ماهور مهراد در حالی که مدیرعامل بانک مسکن در خبری اعلام کرده است که بانک متبوعش سیاست کاهش قیمت مسکن را در دستور کار خود قرار داده است، حالا وزارت راه و شهرسازی در چهاردهمین جلسه شورای هماهنگی مسکن بر تحرک بیشتر بانک مسکن در اجرای برنامه مسکن مهر و طرح اقدام ملی تاکید کرده […]
ماهور مهراد
در حالی که مدیرعامل بانک مسکن در خبری اعلام کرده است که بانک متبوعش سیاست کاهش قیمت مسکن را در دستور کار خود قرار داده است، حالا وزارت راه و شهرسازی در چهاردهمین جلسه شورای هماهنگی مسکن بر تحرک بیشتر بانک مسکن در اجرای برنامه مسکن مهر و طرح اقدام ملی تاکید کرده است. ابوالقاسم رحیمیانارکی همچنین تاکید کرده که بانکمسکن برای افزایش سقف تسهیلات مسکن برای متقاضیان در حال حاضر برنامهای ندارد و فقط سیاست کاهش قیمت مسکن را در دستور کار دارد و در حال برنامهریزی برای تحقق آن است.
این در حالی است که بانک مسکن اخیرا افزایش سقف سنی ساختمان را هم در دستورالعمل جدید تسهیلات مسکن خود قرار داده است که به زعم کارشناسان اقتصادی این اقدامات در راستای اعطای تسهیلات است و مفید خواهد بود. درواقع افزایش سقف سنی ساختمانها در دستورالعمل استفاده از تسهیلات مسکن می تواند به صورت مستقیم بر تقاضای مصرفی گروهی خاص در بازار مسکن اثر بگذارد. چراکه گروهی از متقاضیان مصرفی که به دنبال تبدیل به احسن کردن ملک خود هستند و به دنبال فرصت مناسب جهت ورود به بازار بودهاند، این نوع از تسهیلات مسکن می تواند انتخاب مناسبی برای آنها باشد.
رحیمیانارکی در ادامه اظهارنظرهای خود توضیح داده که اقدام آن بانک برای تسهیل در خانهدار کردن مردم و افزایش سقف تسهیلات، تا پایان سالجاری و برنامههایی که توسط بانک در این خصوص تدارک دیده شده، بسیار محتاطانه پیگیری خواهد شد چراکه در سالهای گذشته بخش مسکن، تنش و شوکهایی فراوانی را تجربه کرد.
مدیرعامل بانک مسکن با تاکید بر اینکه تصمیماتی که از سوی بانک اخذ میشود نباید منتج به ایجاد شوک به بخش مسکن شود، خاطرنشان کرد: تلاش میکنیم تا بحث کاهش قیمت تمام شده مسکن را به صورت جدیتری دنبال کنیم و برنامهریزیهایی در این خصوص انجام شده که دنبال و پیگیری خواهیم شد.
رحیمیانارکی در خصوص احتمال افزایش سقف تسهیلات مسکن برای متقاضیان نیز گفته است: در حال حاضر، شرایط برای افزایش سقف تسهیلات فراهم نیست زیرا قبل از هر اقدامی باید برای تامین منابع مالی آن تمهیداتی اندیشید. در عین حال، ضرورت دارد تا آثار افزایش تسهیلات بر قیمت واحدهای مسکونی ارزیابی شود. وی تصریح کرد: بانک مسکن سیاست کاهش قیمت مسکن را در دستور کار دارد و در حال برنامهریزی برای تحقق آن است که امیدوار هستیم به نتایج خوبی در این زمینه دست یابیم.
تاکید بر تحرک بیشتر بانک مسکن در اجرای برنامه مسکن مهر و طرح اقدام ملی
این در حالی است که در بند سی و پنجم مصوبات چهاردهمین جلسه شورای هماهنگی مسکن که در ۴۱ بند ارائه شده، آمده است که بانک مسکن بهعنوان دستگاه مسئول و معاونت مسکن و ساختمان به عنوان دستگاه همکار معرفی شده و باید تحرک بیشتری در اجرای برنامه مسکن مهر و طرح اقدام ملی داشته باشد و با جدیت بیشتر در این موضوع ورود نماید. در این راستا، مقرر شده که تفویض اختیار لازم به استانها انجام و بخشنامههای مربوط به دقت ابلاغ شود.
۷ سیاست بانک مسکن برای رونق ملکی
گفتنی است که بانک مسکن نیز از ۷ سیاست این بانک برای رونق ملکی در سال ۹۷ خبر داده که می تواند الگوی موفقی برای سالهای بعد نیز باشد.
