قبر، خانه آخر و آخرت همه ماست. اما همین خانه آخرت، چند سالی میشود که همانند خانههای این دنیا، بسیار گران شده تا جایی که مایه دردسر و حیرتِ افراد کمتر برخوردار و سبب فخر و مباهاتِ از ما بهتران شده است. آنها که آه در بساط ندارند، باید برای خریداری […]
قبر، خانه آخر و آخرت همه ماست. اما همین خانه آخرت، چند سالی میشود که همانند خانههای این دنیا، بسیار گران شده تا جایی که مایه دردسر و حیرتِ افراد کمتر برخوردار و سبب فخر و مباهاتِ از ما بهتران شده است.
آنها که آه در بساط ندارند، باید برای خریداری یک عدد قبر، زیر بار قسط و قرض بروند و آنهایی هم که از تمکن مالی برخوردارند، بهترین نقطه را برای خود تدارک میبینند، حال آنکه قبر، تنها جایی است که شاه و گدا در آن مساویاند و تنها داراییشان از این دنیا کفن سفیدی است که با خود به دیار باقی میبرند.
البته که این گرانی خانه آخرت، علت العللی دارد و آن هم افزایش قیمت نجومی قبر توسط شهرداریهاست.
برای نمونه شهرداری کلانشهر تهران، از جمله شهرداریهایی است که هر بار به قصدِ درآمدزایی بیشتر، قیمت قبر را در بهشت زهرا افزایش میدهد.
شهرداری تهران در لایحه بودجه پیشنهاد داده که قیمت قبرهای واقع در قطعات یک تا ۱۱۲ برای دفن هر میت یا افزایش هر طبقه قبر در قبرهای خالی ۳۰ ساله و بالاتر به میزان ۱۰ درصد افزایش پیدا کند. به همین نسبت در قطعات دیگر قیمت قبر تا ۲۵ درصد نیز افزایش داشته است.
همچنین سایر خدمات قابل عرضه در بهشت زهرا نیز در صورت موافقت شورای شهر و تایید فرمانداری به میزان ۲۵ درصد در مقایسه با سال ۱۴۰۰ افزایش پیدا خواهد کرد.
ماه گذشته سعید غضنفری، مدیرعامل سازمان بهشت خبر فروش مقبرههای خانوادگی را درون این سازمان تایید کرده و گفته بود:«مقبره خانوادگی با ۳۰ قبر به قیمت ۷۵۰ میلیون تومان و مقبرهای با داشتن ۴۰ تا ۵۰ قبر به قیمت یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به فروش میرسد.»
افزایش هزینه قبر در حالی است که بر اساس رقمهایی که شورای شهر تهران در سال ۱۳۹۷ درباره بهای خدمات قابل عرضه در سازمان بهشت زهرا تصویب کرده است، کفن و دفن حدود پنج میلیون تومان برای مردم هزینه دارد که این مبلغ در این سالها بیشتر شده است.
از طرفی عضو شورای شهر تهران از اختصاص ۵درصد از کل بودجه شهرداری برای ستاد شهر هوشمند خبر داده و گفته:«بخشی از بودجه هوشمندسازی را برای مرکز شهر هوشمند در نظر گرفتند، در حالی که مرکز شهر هوشمند یک دبیرخانه است که ذیل سازمان فناوری اطلاعات قرار دارد و معنایی ندارد که بودجه یک سازمان را مصوب کنید و برای یکی از قسمتهای آن نیز بودجه مستقل در نظر بگیرد.»
علی اصغر قائمی از ردیف بودجه شهرداری برای بخشهایی صحبت کرده که وجود خارجی ندارند. او گفت:«بخش قابل توجهی از بودجههای حوزه هوشمندسازی را برای سازمان فناوری در نظر گرفتهاند، بخشی را برای شرکت کنترل و حوزه حملونقل در نظر گرفتند و بخشی برای عنوانی که هنوز نمیدانیم کجاست و وجود خارجی ندارد تحت عنوان نوآوریهای شهری در نظر گرفتند.»
