ماهور مهراد قیمت مسکن در طول دو دهه اخیر در کشور ما افزایش سرسام آوری داشته است. به نحوی که به ویژه در کلان شهرها، اقشار کم درامدتر موفق به تامین مسکن موردنیاز خود نشدند. حالا اما وزارت راه و شهرسازی با طرح هایی نظیر ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی یا مسکن مهر، تامین مسکن […]
ماهور مهراد
قیمت مسکن در طول دو دهه اخیر در کشور ما افزایش سرسام آوری داشته است. به نحوی که به ویژه در کلان شهرها، اقشار کم درامدتر موفق به تامین مسکن موردنیاز خود نشدند. حالا اما وزارت راه و شهرسازی با طرح هایی نظیر ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی یا مسکن مهر، تامین مسکن برای اقشار کم درامد را آسان کرده است.
به گزارش جمله، این در حالی است که لازم است سیاست های تولید مسکن برای گروههای کم درآمد جامعه به سوی ساخت مسکن تدریجی هدایت شود و برنامه های بخش مسکن منطبق بر نظام معیشتی گروهای کم درآمد جامعه باشد. در تعریف، مسکن تدریجی به نوعی از مسکن گفته می شود که واحد های مسکونی مناسب برای اقشار کم درآمد، در حدی که قابل سکونت باشند تکمیل شده و به متقاضیان تحویل داده می شود، پس از آن تکمیل کامل واحد همزمان با سکونت فرد در واحد مسکونی و در طول زمان انجام خواهد شد. امروز طرح مسکن تدریجی در برنامه ها لحاظ نشده است اما واگذاری مسکن برای این اقشار با سرعت و اعطای اقساط بازپرداخت بیشتری در حال انجام است.
این در حالی است که مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن از امضای تفاهمنامه مشترک با ستاد اجرایی فرمان امام خمینی(ره) در خصوص نحوه تخصیص و واگذاری زمین برای ساخت واحدهای مسکونی به گروههای کم درآمد نیز خبر داده است. علی نبیان ادامه داد: این تفاهمنامه برای ساخت ۵۰ هزار واحد مسکونی بین سازمان ملی زمین و مسکن به عنوان نماینده وزارت راه و شهرسازی و ستاد اجرایی فرمان امام خمینی(ره) منعقد شده است.
وی در مراسم امضای تفاهمنامه احداث ۵۰ هزار واحد مسکن بین سازمان ملی زمین و مسکن و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) اعلام کرد: واگذاری این زمینها برحسب مورد به قیمت کارشناسی روز به صورت فروش اقساطی و یا به صورت اجاره ۹۹ ساله و در استانهایی خواهد بود که لیست آن از سوی ستاد اجرایی فرمان امام(ره) به سازمان اعلام شده باشد.
معاون وزیر راه و شهرسازی در مورد نحوه پرداخت بهای زمین نیز در این تفاهمنامه اظهار داشت: برای تسهیل امر ساخت و ساز این واحدها، ۲ سال اول پس از واگذاری، دوره تنفس برای شروع پرداخت بهای زمین است و پس از آن بهای زمین به صورت پلکانی ظرف مدت ۳ سال به این ترتیب که ۲۰ درصد قیمت زمین در سال اول، ۳۵ درصد در سال دوم و ۴۵ درصد در سال سوم پرداخت خواهد شد.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن مشمولان واجد شرایط دریافت این واحدهای مسکونی را افرادی که فرم «ج» آنها سبز بوده و سابقه مالکیت شخصی نداشته باشند، معرفی کرد و افزود: پیش از واگذاریها، ستاد اجرایی فرمان امام (ره) مکلف به دریافت استعلامات لازم در این خصوص خواهد بود.
گفتنی است که وزارت راه و شهرسازی پیش از این نیز برای ساخت واحدهای مسکونی با نهادهایی مانند بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، وزارت دفاع و کمیته امداد تفاهمنامه هایی منعقد کرده بود.
ارائه تسهیلات بانکی به طرح ملی مسکن
این در حالی است که طرح هایی نظیر طرح ملی مسکن نیز در حال انجام است. پیشبینی دولت در ماه های گذشته نیز برای انجام این مهم، تخصیص ۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای رونق تولید مسکن است.
نبیان در همین ارتباط نیز اظهار داشته است که در راستای طرح اقدام ملی مسکن دو اتفاق باید رقم می خورد، یکی ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی است که زمین احداث ۲۰۰ هزار واحد آن از سوی سازمان ملی زمین و مسکن، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شرکای بازآفرینی شهری در سراسر کشور تأمین می شود. زمین ساخت ۲۰۰ هزار واحد دیگر را نیز شرکت عمران شهرهای جدید تأمین می کند. در شهرهایی هم که بنیاد مسکن و بازآفرینی شهری زمین نداشته باشند، ما در سازمان ملی زمین و مسکن به آنها زمین خواهیم داد.
وی افزود: اتفاق دیگری که رقم خورد این بود که زمین های در اختیار سازمان ملی زمین و مسکن را برای ساخت و ساز مسکن آماده سازی کنیم که در حال حاضر به هزار هکتار در سراسر کشور می رسد. این هزار هکتار زمین بعد از آماده سازی، در اختیار سازنده قرار می گیرد تا به اجرای طرح ملی مسکن سرعت داده شود.
وی درباره زمان واگذاری اراضی به سازندگان و متقاضیان گفت: ما در سازمان ملی زمین و مسکن، زمین را آماده می کنیم؛ وقتی این اتفاق رخ داد، دو برنامه پیش روی ماست: یکی آنکه این اراضی در بخش هایی است که امکان ساخت مشارکتی وجود دارد طرف مقابل ما (شریک) آورده نقدی برای ساخت دارد و آورده دولت نیز زمین است. متقاضیان ساخت نیز به جای آنکه هزینه زمین را در ابتدای ساخت بدهند، در پایان ساخت و ساز هزینه زمین را پرداخت می کنند.
گفتنی است که در این روش (روش مشارکتی) قرار نیست سازنده هزینه زمین را در نقطه صفر ساخت پرداخت کند. تفاهمی هم با بانک عامل بخش مسکن انجام شده تا سازمان ملی زمین و مسکن بتواند وام مسکن یکمی ها (صندوق پس انداز مسکن یکم) به این طرح متصل کند تا سرعت اجرای پروژه افزایش یابد. همچنین ساخت حدود ۱۸۰ هزار واحد مسکونی تا کنون آغاز شده است و دولت به دنبال آن است تا ۵ هزار میلیارد تومان از منابع بانکی را برای ساخت مسکن در اختیار سازندگان مسکن قرار دهد. ضمن اینکه برنامه ریزی وزارت راه و شهرسازی نیز این است که تا پایان این دولت شاهد اتمام ساخت ۴۰۰ هزار واحد باشیم.
از اواخر سال گذشته و اوایل امسال، طبق تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر اهمیت بحث مسکن و اولویت دادن به آن در دولت، طرح برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت که در کنار آن، موضوع تکمیل مسکن مهر نیز به عنوان یکی از دغدغههای متقاضیان پیگیری شد.