توانمندسازی و بهبود شرایط دسترسی به تسهیلات بانکی برای متقاضیان خرید واحدهای مسکونی (فاقدان مسکن) از اهداف این ۷ سیاست است. همچنین «کاهش نرخ سود تسهیلات صندوق پس انداز مسکن یکم» اولین سیاست اعمال شده در این زمینه است که بر اساس آن، طی سال گذشته با اجرای سیاست کاهش نرخ سود تسهیلات عقود مشارکتی و مبادله ای اعطایی از محل صندوق پس انداز مسکن یکم برای استفاده سپرده گذاران خانه اولی در بافت فرسوده و ناکارآمد شهری از ۸ درصد به ۶ درصد و برای سایر مناطق شهری از ۹٫۵ درصد به ۸ درصد، هزینه دسترسی به تسهیلات مسکن یکم برای دو گروه تقاضا کاهش یافت. گروه اول همان خانه اولی ها هستند و گروه دوم نیز متقاضیان خرید و سکونت در بافت های فرسوده شهرها که با اجرای این سیاست، این دو گروه توانستند بعد از دوره مشخص سپرده گذاری با دریافت تسهیلات، خانه دار شوند.
«تقسیط پلکانی سالانه با ضریب افزایش ۹ درصد در صندوق پس انداز مسکن یکم»، از دیگر اقدامات صورت گرفته در این حوزه است. با این روش این امکان برای تسهیلات گیرنده های صندوق پس انداز مسکن یکم فراهم شد که اقساط خود را به روش پلکانی پرداخت کنند؛ به این معنا که در سال های اول بازپرداخت تسهیلات رقم کمتری قسط ماهانه نسبت به روش عادی پرداخت کنند اما در سال های بعد که سطح درآمد متقاضیان افزایش می یابد رقم اقساط افزایش پیدا می کند تا از این طریق هزینه کمتری به لحاظ اقتصادی بر خانوارهای تسهیلات گیرنده اعمال شود.
از دیگر اقدامات صورت گرفته از سوی بانک مسکن برای رونق بخشی به بخش مسکن و ساختمان می توان از «افزایش حداکثر مدت تقسیط تسهیلات از محل اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن از ۱۲ سال به ۱۵ سال در بافت ناکارآمد شهری» یاد کرد؛ بر این اساس، دوره بازپرداخت تسهیلات خرید مسکن در روش تقسیط ساده در تسهیلات اعطایی از محل اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن در بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری حداکثر تا ۱۵ سال تعیین شد.
«اعطای مجدد تسهیلات مسکن زوجین» از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه است؛ در راستای افزایش قدرت خرید خانوار و تحرک بخشی به حوزه مسکن، محدودیت اعطای صرفا یک فقره تسهیلات زوجین از محل اوراق گواهی حق تقدم به هر زوج لغو شد. به این معنا که زوجینی که برای یکبار اقدام به دریافت تسهیلات زوجین کرده اند برای ارتقای واحد مسکونی خود می توانند به صورت مجدد درخواست دریافت تسهیلات خرید مسکن کنند.
«اعطای تسهیلات خرید مسکن بدون سپرده توام با ارایه گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن» به عنوان پنجمین اقدام صورت گرفته برای تحرک بخشی به بازار مسکن قابل اشاره است؛ در این راستا در سال ۹۷ سقف تسهیلات قابل پرداخت خرید مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن توام با تسهیلات بدون سپرده مذکور با توجه به منطقه وقوع ملک در تسهیلات انفرادی به ۶۰،۷۰ و ۵۰ میلیون تومان و در تسهیلات زوجین ۱۰۰،۱۲۰ و ۸۰ میلیون تومان بالغ شد.
ششمین گام در راستای تحرک بخشی به حوزه مسکن در راستای اجرای سیاست های هفتگانه بانک مسکن در این زمینه، «افزایش دو برابری سقف تسهیلات حساب پس انداز مسکن جوانان» است؛در این راستا سقف تسهیلات اعطایی برای حساب های پس انداز مسکن جوانان افتتاحی طی سال ۹۷ در پایان سال پنجم در شهر تهران،شهرهای بزرگ و سایر شهرها به ترتیب ۷۶،۹۱ و ۶۱ میلیون تومان و در پایان سال پانزدهم به ترتیب ۱۷۷،۲۱۳ و ۱۴۲ میلیون تومان تعیین شد؛ از مزیت های عمده حساب صندوق پس انداز مسکن جوانان،سرمایه گذاری اندک و دریافت تسهیلات عمده است که با سود تسهیلات ۹ درصد و دوره بازپرداخت ۲۰ ساله جهت تامین مسکن جوانان در آینده پرداخت می شود.
«ایجاد سیاست های تسهیل گر در اعطای تسهیلات مسکن به زوجین» از دیگر اقدامات صورت گرفته در این زمینه است؛ در راستای یکسان سازی ضوابط و مقررات و افزایش سطح رضایتمندی مشتریان، مقررات مربوط به اعطای تسهیلات مسکن به زوجین متقاضی خرید و یا ساخت مسکن یکسان سازی شد؛ به نحوی که زوجین(زن و شوهر)هر یک می توانند از تسهیلات مسکن خود از محل حساب های تعهدی صندوق و یا اوراق ممتاز به صورت مجزا و مشروط به رعایت ضوابط و سقف های تسهیلاتی ذی ربط استفاده کرده و اقدام به تهیه (خرید یا ساخت)مسکن مشترک کنند.