«جمله» درباره ظرفیت‌های الکترونیکی شدن آزادراه‌های کشور گزارش می‌دهد؛/ پرداخت عوارض آزادراهی، الکترونیکی و بر اساس پیمایش
«جمله» درباره ظرفیت‌های الکترونیکی شدن آزادراه‌های کشور گزارش می‌دهد؛/ پرداخت عوارض آزادراهی، الکترونیکی و بر اساس پیمایش

    ماهور مهراد/ محاسبه پرداخت الکترونیکیِ عوارض آزادراهی در راستای تحقق عدالت اجتماعی در چهار آزادراه دولتی کشور اجرایی شده است. حالا در کنار الکترونیکی شدن پرداخت عوارض، طرح پیمایشی شدن عوارض آزادراهی در فاز نخست در آزادراه های دولتی تهران-قم، تهران-ساوه، تهران-قزوین و قزوین-زنجان که طرح عوارض الکترونیکی (ETC) در آنها محقق شده […]

 

 

ماهور مهراد/

محاسبه پرداخت الکترونیکیِ عوارض آزادراهی در راستای تحقق عدالت اجتماعی در چهار آزادراه دولتی کشور اجرایی شده است. حالا در کنار الکترونیکی شدن پرداخت عوارض، طرح پیمایشی شدن عوارض آزادراهی در فاز نخست در آزادراه های دولتی تهران-قم، تهران-ساوه، تهران-قزوین و قزوین-زنجان که طرح عوارض الکترونیکی (ETC) در آنها محقق شده است، اجرا می شود و در مرحله بعد در سایر آزادراه های کشور عملیاتی خواهد شد. پیمایشی شدن عوارض هم در راستای تحقق عدالت اجتماعی اجرا می شود که براساس آن استفاده کنندگان از شبکه آزادراهی کشور، کل عوارض مسیر را پرداخت نمی کنند و رانندگان به اندازه ای که از آزادراه ها استفاده کنند، به همان میزان نسبت به پرداخت عوارض اقدام می کنند.
این در حالی است که رییس سازمان راهداری در گفت و گو با خبرنگار ما در اینباره گفت: در حال حاضر مشکلی برای اجرای طرح پیمایشی شدن عوارض آزادراهی وجود ندارد و زیر ساخت ها و تجهیزات مورد نیاز اجرای این طرح نیز آماده است. عبدالهاشم حسن نیا اضافه کرد: پیش بینی می شود این طرح تا پایان سال جاری در آزادره های دولتی عملیاتی شود.
این در حالی است که در شرایط فعلی دوربین های موجود در آزادراه ها ضمن خواندن پلاک وسیله نقلیه متخلف، سرعت آنها را محاسبه کرده و بر اساس فرمول های موجود، اعمال جریمه برای خودروهای مختلف صورت می پذیرد، برای اجرای طرح پیمایشی شدن عوارض آزادراهی، دوربین ها و تجهیزات دیگری نیز موردنیاز است که این تجهیزات در تمامی ورودی و خروجی های اصلی و فرعی آزادراه ها نصب می شود و به محض ورود و خروج خودروها، عوارض بر اساس کیلومتر پیمایش محاسبه می شود.
الکترونیکی شدن اخذ عوارض در آزادراه‌های کشور از مصادیق بارز حمل و نقل هوشمند است. این بخشی از سخنان مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل درباره طرح محاسبه عوارض بر اساس پیمایش است. خیراله خادمی در ادامه گفت:‌ اخذ الکترونیکی عوارض یکی از اقدامات شایسته در این حوزه محسوب می‌شود که هم اکنون در چهار آزادراه پر تردد کشور در حال اجرا است.
خادمی افزود:‌ یکی دیگر از کارهای انجام شده در راستای تحقق دولت الکترونیک و شفاف‌سازی اقدامات، راه‌اندازی سامانه‌های الکترونیکی در شرکت ساخت وتوسعه است. مدیرعامل شرکت ساخت وتوسعه در این خصوص به سامانه پی‌وب اشاره و عنوان کرد: این سامانه با هدف مستند سازی کلیه مراحل اجرایی یک پروژه راه‌اندازی شده است تا ضمن دسترسی به اطلاعات پروژه، امکان رسیدگی به مراحل انجام کار وآگاهی از وضعیت نهایی پروژه نیز میسر شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۱۰۵۷ صورت وضعیت در این سامانه به ثبت رسیده و ۵۶۹ فقره در حال رسیدگی و ۴۸۴ مورد نیز تایید نهایی شده است که با توجه به مدت زمان راه‌اندازی این سامانه عملکرد مثبتی محسوب می‌شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی در تشریح میزان صورت وضعیت‌های الکترونیک شرکت در سه حوزه راه، آزادراه و راه‌آهن گفت: در حال حاضر ۹۳ درصد قرارداد‌های حوزه راه و بزرگراه در قالب ۲۴۳ فقره قرارداد به صورت الکترونیکی به ثبت رسیده است. در حوزه آزادراهی نیز ۵۹ درصد قراردادها در قالب ۴۴ فقره به شکل الکترونیکی به ثبت رسیده و ۹۴ درصد از قراردادهای حوزه راه‌آهن نیز در قالب ۱۰۷ فقره قرارداد تا امروز در سامانه ثبت شده است.
خادمی همچنین در خصوص اقدامات صورت گرفته در توسعه شبکه حمل و نقل کشور اظهار داشت: در بخش توسعه شبکه ریلی تاکنون ۱۳ هزار و ۹۴۵ کیلومتر راه‌آهن در کشور احداث شده است و بیش از ۳ هزار کیلومتر نیز در دست اجرا قرار دارد.
وی میزان شبکه آزادراهی کشور را ۲ هزار ۳۹۵ کیلومتر اعلام کرد و افزود: بیش از ۱۲۰۰ کیلومتر نیز در دست اجرا قرار دارد. در بخش راه و بزرگراه طول شبکه در دست بهره‌برداری بیش از ۴۲ هزار کیلومتر است و بیش از ۷ هزار کیلومتر نیز در دست اجرا قرار دارد.
گفتنی است که پرداخت عوارضی بصورت الکترونیکی علاوه بر صرفه جویی در وقت بار ترافیکی را در بزرگراهها کم خواهد کرد. بنابراین هر خودرویی که با عبور از گیت‌های الکترونیکی، عوارض آزادراهی خود را پرداخت نکند، مشمول ۳۰ هزار تومان جریمه می شود. ۴ آزاد راه تهران – ساوه، تهران – قم، کرج – قزوین و قزوین به زنجان بصورت پایلوت بصورت الکترونیکی عوارضی بین راه را دریافت می کنند و تا پایان امسال تمامی بزرگراهها به پرداخت الکترونیکی مجهز می شوند.
۵ روش پرداخت مختلف برای این کار وجود دارد. اپلیکیشن پرداخت عوارضی، کارت های قابل شارژ، دستگاه ATM، کد دستوری #۷۲۰* و اتصال کارت های بانکی از جمله آنها است.
رانندگان می توانند با شماره ۶۳۴۶۸۵۳۱ تماس گرفته و از میزان بدهی خود باخبر شوند یا به شماره ۱۰۰۰۰۱۵۳۱ پیامک ارسال کنند. همچنین سامانه آنی رو https://itoll.ir، به منظور رفاه حال هموطنان در ارتباط با وصول عوارض درگاه‌های عوارضی آزاد‌راهی کشور راه اندازی شده است.