از زمان روی کارآمدن علیرضا زاکانی شهردار تهران، حواشی بسیاری پیرامون او از انتصاب غیرقانونیاش تا انتصاب دامادش، شکل گرفته است. زاکانی در واکنشها به انتصاب دامادش نوشته بود:« مهندس حیدری هیچ رابطه استخدامی با شهرداری و دریافتی از آن نخواهد داشت و صرفا از تجربه و دانش علمی ایشان در حوزه هوشمندسازی تهران استفاده خواهم کرد.»
علاوه بر این بودجه سال آینده شهرداری افزایش ۵۱ درصدی دارد که مواردی همچون افزایش قیمت قبر نشان میدهد، شهرداری به دنبال درآمد بیشتر از راه جیب مردم برای هزینه کردن در مواردی مبهم و نامشخص است.
این در حالی است که براساس لایحه پیشنهادی بودجه ۱۴۰۱ با توجه به ضرورت تامین هزینههای جاری و نگهداری سازمان بهشت زهرا (س) و بهمنظور ارائه خدمات مطلوب توسط این سازمان و لزوم تعیین و اصلاح بهای خدمات قابل عرضه، به شورای شهر پیشنهاد شده قیمت قبور واقع در فاز یک تا ۱۱۲ برای دفن هر میت یا افزایش هر طبقه قبر قبور خالی ۳۰ ساله و بالاتر به میزان ۱۰ درصد افزایش یابد.
همچنین قبور واقع در فاز دو قطعات ۲۰۰ تا ۲۵۸ برای دفن هر میت با افزایش هر طبقه قبر در قبور خالی ۳۰ ساله و بالاتر به میزان ۲۰ درصد افزایش یابد.
خدمات واگذاری حق انتفاع قبور جاری و باقیمانده فاز ۳ نیز پیشنهاد افزایش ۲۵ درصدی داده شده است.
براساس پیشنهاد شهرداری تهران، واگذاری حق انتفاع قبور در فاز ۳ قطعات جاری ۳۰۰ تا ۳۳۰ که تکمیل و تجهیز شده است تا ۷۰ درصد ظرفیت باقیمانده، طبقه زیرین رایگان و طبقات فوقانی به ازاء هر طبقه ۳ میلیون و ۱۲۵هزار تومان از ظرفیت ۷۰ تا ۸۰ درصد هر طبقه ۳ میلیون و ۹۰۶ هزار تومان و در ظرفیت ۸۰ تا ۹۰ درصد هر طبقه ۵ میلیون و ۸۵۹ هزار و در ظرفیت ۹۰ تا ۱۰۰ درصد هم قیت هر طبقه ۸ میلیون و ۷۸۹ هزار تومان است.
سایر خدمات قابل عرضه در بهشت زهرا نیز در صورت موافقت شورای شهر و تایید فرمانداری به میزان ۲۵ درصد در مقایسه با سال ۱۴۰۰ افزایش مییابد.
پیش از این، سعید غضنفری، مدیرعامل سازمان بهشت زهرا درخصوص هزینههای قبر در بهشت زهرا(س) با اشاره به اینکه هر شهروندی که در تهران فوت میکند یک قبر رایگان برای وی وجود دارد، گفته بود: «دو طبقه دیگر در قطعات روز، نهایتا با قیمت ۵ میلیون تومان به خانواده متوفیان داده خواهد شد. در قطعاتی که تراکم قبور زیاد است و جزو قطعات قدیمی محسوب میشوند هر طبقه ۷ میلیون تومان دریافت میشود که این مبلغ نیز برابر مصوبه شورای شهر تهران اعمال می شود. قطعا ما نباید هزینه ارتحال را برای مردم افزایش دهیم. در قطعات قدیم که ظرفیت خالی کم است قبوری که احیا میشود به صورت دقیق ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دریافت میشود. مقبره خانوادگی هم با ۳۰ قبر به قیمت ۷۵۰ میلیون تومان و مقبرهای با داشتن ۴۰ تا ۵۰ قبر به قیمت یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به فروش میرسد.»