خسارت‌های ناترازی
خسارت‌های ناترازی
خسارت این تعطیلی‌ها برای مدارس، خود را به شکل افت علمی و آموزشی نشان می‌دهد و در حوزه اداری هم به ناکارآمدی سیستماتیک دامن می‌زند و در حوزه سرمایه‌گذاری هم به فرسودگی و ورشکستگی بیشتر صنایع و در نهایت افزایش بیکاری و فرار سرمایه منجر خواهد شد و دولت باید برای جلوگیری از آن اقدام کند

طی ۴۸ ساعت گذشته که موج جدید بارش برف و باران و برودت هوا کشور را در خود گرفت، ادارات و مدارس و دانشگاه‌ها در ۲۸ استان کشور تعطیل شدند، امری که رفته‌رفته در کشور ما به موضوعی رایج تبدیل شده است و از دو روز قبل که پیش‌بینی سازمان هواشناسی اعلام شد، برخی سایت‌ها و کانال‌های خبری احتمال آن را داده بودند که شنبه و یکشنبه تعطیل شود.

شبیه تعطیلی ادارات و مدارس را طی چند سال اخیر در مقاطعی از تابستان و زمستان، به گونه‌ای دیگر تجربه کرده بودیم و برق و گاز بسیاری از مراکز صنعتی و تولیدی هم به دلیل ناترازی قطع و این کانون‌های مهم اقتصادی تعطیل می‌شدند.

دولت‌ها اعم از دولت پزشکیان و رییسی تا دولت حسن روحانی و محمود احمدی‌نژاد طوری با تعطیلی ادارات و واحدهای تولیدی در نتیجه کمبود برق و گاز برخورد کردند که گویا هیچ راه حلی جز این وجود ندارد و همچنین کسی با خود محاسبه دقیقی نمی‌کند که این تعطیلی‌ها چه آسیب اقتصادی و فرهنگی سنگینی بر کشور وارد خواهد کرد.

لازم است از مدیران دولت چهاردهم بپرسیم کشورهایی چون سوئد و فنلاند و حتی برخی کشورهای دوست مانند روسیه که برخی مناطق آنان در نواحی نزدیک به قطب قرار دارد، در مواجهه با این مشکل چه مکانیسمی دارند که حتی یک روز در سال کشور را به‌خاطر کمبود برق و گاز تعطیل نمی‌کنند، به‌ویژه این‌که برخی از این کشورها گاز طبیعی و سوخت فسیلی هم ندارند.

