«جمله» ظرفیت‌ها و اقدامات سازمان ملی زمین و مسکن در طرح اقدام ملی را بررسی می‌کند؛/  تامین زمین مورد نیاز طرح اقدام ملی مسکن  از طریق تفاهم با دستگاه‌های مختلف
«جمله» ظرفیت‌ها و اقدامات سازمان ملی زمین و مسکن در طرح اقدام ملی را بررسی می‌کند؛/  تامین زمین مورد نیاز طرح اقدام ملی مسکن  از طریق تفاهم با دستگاه‌های مختلف

ماهور مهراد/ رییس حمهور کشورمان حدود دو سال قبل اعلام کرد که اجرایی شدن طرح ملی مسکن شامل ۹۰۰ هزار واحد مسکونی می شود، اما پس از این، محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی کشورمان اعلام کرد که این طرح، در فاز اول ۴۰۰ هزار واحد برنامه ریزی شده است که در دو سال ۹۸ […]

ماهور مهراد/

رییس حمهور کشورمان حدود دو سال قبل اعلام کرد که اجرایی شدن طرح ملی مسکن شامل ۹۰۰ هزار واحد مسکونی می شود، اما پس از این، محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی کشورمان اعلام کرد که این طرح، در فاز اول ۴۰۰ هزار واحد برنامه ریزی شده است که در دو سال ۹۸ و ۹۹ اجرا می شود. درواقع هر ساله ۲۰۰ واحد مسکونی ارائه خواهد شد و تاکنون تفاهم‌نامه‌هایی با بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان امام خمینی(ره)، وزارت آموزش‌ و پرورش، وزارت دفاع و وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی برای خانه‌دار شدن شاغلان آنها امضا شده، همچنین طبق تفاهم‌نامه منعقد شده بین وزارت راه و وزارت دفاع احداث ۱۰۰ هزار واحد مسکونی برای نیروهای مسلح در دستور کار قرار گرفت. طرح ملی مسکن با همکاری زیرمجموعه های وزارت راه نطیر سازمان ملی زمین و مسکن و شرکت عمران شهرهای جدید آغاز شده است.
این طرح که ثبت نام آن آغاز شده، قرار است به صورت مرحله‌ای در استان‌های مختلف اجرا شود و اولویت‌ها بر اساس جمعیت استان و میزان آمادگی آنها برای اجرای طرح عنوان‌شده، به طوری که استان های کم جمعیت تر در اولویت قرار دارند و اگر زمین برای اجرای طرح سریع‌تر فراهم شود استان مربوطه در اولویت اجرا قرار می گیرد.
قرار است در دو سال آینده ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در شهرهای کشور ساخته شود که از این تعداد ۲۰۰ هزار واحد در شهرهای جدید و زمین ها موجود است. از این تعداد ۱۰۰ هزار واحد توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ساخته خواهد شد که تفاهم نامه با بنیاد مسکن منعقد شده است که باید همکاری با بنیاد مسکن وجود داشته باشد و ۱۰۰ هزار واحد متعلق به بافت فرسوده است که در ستاد بازآفرینی شهری دنبال می شود.
سازمان ملی زمین و مسکن در این میان در تلاش است تا برخی از زمین های موردنیاز این طرح را تامین کند. بر این اساس، سازمان ملی زمین و مسکن قرار است اراضی مورد نیاز برای ساخت ۲۰۰ هزار واحدی که توسط بنیاد مسکن و شرکت بازآفرینی شهری در بافت‌های فرسوده ساخته می‌شود را تأمین کند و از سوی دیگر، بازآفرینی شهری و بنیاد مسکن نیز از اراضی خود در این طرح استفاده خواهند کرد.
