتباطات سرانجام سورپرایز خود را رونمایی کرد.
سوپرایزی که شگفتانه نبود
او که چهار روز پیش از این یعنی در ۱۸ آذرماه در جریان برگزاری نمایشگاه تهران هوشمند خبر از «سورپرایز ویژهای» داده بود، روز پنجشنبه ۲۱ آذر در شبکههای اجتماعی خبر امکان «ارسال بسته با پهپاد» در چهارچوب طرحی به نام «پست پلاس» را منتشر کرد.
او حتی اعلام کرد که از جمله اهداف این طرح، جلوگیری از آلودگی شهرها همچنین انتقال سریع دارو به بیمارستانها است.
آقای جهرمی در صفحه اینستاگرام خود بر این واقعیت هم اشاره دارد که «در حال حاضر کشورهای کمی در دنیا هستند که این کار را کردهاند» با این وجود بلافاصله تاکید میکند: «ما میتوانیم!»
با توجه به واکنش بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی و کامنتهایی که آنها برای این خبر آقای جهرمی گذاشتهاند، به نظر میرسد آنها بیش از آنکه سورپرایز شده باشند، در شوک یا در خشم فرو رفتهاند.
چراکه در چهار روز گذشته با توجه به تحولات ماههای اخیر ایران و آنچه در فضای مجازی روی داده است، کاربران بیشتر انتظار شنیدن خبرهایی همچون رفع فیلتر تلگرام و دیگر سرویسهای مسدود شده، رفع قطعی اینترنت، ملی شدن اینترنت، پرتاب ماهواره، رایگان یا ارزان شدن ترافیک استفاده از سایتهای داخلی، آغاز کار اینترنت ملی و خداحافظی با شبکه جهانی اینترنت، حتی فعال شدن اینترنت نسل پنجم در ایران را داشتند.
به همین دلیل در شمار قابل توجهی از پیامها از او خواسته شده است که بار دیگر نگاهی به تعریف کلمه سورپرایز بیندازد و در وضعیتی که به دلیل تحولات خونین اخیر در ایران، فضای ناامیدی جامعه را فراگرفته، با چنین تبلیغاتی برای چند روز امید واهی به مردم ندهد؛ اگرچه برخی حتی پیش از اعلام این خبر نیز چندان به آن امیدوار نبودند.
زورم به فیلترینگ نمی رسد!
با اینکه یکی از شعارهای تبلیغاتی دکتر حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان، این بود که دست وزیر ارتباطات روی دکمهی فیلترینگ نخواهد رفت، شاهد فیلترشدن بسیاری از اپلیکیشنهای محبوب و کاربردی میان کاربران بودیم. نارضایتی مردم بابت وضعیت موجود زمانی افزایش پیدا کرد که در اواخر آبان بهدستور شورای عالی امنیت کشور، اینترنت یک هفته در سراسر کشور قطع شد.
در این مدت، مردم دولت و در رأس آن وزیر ارتباطات را مقصر دانستند و از وی درخواست کردند برای بهبود شرایط اقداماتی انجام دهد. وزیر ارتباطات در پاسخ به اعتراضهای مردم با اینکه تصمیمگیرندهی قطع اینترنت را ارگانهای امنیتی بیان کرده بود، با انتشار ویدئویی بابت این موضوع از مردم معذرتخواهی کرد.
وی هماکنون در توییت اخیر خود، دوباره مواضع خود را مقابل فیلترینگ بیان کرده و میگوید ازنظر قانونی زورش نمیرسد برای رفع فیلترها اقدام کند؛ اما تلاشهایی دراینزمینه میکند و امیدوار است بهنتیجه برسد. با اینکه بسیاری از کاربران گمان میکردند خبر خوب پنجشنبه بهنوعی با دلجوییکردن از مردم بابت خسارات واردشده در یک هفته قطعی اینترنت و رفع فیلتر برخی سرویسها ارتباط داشته باشد؛ اما توییت وزیر ارتباطات نشان میدهد این موضوع حداقل در آیندهی نزدیک شدنی نیست.