پیشنهاد می‌کنیم مدیران حوزه انرژی دولت چهاردهم به اتفاق چند کارشناس همین حوزه، مأموریتی دیپلماتیک بگیرند و به سوئد بروند که نزدیک به قطب است و برخی از استان‌ها و شهرهای این کشور، شش ماه کاملاً شب و شش ماه کاملاً روز است اما هرگز تعطیلات ناخواسته و این‌گونه ندارند. همچنین آخرین نیروگاه هسته‌ای که برای تولید برق مورد استفاده قرار داشت، حدود هشت سال قبل برای همیشه خاموش شد اما در این کشور مشکلی به نام ناترازی انرژی ندارند.
پاسخ روشن است، آنان راه رستگاری را در «خورشید» یافتند و طی چند سال اخیر تقریباً همه منازل مسکونی و اماکن تفریحی، تبدیل به یک نیروگاه کوچک‌مقیاس تولید برق خورشیدی شده است و پنل‌های برق خورشیدی در این کشور سردسیر که خورشیدش مانند خورشید فروردین ماه ایران است، الکتریسیته تولیدی را به شبکه تزریق می‌کنند و طی یک برنامه کاملاً فنی و هوشمندانه، برق مصارف خانگی، شرکت‌ها و دستگاه‌های دولتی به این شکل تأمین می‌شود و مشکلی به نام ناترازی ندارند.
نکته جالب توجه این است که پنل‌هایی که در کشور سوئد به کار رفته است، از نوع چینی هستند که هم کیفیت بالایی دارد و هم از نظر قیمت، در مقایسه با انواع اروپایی و آمریکایی، ارزان‌تر است.
سوال از دولت‌مردان این است که با وجود رابطه سیاسی دوستانه بین تهران و پکن، چرا به عقل کسی از مدیران ارشد دولتی نرسیده است دست به چنین اقدامی برای جبران ناترازی بزند، این اقدام ضمن این‌که بخش اعظمی از مشکل برق مصارف خانگی را حل می‌کند موجب کاهش وابستگی نیروگاه‌های کشور به گاز و مازوت می‌شود و برای محیط‌زیست کشور هم بسیار حیات‌بخش است، همان منحیط‌زیستی که دچار انواع آسیب‌های خطرناک شده است.
نکته مهم بعدی این است که با وجود دعوت دولت و رهبر معظم انقلاب از مردم به فرزندآوری و مشارکت در تولید و اشتغال، چه برنامه‌ای برای تأمین برق و گاز مورد نیاز برای جمعیت بیشتر و همچنین فعالان اقتصادی دیگر دارد ؟
دولت نمی‌تواند از یک‌سو مردم را به افزایش جمعیت و همچنین مشارکت در تولید و اشتغال دعوت کند اما برای همین تعداد جمعیت و برای همین مقدار واحدهای تولیدی و صنعتی، آب و برق و گاز لازم را نداشته باشد.
اگر می‌بینیم نرخ سرمایه‌گذاری در مقایسه با سال‌های گذشته، پایین آمده است و همچنین خانوارها تمایلی برای فرزند بیشتر و جوانان انگیزه‌ای برای ازدواج ندارند، یکی از ریشه‌های آن همین ناترازی‌ها است که هر سال دامنه آن در قیاس با سال قبل بیشتر می‌شود و دولت‌ها هم کاملاً تسلیم و منفعل هستند تنها راه درمان را در تعطیلی یافته‌اند و توجهی به خسارت‌های آن ندارند.
خسارت این تعطیلی‌ها برای مدارس، خود را به شکل افت علمی و آموزشی نشان می‌دهد و در حوزه اداری و اجرایی هم به ناکارآمدی سیستماتیک دامن می‌زند و در حوزه سرمایه‌گذاری هم به فرسودگی و ورشکستگی بیشتر صنایع و در نهایت افزایش بیکاری و فرار سرمایه منجر خواهد شد و دولت باید برای جلوگیری از آن اقدام کند.

گزارش «جمله» از جشنواره فیلم فجر؛
زیبا صدایم کن که فرشته‌ها نمی‌میرند
محمد عمرانی
عضو انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی

در پنجمین روز از جشنواره فیلم فجر، سینمای رسانه میزبان چهارفیلم «اشک هور»، «دست تنها»، «خاتی» و «زیبا صدایم کن» بود. آثاری که به نظر دوستان منتقدم کم‌نقص‌تر و حرفه‌ای‌تر از آثار روزهای گذشته بودند.

دومین فیلم درباره شهید هاشمی
«اشک هور» اولین فیلم اکران شده در پنجمین روز جشنواره در سینمای رسانه حول محور معرفی یکی از فرماندهان دوران دفاع مقدس بود که دو روز پیش نیز موضوع فیلم «اسفند» بود؛ موضوع این دو فیلم یعنی شهید علی هاشمی محل بحث و پرسش برخی از تماشاگران و اهالی رسانه، از هیئت داوری و انتخاب فیلم‌های جشنواره بود که حضور دو فیلم درباره‌ی یک شخصیت درجشنواره چه لزومی داشته؟
مهدی جعفری، سازنده «اشک هور» در پاسخ گفت که این اثرصرفا با هدف شناساندن شخصیت شهید علی هاشمی ساخته نشده و هدف من در این فیلم نشان دادن رابطه‌ی یک مادر و پسر شهید او بوده است.

«دست تنها» و کارتن‌خوابی مظفری
نشست خبری فیلم «دست تنها» ساخته امیر حسین ثقفی به عنوان دومین فیلم روز پنجم، موضوع جالبی داشت. مجید مظفری، بازیگرحرفه‌ای و پیشکسوت سینمای ایران که درنقش یک کارتن‌خواب دراین فیلم بازی کرده در این نشست گفت: برای این نقش ۱۲ کیلو چاق شدم و یک سال موها و ریشم را کوتاه نکردم.
شکیب شجره، بازیگر هم در این نشست گفت: من خود را در نقش‌هایم غرق می‌کنم، به همین دلیل برای بازی دراین فیلم حدود ۲۰ روز پشت مسجد سید اسماعیل (سید اسمال) بازار با گاری باربری کردم، خوابیدم، فلافل خوردم و حدود ۱۵ کیلو وزن کم کردم تا به کاراکتر فیلم
نزدیک شوم.

