نیلوفر منصوری: دبیر گروه اجتماعی/ این روزها، ویروس کرونا یکی از موضوعات بحث برانگیز در جامعه و خانواده است. موضوعی که در روزهای اخیر علاوه بر ابتلای بسیاری از همشهریان، قربانیانی نیز داشته است. هرچند وزارت بهداشت درخصوص روش های پیشگیری و مراقبت از ابتلا به این ویروس هشدار می دهد، اما همچنان این […]
نیلوفر منصوری:
دبیر گروه اجتماعی/
این روزها، ویروس کرونا یکی از موضوعات بحث برانگیز در جامعه و خانواده است. موضوعی که در روزهای اخیر علاوه بر ابتلای بسیاری از همشهریان، قربانیانی نیز داشته است. هرچند وزارت بهداشت درخصوص روش های پیشگیری و مراقبت از ابتلا به این ویروس هشدار می دهد، اما همچنان این ویروس در حال تاخت و تاز در کشور است. بر همین اساس، توجه ویژه به مدارس برای حضور و تجمع دانش آموزان بسیار ضروری به نظر می رسد. هر چند دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده است که اردوهای دانشآموزی برگزار نشود و دانشآموزان در مدارس در یک مکان تجمع نکنند اما آیا مدارس تعطیل خواهند شد؟ آیا توصیههای پیشگیرانه به دانشآموزان در کنترل کرونا ویروس کفایت میکند؟ آیا تجهیزات لازم برای ضدعفونی کردن دست دانشآموزان یا سرویسهای بهداشتی مدارس و…. در اختیار مدارس قرار دارد؟ آیا به تعطیلی مدارس در استانهای درگیر نیاز نیست؟
مدارس کشور، از ابتدای سال تحصیلی بارها به دلایل مختلف ازجمله؛ آلودگی هوا، شیوع آنفلوآنزا، سرما و یخبندان تعطیل شده و دانش آموزان به اندازه کافی از کلاس و یادگیری محروم شده اند این در حالی است که در مقطعی هستیم که باید نسبت به خروجی یادگیری و تفهیم مطالب درسی دانش آموزان تردید داشته باشیم اما فشار افکار عمومی، شرایط کلاس های درس، تجربه های قبلی (شیوع آنفلوآنزا) نشان می دهد که احتمال تعطیلی مدارس در صورت عدم کنترل بیماری کرونا در جامعه بیش از این است که کلاس ها دایر شود و یادگیری ادامه پیدا کند.
بیماری ها و عفونت های تنفسی عمدتا در فصل زمستان شایع می شود و در این میان کودکان و نوجوانان که فصل مدرسه را سپری می کنند، بیشتر در معرض آسیب هستند. بنابراین باید اصول بهداشت فردی و جمعی را به آنها آموزش داد تا از ابتلا به بیماریهای تنفسی همچون آنفلوآنزا و کرونا در امان بمانند. حال با این توصیفات، آموزش و پرورش که دستگاهی آموزشی و الگویی برای خانواده و جامعه محسوب می شود، همچنان قرار است، به عنوان دستگاهی منفعل در مواقع بحرانی بماند و بنا نیست زیرساخت های حضور فعالانه خود را تقویت کند؟
به گفته کارشناسان، مدارس و به ویژه کلاس های درس مراکز تجمع دانشآموزان هستند، بیشتر کلاسهای درس مدارس دولتی کوچک و مملو از دانشآموز است، جمعیت دانشآموزان در کلاسهای درس به بیش از ۳۵ نفر میرسد. دبیر یکی از مدارس دولتی شهر تهران معتقد است که در شرایط موجود، توجه به وضعیت بهداشتی مدارس بیش از هر زمان دیگری نیاز است اما متاسفانه وضعیت سرویسهای بهداشتی و آبخوریهای مدارس نگرانکننده است حتی نیاز است در مدارس تجهیزات ضدعفونی کننده توزیع یا نصب شود، به عنوان مثال ژل ضدعفونیکننده دست برای دانشآموزان نصب شود یا مواد لازم برای ضدعفونی کردن سطوح مورد نیاز.
به گفته خانم امامی، اطلاعرسانی ها ضعیف است و در حد یادآوری یک جمله کوتاه: «بچهها تا این کرونا ویروس برود دست ندهید و روبوسی نکنید!»؛ آیا این را میتوان اطلاعرسانی دانست؟!
