خاموشی‌ها موتور انتقاد‌ها را روشن کرد
خاموشی‌ها موتور انتقاد‌ها را روشن کرد
سیدهاشم اورعی استاد دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه آقای علی آبادی نباید به‌عنوان وزیر نیرو منصوب می‌شد، گفت: اگر لیستی شامل ۹۰ میلیون ایرانی برای انتخاب وزیر نیرو داشته باشیم به عقیده بنده آقای علی آبادی جزو ۵درصد آخر لیست است، شرایط امروز به گونه‌ای نیست که شخصی مانند آقای علی آبادی وزیر نیرو باشد. او شخصی است که فقط می‌تواند اسب زین کرده را مهار کند در حالی که آنچه اکنون در وزارت نیرو وجود دارد اسب لنگ است و اسب زین کرده‌ای در کار نیست.

اورعی تنها منتقد علی‌آبادی نیست و در یک‌ماه گذشته بخش بزرگی از فعالان اقتصادی به‌خصوص تولیدکنندگان به‌شدت از عملکرد وزیر نیرو انتقاد کرده و خواهان برکناری او توسط رئیس‌جمهور شده‌اند.
کارشناسان می‌گویند روز به روز کسری برق بیشتر می‌شود و در این شرایط ما اولویت را به بخش خانگی داده و صنعت را متوقف کرده‌ایم در نتیجه تولید ناخالص داخلی کاهش یافته و اقتصاد کوچکتر می‌شود و مردم هر روز فقیرتر می‌شوند. ما نباید جای پای شوروی و سوریه بگذاریم بلکه باید جلوی فروپاشی اقتصاد را بگیریم.
مردم معتقدند هرچند اکنون با توجه به شدت برودت هوا به لحاظ تأمین گاز و سوخت مایع نیروگاه‌ها مشکل داریم اما مقصر اصلی وزارت نیرو است زیرا برای شرایط امروز پیش‌بینی و برنامه‌ریزی لازم را نداشته است.
به گزارش جمله از مهر ۱۴۰۲ تا مهر ۱۴۰۳ یعنی طی ۱۲ ماه ۷ هزار مگاوات افزایش تقاضا داشتیم و در این شرایط تنها ۲۲۳۵ مگاوات افزایش ظرفیت داشتیم یعنی تقاضا بیش از ۳ برابر ظرفیت بالا رفته است به این معنا که عمق بحران برق در حال افزایش است و این روند ادامه خواهد داشت، زیرا ما هیچ‌گاه این امکان را نداریم که ۵ هزار مگاوات افزایش تولید داشته باشیم زیرا این بدان معناست که باید ماهانه یک نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی ساخته شود.
منتقدان علی‌آبادی می‌گویند او در دوران وزارت صمت ودر دولت سیزدهم نیز عملکرد مناسبی نداشته و اساساً انتخاب او برای وزارت نیرو از آغاز اشتباه بود، چراكه آشنایی کافی باعث این حوزه نداشت و در آغاز کار نتوانست شدت بحران را پیش‌بینی کند و اجازه داد کار به قطع گسترده برق خانگی برسد.
اما مخالفان ناکامی وزارت نیرو در تأمین انرژی برق معتقدند مشکل از وزارت نفتواست، چراكه با کاهش تزریق گاز به نیروگاه‌ها شاهد بروز این معضلات هستیم.
در همین رابطه چندی پیش انرژی پرس، با بیان این‌که‌امیرحسین ثابتی نماینده تهران در مجلس خاموشی‌های اخیر را گردن وزارت نفت انداخته و گفته که “ترک فعل وزارت نفت ” از شهریور ماه به بعد و ذخیره نکردن گازوئیل، علت اصلی قطعی برق و تعطیلی کشور است، نوشت: می‌توان با یک بررسی ساده ثابت کرد ادعای ثابتی خلاف واقع و کذب است.
مخالفان ناکامی وزارت نیرو در دولت پزشکیان معتقدند در ماه‌های پایانی دولت سیزدهم، به طرز مشکوکی بیش از ۱. ۳ میلیارد لیتر گازوییل تولیدی پالایشگاه آبادان در رینگ صادراتی بورس انرژی عرضه شد که از این میزان ۴۷۱ میلیون لیتر نفت‌گاز معامله شد و همین اقدام منجر به کاهش سطح ذخایر سوخت کشور شده است.
این در حالی است که واردات این محصول با قیمت‌های بالاتر انجام شده و بار مالی سنگینی بر دوش کشور گذاشته که به همین جهت ورود نهاد‌های نظارتی به این موضوع ضروری است.
رئیس انجمن بادی کشور با بیان اینکه شرایط برق کشور بحرانی است، افزود: رئیس جمهور روز چهارشنبه هفته گذشته در آخرین جلسه هیأت دولت عنوان کرد که دولت در تلاش برای جلوگیری از قطع برق و گاز واحد‌های صنعتی است و بر این موضوع تأکید دارد که تمامی دستگاه‌ها و مسئولین باید تلاش کنند ناترازی انرژی به جایی نرسد که مجبور به قطع برق صنایع شویم، بعبارت دیگر رئیس جمهور بدترین اتفاق ممکن را قطع برق صنایع دانسته است، اما می‌بینیم که دو روز قبل از اظهارات رئیس دولت؛ توانیر به مدیران عامل شرکت‌های توزیع برق نامه ارسال کرده که صنایعی که بیش از ۲ مگاوات مصرف برق دارند حداقل هفته‌ای ۳ روز قطعی برق داشته و باید ۹۰ درصد برق کمتری مصرف کنند، شهرک‌های صنعتی و صنایعی که زیر ۲ مگاوات مصرف برق دارند حداقل ۲ روز و به میزان ۹۰ درصد قطعی برق خواهند داشت، ۷۰ درصد برق روشنایی معابر قطع شود، این‌ها نشان می‌دهد که اصلاً مشخص نیست اوضاع برق در چه شرایطی است.
بی‌شک ادامه این شرایط ممکن نیست چون با قطع برق شاهد تعطیلی کشور، قطع آب و قطع اینترنت هستیم که عملاً زندگی روزمره را فلج کرده است‌. منتقدان به درستی سهمی برای ناکامی وزارت نیرو قائل هستند، چراكه علی‌آبادی به‌عنوان وزیر صمت دولت مرحوم رئیسی مدت‌ها قبل از تشکیل دولت پزشکیان از شرایط خاص انرژی در کشور و تأثیر آن بر رکود صنایع آگاه بود، اما نتوانست این آگاهی را در دولت چهاردهم به عمل بدل کند.