سایه برین روزنامه نگار- امروز تنها دو سال از شروع دولت « سیدابراهیم رئیسی» گذشتهاست و احتمالا همه وعدههای انتخاباتی رئیس جمهور وقت را به خاطر داریم؛ ساخت سالانه یک میلیون مسکن که تا پایان دولت اول مجموعا چهار میلیون مسکن جدید است، یکی از این وعدههای انتخاباتی بود. حال نسبت به تحقق این وعده انتقاداتی وجود دارد؛ صحبت از این است که اساسا رئیس جمهور معتقد بوده که باید چنین اتفاقی بیفتد، نه اینکه مدعی باشد خودش چنین کاری را انجام دهد و صحبتهای دیگر. اما آنچه که اهمیت دارد این است که درست است این وعده به شکلی که اظهار شد به مرحله اجرا گذاشته نشد اما انصافا بخشی از این عدم تحقق را باید تقصیر شرایط و احوالی دانست که بررسی آنها هدف اصلی این متن نیست. هدف این متن، نگاهی به موضع یکی از مدیران مربوطه در حوزه ساخت مسکن است که تلاش دارد سهم خود را تا حد امکان در جهت تحقق این وعده به کار بندد. «سیدعباس حسینی»، مدیرعامل بانک مسکن از جمله مدیرانی در این زمینه است که بجای دست روی دست گذاشتن و تلاش برای توجیه اینکه ساخت این تعداد مسکن عملی نیست، تلاش خود را برای تسهیل ساخت و ساز فعالان بازار مسکن به کار گرفتهاست و در این مهم متکی به آمار و ارقام و اعدادی که دردی از کسی دوا نمیکند نیست. حسینی رسیدن به نقطه ایدهآل، یعنی تسهیل ساخت و ساز حداکثری مسکن تا زمانی که بر کرسی مدیریت عاملی بانک مسکن تکیه زدهاست را در دستور کار خود قرار داده و این دقیقا اقدامی است که باید برای هرچه نزدیکتر شدن به وعده انتخاباتی رئیس جمهور توسط مدیران اتخاذ شود. یکی از تدابیر حسینی جهت تسهیل ساخت مسکن به تازگی در نشستی تحت عنوان «اقتصاد مسکن محرک تولید ملی، بایدها و نبایدها» در خصوص آن صحبت کرد، طراحی نظام جامع بانکی برای مشارکت بیشتر بانکها در خانهسازی بود. حسینی در این خصوص گفت: «بانکها درگیر سپردهگذاریهای کوتاهمدت و تسهیلات بلندمدت و ایفای تعهدات خود در قبال مردم هستند، به همین دلیل تمایلی برای مشارکت در حوزه مسکن ندارند.» مدیرعامل بانک مسکن با تاکید بر اینکه اساسا توجه بانکها به سپردهگذاریهای کوتاه مدت است، گفت: «دلیل عدم استقبال بانکها این است که اساسا نظام بانکی جامعی برای آنها طراحی و تدوین نشدهاست.»
حسینی با اشاره به پرداخت وام برای ساخت پروژهها در چهار مرحله گفت: «در این بخش نیز بانکها دچار مشکل هستند، زیرا این وامها باید مرحله به مرحله و بر اساس دستورالعملها و با حضور کارشناسان ارزیابی و پرداخت شود، اما به دلیل پراکندگیهای زیاد این مهم محقق نمیشود.» وی تاکید کرد: «از نظر آماری فاصله سایر بانکها با بانک مسکن که به صورت تخصصی در این بخش کار میکند بسیار زیاد است».
حسینی با اشاره به اینکه این فاصله به معنای نبود چالش در بانک مسکن نیست، اعلام کرد: «بانک مسکن هم با مسائلی مواجه است، اگر بخواهد تسهیلات را در اقساط بلند مدت اعطا کند میزان بازپرداخت بیشتر میشود و بعضا پرداخت آن از توان مردم خارج است.» وی ادامه داد: «این امر زمانی به نتیجه میرسد که سقف درآمدی مردم بالا برود، اما در حال حاضر به دلیل اینکه چرخه اقتصادی درست حرکت نکرده، خود به خود این سیاستگذاری از چرخه خارج میشود.»
مدیرعامل بانک مسکن با اشاره به اینکه بیشتر توجهها در حوزه سرمایهگذاری در بخش صنعتی است، گفت: «سهم صنعت طبق قوانین از تخصیص میزان سرمایهگذاری ۴۵ درصد، کشاورزی ۱۵ و مسکن ۲۰ درصد است و در نتیجه جایی برای سایر بخشها نمیماند، از این رو بانکها به حضور در بخش صنعت تمایل بیشتری دارند.»
در کمتر از پنجماه از شروع تکیه سیدعباس حسینی بر صندلی مدیریت بانک مسکن، وعدهای که او روز تودیع معارفه خود عنوان کرد، در حال تحقق یافتن است. حسینی پیادهسازی الگوی بانکداری نوین اسلامی و حرکت در سمت تحقق وعده مسکن دولت مردمی را مهمترین ماموریت خود در بانک مسکن میدانست و طراحی این نظام بانکی، قدمی موثر در تحقق این هدف خواهد بود. به تازگی سیدابراهیم رئیسی نیز در جلسه شورای عالی مسکن، تاکید کرد که حتما با بانکهایی که در حوزه اعطای تسهیلات مسکن اهمالکاری و کوتاهی کنند، برخورد جدی میشود و باید مشمول دریافت مالیات فوری و جریمه باشند. بانک مسکن تحت مدیریت سیدعباس حسینی به شکل جدی از این قاعده مستثناست و نه تنها مانع تحقق ساخت مسکن دولت سیزدهم نیست، بلکه افقهای پیش روی تحت مدیریت حسینی در این خصوص، روشن و امیدوارکننده است.
- نویسنده : ارسالی توسط سایه برین