حالا اما مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن از تامین زمین مورد نیاز طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن از طریق تفاهم با دستگاه‌های مختلف هم خبر داد. علی نبیان در خصوص اقدامات این سازمان برای تامین زمین مورد نیاز ساخت واحدهای مسکونی طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن گفت: تکالیفی که وزیر راه و شهرسازی در خصوص تامین زمین این طرح برعهده سازمان ملی زمین و مسکن گذاشته بود از طریق تفاهم با دستگاه‌های مختلف انجام شده است.
وی افزود: ستاد اجرایی فرمان امام، بنیاد مسکن و دستگاه‌های وابسته به آن که مقرر شده بود اقداماتی را انجام دهند در این خصوص گام‌های خوبی برداشته‌اند.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین با بیان اینکه در مناطقی که زمین داشته باشیم، آن را برای ساخت واحدهای مسکونی طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن تامین و آماده‌سازی می‌کنیم، تصریح کرد: در این راستا با مدیران‌کل راه و شهرسازی استان‌ها نیز جلسات مستمری داریم تا مشکلات و مسائل را حل کنیم.
گفتنی است که زمین های در اختیار سازمان ملی زمین و مسکن برای ساخت و ساز این طرح به هزار هکتار در سراسر کشور می رسد. این هزار هکتار زمین بعد از آماده سازی، در اختیار سازنده قرار می گیرد تا به اجرای طرح ملی مسکن سرعت داده شود.
سازمان ملی زمین و مسکن، زمین را آماده می کند. اما وقتی این اتفاق رخ داد، دو برنامه پیش روی این سازمان خواهد بود؛ یکی آنکه این اراضی در بخش هایی است که امکان ساخت مشارکتی وجود دارد طرف مقابل ما (شریک) آورده نقدی برای ساخت دارد و آورده دولت نیز زمین است. متقاضیان ساخت نیز به جای آنکه هزینه زمین را در ابتدای ساخت بدهند، در پایان ساخت و ساز هزینه زمین را پرداخت می کنند. در این روش (روش مشارکتی) قرار نیست سازنده هزینه را در نقطه صفر ساخت پرداخت کند. بر این اساس، سازمان ملی زمین و مسکن، تفاهمی با بانک عامل بخش مسکن داشته تا بتواند وام مسکن یکمی ها (صندوق پس انداز مسکن یکم) به این طرح متصل شود. در این زمینه، ساخت حدود ۱۸۰ هزار واحد مسکونی تا کنون آغاز شده است.
دولت به عنوان آن است تا ۵ هزار میلیارد تومان از منابع بانکی را برای ساخت مسکن در اختیار سازندگان مسکن قرار دهد. درواقع برنامه ریزی وزارت راه و شهرسازی این است که تا پایان این دولت شاهد اتمام ساخت ۴۰۰ هزار واحد باشیم.
این در حالی است که محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی کشورمان نیز در واه‌های گذشته، تحرک بخشیدن به جریان رونق تولید مسکن را اولویت مهم این وزارتخانه عنوان کرد و افزود: با نگاه به روند آمار ازدواج های ثبت شده در کشور می توان نتیجه گرفت که در هر سال به حدود ۴۰۰ هزار مسکن جدید نیاز داریم و همگی موظفیم با بسیج امکانات در قالب طرح اقدام ملی کمبودهای بخش مسکن کشور را جبران کنیم.
وی از طراحی نظام ارزیابی جدید در این وزارتخانه برای نظارت بر کار ادارات کل راه و شهرسازی استان ها خبر داد و تصریح کرد: این نظام نتیجه محور خواهد بود و تحرک بخشیدن به جریان تولید مسکن را در پی خواهد داشت. مردم از ما انتظار دارند که با دست درازی به بیت المال مقابله کنیم و اگر جایی زمینی واگذار شده که کاری در آن صورت نگرفته آن را به بیت المال برگردانیم. بنابراین نمی توانیم با واگرایی، بی توجهی به تاکیدات مقام معظم رهبری و عدم توجه به نیازهای جامعه در مسئولیت خود تعلل کنیم.