«خاتی» و بازتعریف رابطه انسان و طبیعت
سومین فیلم روز پنجم «خاتی» ساخته فریدون نجفی بود. این فیلم که موضوع آن رابطه‌ی انسان و طبیعت است مورد توجه مخاطبان و منتقدین سینما قرارگرفت. فیلمنامه‌ استخوان‌دار، نقش‌آفرینی جذاب و متفاوت بازیگران و گریم حرفه‌ای، از نقاط قوت این فیلم به
شمار می‌روند.
نشست خبری فیلم«خاتی» یک حاشیه دیگر هم داشت و آن حضور فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در این نشست بود. همین حضور بهانه‌ای شد تا محمدکمالی‌پور، تهیه‌کننده‌ی فیلم، از دولتمردان بخواهد پای تماشای فیلم او و فیلم‌های محیط‌زیستی بنشینند. این فیلمساز با گلایه از نحوه برخورد مسئولان با فیلم‌ها اظهار داشت: دولتمردان فقط فیلم‌های دفاع مقدس را تماشا می‌کنند. با همه‌ی احترامی که برای دفاع مقدس قائلم و آن را می‌پرستم، از دولتی‌ها می‌خواهم در تماشای فیلم‌ها توازن داشته باشند.

رمانی که فیلم شد
فیلم «زیبا صدایم کن» ساخته رسول صدرعاملی آخرین اکران پنجمین روز جشنواره فجر بود. این کارگردان که بعد از هفت سال دوباره به سینما بازگشته، مثل گذشته همیشه برای نوجوانان فیلم ساخته و بازیگر جدیدی به سینمای ایران معرفی کرده‌است. «زیبا صدایم کن» فیلمنامه‌ای اقتباسی از کتابی به همین نام به قلم فرهاد حسن‌زاده، نویسنده رمان‌های نوجوانانه دارد. به عقیده بسیاری از دوستان منتقد این اثر از نظرکارگردانی، فیلمنامه و بازی جذاب و متفاوت امین حیایی درآن حرف‌های زیادی برای گفتن دارد و انتظار می رود در این جشنواره به چند سیمرغ دست یابد.

«فرشته‌ها نمی‌میرند» درسانس ویژه
نمایش ویژه پنجمین روز جشنواره، نمایش مستند سینمایی «فرشته‌ها نمی‌میرند» به تهیه‌کنندگی مستندساز معروف، مرتضی شعبانی و کارگردانی محمدرضا ابوالحسنی بود.
دبیر جشنواره چهل‌وسوم، پیش از این اعلام کرده بود که سانسی ویژه برای فیلم‌هایی که نتوانسته‌اند به دلایل قانونی و یا شرعی در جشنواره حضور یابند تدارک دیده‌اند، در حالی که اهالی رسانه از روز اول، منتظر اعلام فهرست این فیلم‌ها بودند، اما به یکباره اعلام شد اولین فیلم نمایشی در این بخش، «فرشته‌ها نمی‌میرند» به‌عنوان یک مستند ارگانی خواهدبود. فیلمی که نه‌تنها حذفی نبوده بلکه هیچ منعی هم برای نمایش نداشته است.

