آرمان طهرانی – روزنامه نگار / اشاره: همانطور که در هفته قبل پیش بینی کرده بودیم، شرکت های سامسونگ و ال جی نیز تحت تاثیر تحریم های آمریکا بازار ایران را ترک کردند تا اختیار کامل بازار کشور به چین واگذار شود. در پی وضع تحریمهای آمریکا بر ضد کشورمان، بسیاری از شرکتهای خارجی […]
آرمان طهرانی –
روزنامه نگار /
اشاره: همانطور که در هفته قبل پیش بینی کرده بودیم، شرکت های سامسونگ و ال جی نیز تحت تاثیر تحریم های آمریکا بازار ایران را ترک کردند تا اختیار کامل بازار کشور به چین واگذار شود. در پی وضع تحریمهای آمریکا بر ضد کشورمان، بسیاری از شرکتهای خارجی به دلیل بیم از قرار گرفتن در لیست تحریمهای ثانویه آمریکا از کار در ایران انصراف دادند. با این حال دو شرکت ال جی و سامسونگ از معدود شرکت هایی بودند که همچنان به کار در ایران ادامه می دادند.
به گزارش «جمله» بدنبال قطع همکاری شرکتهای ال جی و سامسونگ کرهجنوبی با شرکتهای ایرانی در ماههای گذشته متاثر از تحریمهای آمریکایی، آخرین تابلوهای این دو شرکت در حال جمعآوری از سطح شهر، فروشگاهها و مغازههاست و مشتریان و خانوادهها میتوانند محصولات جایگزین «سام» و «جیپلاس» را استفاده کنند.
محصولات سام و جی پلاس در واقع تولیدات مشابه چینی سامسونگ و ال جی هستند. خبر خروج سامسونگ و ال جی پیش از این در اواخر آبان ماه منتشر شده بود که به دلیل اعتراضات و قطع اینترنت و عدم گردش اطلاعات و اخبار، در آن برهه زمانی واکنش چندانی به همراه نداشت. اما فعالان اقتصادی در همان زمان برای جایگزین کردن شرکت های چینی با شرکت های کره ای تلاش خود را به کار گرفتند و در نهایت مسئولان شرکت سام با یک شرکت چینی برای تامین مواد اولیه مورد نیاز تولید لوازم خانگی به توافق رسیدند همچنین تولیدکنندگان الجی در ایران نیز، اکنون با شرکتی چینی به توافق رسیدهاند و قرار است محصولات چینی تحت برند های «سام» و «جی پلاس» جایگزین سامسونگ و ال جی در کشور باشند.
بدین ترتیب تنها برندهای اصل کره ای نیز دیگر در ایران فعالیت نخواهند داشت و بازار ایران به طور کامل در اختیار چین قرار خواهد گرفت.
علیرضا موسویمجد، رئیس هیات مدیره انجمن لوازم صوتی و تصویری ایران روز جمعه ۲۵ بهمن اعلام کرد پایین آوردن تابلوهای شرکت کرهای سامسونگ از مغازهها چند وقتی است آغاز شده و در هفتههای آینده نخستین محصولات جایگزین سامسونگ با برند «سام» وارد بازار میشود.
ادامه خدمات پس از فروش به مدت ۱۸ ماه
با وجود خروج سامسونگ از بازار ایران مشتریان محصولات سامسونگ خدمات گارانتی را تا ۱۸ ماه پس از تاریخ نصب و خدمات پس از فروش را تا ۱۰ سال پس از خرید دریافت خواهند کرد.
رئیس هیات مدیره انجمن لوازم صوتی و تصویری ایران مدعی شده که خلاء بازار لوازم خانگی با تولیدات شرکتهای ایرانی پوشش داده خواهد شد. البته این در حالی است که شرکت های ایرانی تنها نقش واسطه فروش محصولات چینی در ایران را ایفا خواهند کرد چرا که محصولات ارائه شده توسط این شرکت ها به طور ۱۰۰ در صد ساخت چین بوده و در ایران تنها مونتاژ می شوند.
موسوی مجد همچنین گفته است که تا پایان سال تلویزیون و مانیتور و از سال ۹۹ لباسشویی و یخچال تولیدی شرکت سام به بازار عرضه خواهند شد.
جایگزینی لوازم خانگی سامسونگ و ال جی با تولیدات داخلی آن گونه که مسئولان کشورمان میگویند سبب خودکفایی ایران خواهد شد اما ادعا تا چه اندازه حقیقت دارد؟
درباره واکنش مشتریان ایرانی درباره جایگزینی محصولات سامسونگ و الجی با تولیدات داخلی نظرسنجی انجام نگرفته است اما طبق تجربه سالهای گذشته هنوز اعتماد به تولیدات داخلی در میان ایرانیان ضعیف است. کیفیت و سطح تولیدات داخلی نیز منطبق با استانداردهای جهانی نیست.