معلم یکی از مدارس غیرانتفاعی تهران نیز می گوید: در این مدرسه، در چند جای مختلف، تجهیزات بهداشتی و ضدعفونی کردن دست ها نصب شده است و به دانش آموزان تاکید می شود که در فواصل کوتاه دستان خود را شست و شو کنند؛ اما آیا مدارس دولتی نیز چنین امکاناتی را دارند؟! باید مامور بهداشت مستقر در مدارس بگذارند تا دانشآموزان برا بررسی کنند و اگر فردی علائم داشت به خانه برود،اطلاعرسانی تنها یعنی رفع تکلیف.
به گفته این معلم؛ با این وجود، برخی مدارس دست به کار شدهاند و از خانوادهها میخواهند برای تهیه مواردی همچون ماسک و محلول ضدعفونیکننده مورد نیاز مدرسه کمک مالی داشته باشند!
مادر یکی از دانش آموزان که مدام در مدرسه رفت و آمد دارد، می گوید: با وجود اینکه من با فواصل کوتاه در مدرسه دخترم رفت و آمد دارم اما با این وجود به شدت س نگران فرزندم هستم. مدرسه دولتی دخترم حدود ۶۰۰ دانشآموز دارد و تصور کنید این تعداد در کنار همدیگر تجمع دارند و در کلاسهای درس بچهها در کنار هم مینشنینند، آیا در چنین فضایی احتمال شیوع ویروس وجود ندارد!
به گفته وی، در مدارس امکانات ضدعفونی نیز وجود ندارد و نهایت مایع دستشویی برای شستوشوی دست بچهها موجود است، چرا به خاطر آلودگی هوا چندین روز مدارس را تعطیل کردند اما در برابر این ویروس فکری برای مدارس و دانشآموزان نمیکنند! به شدت نگران سلامتی فرزندانم هستم و به سختی ماسک فیلتردار را پیدا کرده و به قیمت ۱۰ هزار تومان خریداری کردهام تا در مدرسه و کلاس درس با ماسک حاضر شوند.
ارائه آموزش های لازم
در همین زمینه، معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش شهر تهران از آمادگی مدارس برای مقابله با بیماری کرونا خبر می دهد و می گوید که آموزشهای لازم درباره مقابله و پیشگیری با این بیماری به مدیران، معلمان و دانشآموزان ارائه میشود.
به گفته حسن محمدی فعالیت های این نهاد تمرکز بر بحث آموزش است و تاکنون جلسات مشترکی در این حوزه با دانشگاه علوم پزشکی با حضور معاونان پرورشی و بهداشت و سلامت سراسر کشور داشتهایم.
آنگونه که محمدی می گوید: توصیهها و دستورالعملهای وزارت بهداشت در قالب فایلها و فیلمهای آموزشی به مدارس ارسال و در اختیار معلمان، اولیا و دانشآموزان قرار داده شده است. همچنین با همکاری شبکههای بهداشت و خانههای سلامت مناطق آموزشهای چهره به چهره با حضور کارشناسان و متخصصان به مدارس ارائه و توصیههای لازم ارائه میشود.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش شهر تهران، نصب پوسترهای آموزشی و اطلاعرسانی برای مقابله و پیشگیری از بیماری کرونا در مدارس با هدف افزایش آگاهی دانشآموزان و معلمان، تاکید ما رعایت موازین بهداشتی در مدارس، شست و شوی دستها با آب و صابون و شارژ صابون مایع از دیگر اقدامات این نهاد عنوان کرد و گفت: همچنین تاکید شده مدارسی که به سیستم آب گرم مجهز نیستند، تجهیز شوند.
وی درباره نصب و استفاده از ژل و مایعها ضدعفونی کننده در مدارس گفت: این اقدامات برای مکانهایی انجام میشود که دسترسی به آب و صابون نیست، در مدارس آب گرم و مایع دستشویی به صورت لولهکشی وجود دارد و علاوه بر این به مدارس تاکید شده که با مواد شوینده، وایتکس و مواد ضدعفونی، سطوح، صندلیها و نیمکتها ضدعفونی شود.
محمدی با اشاره به اینکه آموزشهای لازم برای مقابله و پیشگیری از بیماری کرونا به تمامی ۶۰۰ مراقب سلامت مدارس داده شده، گفت: آموزشهایی نیز به صورت خوشهای به تمامی مدیران مدارس توسط شبکههای بهداشت و همکاری ادارات سلامت مناطق ارائه میشود.