ماهور مهراد در حال حاضر ۲۷۰۰ محله در قالب ۱۴۱ هزار هکتار با جمعیت بالغ بر ۲۰ میلیون نفر همزمان در سطح کشور در سکونتگاههای غیررسمی با بافتهای فرسوده و میانی زندگی میکنند. معنی این گزاره این است که دولت به تنهایی قادر نخواهد بود مشکلات شهرسازی این بافت ها را برطرف کند و همانطور […]
ماهور مهراد
در حال حاضر ۲۷۰۰ محله در قالب ۱۴۱ هزار هکتار با جمعیت بالغ بر ۲۰ میلیون نفر همزمان در سطح کشور در سکونتگاههای غیررسمی با بافتهای فرسوده و میانی زندگی میکنند. معنی این گزاره این است که دولت به تنهایی قادر نخواهد بود مشکلات شهرسازی این بافت ها را برطرف کند و همانطور که بارها اعلام کرده به همکاری همه دستگاه ها از جمله شهرداری، ساکنان محلات، سرمایه گذاران در بخش خصوصی، هیات های احرایی استان ها در طرح های بازآفرینی نیاز دارد.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در حاشیه سفر به استان خراسان شمالی با اشاره به اینکه دولت به ساکنان بافتهای فرسوده شهری تسهیلات یارانهای میدهد، به مردم توصیه کرد که از وام ۶درصدی بازآفرینی برای نوسازی و بازسازی واحدهای مسکونی خود استفاده کنند. سیدمحمد پژمان در حاشیه جلسه ستاد بازآفرینی شهری خراسانشمالی که روز چهارشنبه، هشتم آبانماه در بجنورد برگزار شد، گفت: شرکت بازآفرینی شهری ایران مسائل و موضوعات مربوط به بازآفرینی را در سه حوزه واحدهای مسکونی، خدمات زیرساختی و خدمات روبنایی دنبال میکند.
وی با بیان اینکه ساکنان منازل مسکونی بافتهای فرسوده میبایست از مشوقهای دولتی در راستای بهسازی و بازسازی منازل خود بهره ببرند افزود: ساکنان منازل مسکونی بافتهای حاشیه شهر باید با استفاده از مشوقها، تخفیفات و تسهیلات بانکی که دولت در قالب وامهای یارانهای در اختیار آنها قرار میدهد در جهت نوسازی و بازسازی منازل مسکونی خود استفاده کنند.
این در حالی است که بر این اساس ساکنان منازل مسکونی بافتهای حاشیه شهر باید از مشوقها، تخفیفات و تسهیلات بانکی که دولت در قالب وامهای یارانهای در اختیار آنها قرار میدهد در جهت نوسازی و بازسازی منازل مسکونی خود استفاده کنند. مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در همین ارتباط تصریح کرد: مشکلات زیرساختی، روبنایی، نارساییهای در عبور و مرور، عرض معابر، کمبود فضا و سرانههای خدماتی موضوعات زیر ساختی از طریق جمع آوری آبهای سطحی، مشکلات آب و فاضلاب و تامین آب و برق از دیگر موضوعاتی است که شرکت بازآفرینی شهری در جهت حل آنها گام بر میدارد.
پژمان با بیان اینکه در حال حاضر بیش از دو هزار پروژه در کشور در حوزه بازآفرینی شهری در در دست اقدام است، خاطرنشان کرد: شرکت بازآفرینی شهری در قالب هیئتهای اجرایی هر استان و اختیارات و امکانات این شرکت را از سطوح ملی به استان تفویض کرده تا با انسجام و هماهنگی تمامی دستگاههای اجرایی مشکلات بازآفرینی شهری در هر استان تعیینتکلیف شود.
براساس گزارش فوق می توان اینگونه نتیجه گرفت که بازآفرینی یکی از سیاست های مهم دولت دوازدهم است. چراکه پروژههای بازآفرینی شهری به تمام موضوعات زندگی مردم میپردازد و هرکدام از این شاخصها به یک دستگاه اجرایی مربوط میشود؛ لذا در حوزه نوسازی و بازآفرینی شهری دستگاهی وجود ندارد که نقش نداشته باشد. شایسته است دستگاههای اجرایی با توجه به توان و ظرفیتهای خود در جهت حل مشکلات بافتهای فرسوده گام بردارند.
بنابراین پژمان با تاکید بر این که تمام منابع و امکانات شرکت بازآفرینی شهری به دولت اختصاص دارد، اذعان داشت: آسیبهای فراوانی که از گذشته تا به امروز شکلگرفته ناشی از نوع رویکرد و زندگی در بافتهای فرسوده است؛ دولت تاکید ویژهای در جهت بسیج همه جانبه دستگاههای اجرایی و خدماترسان در جهت حل مشکلات بافتهای فرسوده دارد.
در این راه تامین بودجه یکی از مهمترین برتامه هایی است که اگر به درستی انجام نشود نمی توان به انجام این پروژه ها در موعد مقرر امیدوار بود. معاون وزیر راه و شهرسازی در همین ارتباط اظهار امیدواری کرده است که سازمان برنامه و بودجه کشور نسبت به تسریع مبادله موافقتنامهها و تامین اعتباری که از محل صندوق ملی توسعه با موافقت مقام معظم رهبری برداشته شده اهتمام بورزد.
دریافت تسهیلات بازآفرینی برای شش هزار نفر
گفتنی است که مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به اینکه تاکنون شش هزار نفر از متقاضیان تسهیلات موفق دریافت شدهاند، اضافه کرد: منابع ۲۰هزار فقره تسهیلات ارزانقیمت در اختیار بانکها قرار گرفته و تا به امروز، ۱۸ هزار نفر از افرادی که پروانه بافتهای فرسوده را دریافت و متقاضی اخذ تسهیلات هستند به بانکها معرفی شده اما تنها شش هزار نفر تسهیلات دریافت کردند و مابقی در حال تکمیل پرونده جهت دریافت وام هستند.
درواقع یک چهارم مردم کشور در وضعیت نامطلوب محلهای هستند که نارساییها، ناهنجاریها، کمبودها و مخاطراتی زندگی آنها را تهدید میکند، بنابراین همه ارکان حاکمیت باید با همدلی زندگی این افراد را بهبود ببخشند. نامقاوم بودن بناهای محلات بازآفرینی یک مخاطره بسیار نزدیک برای خانوادههای ساکن در این محلات است که اگر کوچکترین حادثه طبیعی مثل زلزله رخ دهد با خسارت انسانی سنگینی مواجه خواهیم شد. بنابراین کبفیت خانه ها و معابر این نوع محلات استانداردهای لازم را باید داشته باشد و ارتقای سرانههای خدماتی در این محدودهها موضوع دیگری است که باید به آن توجه شود. بر همین اساس نیز باید گفت که این طرح آنقدر گسترده است که همدلی دستگاه های بسیاری را همانطور که در سطور نخست گزارش عنوان شد، نیاز دارد. همچنین باید توجه داشت که ارائه پروانه رایگان، ودیعه مسکن، اعطای تخفیفات نظام مهندسی، مباحث زیرساختی و… از جمله مشوق هایی است که به افراد ساکن در بافت فرسوده داده شده است.