گفته می شود اکنون تلویزیون جیپلاس در سیرجان تولید می شود و کارخانه دیگر تلویزیون سازی در قزوین در حال آمادهسازی و تجهیز است و پس از آن طیف گستردهای از محصولات این شرکت از جمله لباسشویی، ظرفشویی، مانیتور، اسمارتبُردها و حتی گوشی تلفنهمراه، با همکاری تامینکنندگان صاحب فناوری خارجی در دستور کار است.
مرتضی میری، رئیس اتحادیه صنف توزیعکنندگان لوازمخانگی به اقدام شرکتهای سامسونگ و ال جی و همراهی این شرکتها با تحریمهای آمریکا اعتراض کرده است. او تاکید کرد که پایین کشیده شدن تابلوهای سامسونگ و ال جی، به پیشنهاد اتحادیه صنف توزیع کنندگان لوازم خانگی انجام گرفته چرا که هر دو شرکت کرهای “در پی حرکت ناجوانمردانه” جنس و مواد اولیه به شرکتهای ایرانی تحویل ندادهاند.
میری گفت:»یک سالی از قطع همکاری شرکت ایرانی همکار با الجی کره میگذرد و محصولات تولیدی آن به جیپلاس تغییر نام یافته است، این شرکت نیز از حدود هشت ماه قبل نسبت به نصب تابلوهای جدید و جایگزینی آن با تابلوهای الجی اقدام کرده بود.»
پایان خدمات نرم افزاری گالاکسی در ایران
هفته گذشته نیز فروشگاه گالاکسی که محصولات مرتبط با گوشیهای اندروید سامسونگ را عرضه میکند در اخطاری به زبان فارسی خطاب به مشتریانش در ایران نوشته که از تاریخ ۶ اسفند دیگر قادر نخواهد بود به مصرفکنندگان در ایران امکان خرید برنامهیا محتوای برنامه را بدهد.
در این پیام کوتاه توضیح داده شده که مصرفکنندگان ایرانی همچنان قادر خواهند بود برنامههای رایگان این شرکت را دانلود کنند.
یک کارشناس فناوری اطلاعات در زمینه اقدام شرکت سامسونگ به خبرگزاری ایسنا گفته بود که امکان تحریم نرمافزارهای رایگان نیز وجود دارد. عطا خلیقی گفته است: «اگرچه کاربران در ایران معمولا از نرمافزارهای رایگان استفاده میکنند، اما این اتفاق ممکن است یک شروع باشد، مانند اتفاقی که برای اپاستور افتاد و به تدریج ممکن است نرمافزارهای رایگان هم به این تحریمها اضافه شوند؛ درآن صورت تنها مارکتهای محلی باقی میمانند و اکثر برنامههای خارجی احتمالا روی مارکتهای خارجی نخواهد ماند.»
اواخر سال گذشته شمسی شرکت «اپل» نیز فروش محصولاتش در ایران را قطع کرد. این شرکت عرضه اپلیکیشنهای ایرانی را نیز متوقف کرد. شرکت گوگل نیز فروش محصولات خود به کاربران داخل ایران را متوقف کرد. این محدودیتها به دلیل اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران ایجاد شدهاند.
واکنش دستگاه دیپلماسی به خروج کره ای ها از ایران
سید عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران با انتشار تصویری در توئیترش منتشر کرد:
«ایرانیان دوستان روزهای سخت را فراموش نمی کنند؛ اما برخی شرکت های خارجی که در سالها و ماههای اخیر صرفا با پذیرش قلدری آمریکا، ایران را ترک کرده اند بدانند بازگشت به بازار ایران بسیار سخت خواهد بود. قانون تجارت می گوید حفظ بازار از ورود به آن سخت تر است.»
بررسی آمارهای رسمی منتشره وزارت صنعت، معدن و تجارت حاکی از تولید ۸۴۸ هزار و ۳۰۰ دستگاه یخچال و فریزر از ابتدای امسال تا پایان آذرماه و رشد ۳.۹ درصدی آن در مقایسه با مدت مشابه پارسال است.
برپایه این آمارها، در این مدت ۴۸۱ هزار و ۳۰۰ دستگاه ماشین لباسشویی تولید شد که رشد ۲۴.۲ درصدی در مقایسه با ۹ ماهه پارسال داشته است.
همچنین از ابتدای امسال تا پایان آذرماه ۶۳۷ هزار و ۷۰۰ دستگاه کولر آبی تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۲۲.۷ درصدی نشان می دهد.
علاوه براین تولید انواع تلویزیون در این مدت با افت ۸.۸ درصدی همراه شد و به ۵۱۳ هزار و ۱۰۰ دستگاه رسید.