حمله به وزیر جوان
وزیر جوان دولت روحانی در طول مدتی که عهده دار پست وزارت ارتباطات و فناوری بوده است، به دور از سابقه ای که در تشکیلات امنیتی و اطلاعاتی داشته، این طور نشان داده که حامی جوانان و مطابات این قشر در حوزه فناوری و ارتباطات است. این وزیر جوان برخلاف همکاران سابقش که تلاش می کنند راه های ارتباطی مردم را مسدود و یا محدود کنند، حداقل در کلام، مخالفت خود را با چنین سیاستی ابراز کرده است. اتخاذ سیاست مردمداری و حمایت از فناوری های روز جهان امروز به یکی از مشکلات وزیر جوان تبدیل شده است تا جایی که برخی از همفکران دیروز او اکنون شمشیر خود را برایش از رو بسته اند و اتهامات سنگینی بر او وارد می کنند.
وزیر جوان در چند اظهار نظر اخیر خود پیرامون بحث اینترنت ملی، فیلترینگ و یا قطع سراسری اینترنت کشور در اعتراضات اخیر، مواضعی برخلاف دوستان سابقش اتخاذ کرد. او در خصوص اینترنت ملی گفته بود: «این روشن است که چیزی به نام اینترنت ملی معنای خارجی ندارد، اینترنت یک شبکه جهانی است و تقسیم آن به داخلی و بینالمللی، درست نیست. شبکه ملی اطلاعات با اینترنت ملی تفاوتهای زیادی دارد». این در حالی است که بسیاری از جریان های صاحب قدرت در کشور در روزهای اخیر بارها از طریق تریبون های رسمی بر راه اندازی سریع اینترنت ملی و قطع اینترنت جهانی اصرار داشته اند. موضوع دیگری که آذری جهرمی را مقابل طیف تمامیت خواه قرار داد، موضوع فیلترینگ بود. در حالی که طیف های صاحب قدرت تلاش می کنند شبکه های اجتماعی همچون اینستاگرام را مانند فیس بوک و توییتر مسدود کنند، آذری جهرمی سال گذشته در در حاشیه بازدید از نمایشگاه شهر هوشمند در محل نمایشگاه بینالمللی مشهد در جمع خبرنگاران، مخالفت خود را با سیاست محدود سازی و فیلترینگ اعلام کرده و گفت: «تجربه نشان داده که مباحث مربوط به حوزه سالمسازی شبکههای اجتماعی با فیلترینگ حل نمیشود. اینکه ما بیان میکنیم با بحث فیلتر مخالف هستیم، مفهومش این نیست اتفاقاتی که رخ میدهد را نادیده میگیریم، اتفاقاتی رخ میدهد، اشکالاتی هست و مخاطراتی جدی وجود دارد که میتواند بستری باشد برای اینکه جوانان جهت توسعه کسب و کار خود از آن استفاده کنند. از بُعد مسائل امنیتی ممکن است بحث کلان دادهها مهم باشد اما واقعیت این است که تجربه نشان داده فیلتر جواب نمیدهد».
مخالفت های آذری جهرمی با سیاست های انحصارطلبانه به همین جا ختم نشد. او در ماجرای اعتراضات آبان ماه نیز مخالفت خود را با قطع اینترنت به صراحت اعلام کرد و حتی با انتشار یک پیام تصویری از مردم بابت قطع اینترنت عذرخواهی کرد!
این اقدام آقای وزیر موجب شد تا صدای طیف انحصارطلب بلند شود و علیه او در رسانه های خود دست به قلم ببرند.
سیدعلیرضا احمدی افشار، از منتقدان وزیر جوان است که در خبرگزاری تسنیم اتهامات سنگینی را به وزیر ارتباطات نسبت داده است. او مدعی است که« آذری جهرمی به عمد در ابتدای ناآرامیهای اخیر از اجرای دستور شورای امنیت کشور بهمنظور محدودسازی نقطه ای اینترنتِ آشوبگران برای چند ساعت، سرباز زده و باعث قطعی کل اینترنت کشور به مدت ۱۰ روز شده است»!
به هر ترتیب آذری جهرمی این روزها با چالش های فراوانی مواجه است که از چپ و راست او را مورد هجمه قرار می دهند. هرچند سوپرایز و یا شگفتانه روز پنج شنبه این وزیر جوان نتوانست باعث شگفتی جامعه شود اما نباید فراموش کرد که این وزیر جوان قبلا جامعه را شگفت زده کرده بود. شگفتانه و یا سوپرایز محمدجواد آذری جهرمی زمانی رخ داد که او با انتشار یک پیام تصویری از مردم بابت قطع اینترنت کشور عذرخواهی کرد. «عذرخواهی از مردم» یعنی همان کاری که مسئولان کشور با آن بیگانه هستند. باید گفت دور از انصاف است اگر بگوییم که از پیام عذرخواهی وزیر ارتباطات شگفت زده نشدیم.