گزارش‌ جمله‌ از کیوی ۳۴۰ هزار تومانی، بعد از سیب‌زمینی ۶۰ هزار تومانی؛

وزارت‌ جهاد کشاورزی، یا وزارت‌ جهاد تورم‌؟

قیمت کیوی در هفته‌های اخیر افزایش بی‌سابقه‌ای یافته است به طوری که هر کیلوگرم از این محصول در میادین میوه و تره بار شهرداری ۹۵ هزار تومان و نرخ مصوب این محصول در میدان مرکزی میوه و تره بار تهران ۶۰ تا ۱۵۰ هزار تومان قیمت گذاری شده است.
این موضوع واکنش نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی را نیز به همراه داشته و در این ارتباط گفته است که محصول کیوی ما را تحریم کرده بودند اما همان کیوی امسال صادر می‌شود و البته متاسفانه به اندازه‌ای بود که قیمت آن در بازار داخل افزایش یافته است، باید بررسی کنیم این روند اصلاح شود
این افزایش قیمت در سطح شهر نیز محسوس است، به طوری‌که قیمت هر کیلوگرم کیوی در فروشگاه‌ها بین ۸۰ تا ۲۴۰ هزار تومان متغیر است. همچنین در میدان مرکزی میوه و تره‌بار تهران، قیمت کیوی عمده و بسته به کیفیت آن بین ۶۰ تا ۱۵۰ هزار تومان تعیین شده است.
این وضعیت باعث واکنش نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، شده است. او در این باره گفت که محصول کیوی پیش‌تر در معرض تحریم قرار داشت، اما امسال همان کیوی به بازارهای صادراتی ارسال می‌شود.
با این حال، او افزود که افزایش قیمت‌ها در بازار داخلی ناشی از همین صادرات بوده و باید بررسی‌هایی صورت گیرد تا این روند اصلاح شود.
کیوی به عنوان یک محصول صادراتی در بسیاری از کشورها تقاضا دارد و قیمت آن در بازار داخلی تحت تأثیر صادرات آن قرار دارد.
در هفته‌های اخیر قیمت سیب‌زمینی نیز به‌طور چشمگیری افزایش یافته است، به طوری‌که در برخی مناطق به ۱۰۰ هزار تومان در هر کیلو رسید. خسرو طالبی رحیق، رئیس انجمن ملی سیب‌زمینی ایران، علت این افزایش را به بارندگی‌های شدید، سرمازدگی و مشکلات حمل و نقل نسبت داده بود.
طبق آمارها، ایران سالانه بین ۵ تا ۵.۵ میلیون تن سیب‌زمینی تولید می‌کند و در تأمین این محصول کاملاً خودکفا است. پس از غلات، سیب‌زمینی یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی کشور محسوب می‌شود و علاوه بر مصرف داخلی، بخشی از آن نیز به کشورهای همسایه مانند عراق، افغانستان و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس صادر می‌شود.
با این حال، طالبی رحیق تصریح کرد که افزایش صادرات سیب‌زمینی عامل اصلی گرانی نبوده و قیمت‌ها در داخل کشور به حدی بالا رفته که برای صادرکنندگان صرفه اقتصادی ندارد.
در همین رابطه‌ وزیر جهاد کشاورزی با تشکر از رصد بازرسان نظارتی در بازار گفت: یک عده به هر دلیلی مدام به دنبال افزایش قیمت‌ها هستند، هر جایی که افزایش قیمت غیرمنطقی است حتما در مقابل آن خواهیم ایستاد.
غلامرضا نوری تاکید کرد: با اختیاراتی که شورای هماهنگی سران قوا به ستاد تنظیم بازار داده است، برای برخی از مواد غذایی و محصولات کشاورزی قرار شد قیمت‌های مشخصی اعلام شود و خارج از آنها مشمول تعزیرات شود.
وی خاطرنشان کرد: وقتی پیرامون یک محصول در بازار التهاب ایجاد و قیمت آن دچار نوسان می‌شود ما نگران ضرر تولیدکننده و کشاورز می‌شویم و در این میان تشکل‌ها و اصناف نباید اجازه دهند بازار ملتهب شود.
نوری گفت: تصمیمات برای کنترل بازار باید از مسیر کارشناسی و با دقت و جدیت پیش برود و حواشی نباید مانع از کار و فعالیت برای تنظیم بازار شود.
وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و کمی بعدتر آغاز سال نو به همراه تغییر سال و سیاست‌های جدید، انتظارات تورمی ایجاد می‌شود که زمینه را برای ایجاد نوسان در بازار ایجاد می‌کند.
وی با تاکید بر این که اجازه تغییرات غیرمنطقی و قیمت اضافی محصولات را نخواهیم داد، گفت: با دقت و جدیت موضوع نظارت بر بازارها پیگیری شود تا مردم هیچ پرداختی اضافی نداشته باشند و از سوی دیگر تولیدکنندگان نیز متضرر نشوند تا یک بازار آرام را برای ماه مبارک رمضان و شب عید داشته باشیم.
علی‌رغم وعده‌های ریز و درشت آقای نوري باید او و وزارتخانه جهاد را مقصر اصلی‌ این گرانی‌ها دانست، زیرا شاهد سردرگمی واضحی در این وزارتخانه هستيم به‌طوری‌که هنوز کسی نمیداند دليل اين تورم‌های عجیب و کم‌سابقه چیست
ضرورت دارد آقای رئیس‌جمهور شخصا به مسئله ورود کرده‌ و وزارت‌ کشاورزی را مورد پرسش‌ قرار دهد.