دایی جان ناپلئون کی بودی؟!
دایی جان ناپلئون کی بودی؟!

      شاید همه کسانی که در این مدت قربانی این ویروس شدند، سوار یک هواپیما بودند و آن هواپیما در اقیانوس آرام سقوط کرده و حکومت نمی‌خواهد به ما بگوید و کرونا را بهانه کرده تا آن ماجرا را به حاشیه ببرد. مصطفی داننده در عصرایران نوشت: بهروز افخمی که کارگردان سینماست و […]

 

 

 

شاید همه کسانی که در این مدت قربانی این ویروس شدند، سوار یک هواپیما بودند و آن هواپیما در اقیانوس آرام سقوط کرده و حکومت نمی‌خواهد به ما بگوید و کرونا را بهانه کرده تا آن ماجرا را به حاشیه ببرد.

مصطفی داننده در عصرایران نوشت: بهروز افخمی که کارگردان سینماست و در مجلس ششم به اعتبار فهرست اصلاح‌طلبان نماینده مجلس بود و به کرسی‌های سرخ آن زمان پارلمان تکیه زده بود، در تکمیل چرخش و تغییر عجیب و غریبش در این سال‌ها گفته است:« تعطیل کردن سینماها و مدارس و تحمیل کردن ماسک به مردم کار غلطی بوده است. برنامه جهانی وحشت که احتمالا با اهداف سیاسی در آمریکا و انگلیس طراحی شده در ایران طوری اجرا شد که به اصطلاح ما کاسه داغتر از آش شدیم.»
سعدی علیه الرحمه دارد که:« تا مرد سخن نگفته باشد/عیب و هنرش نهفته باشد» آقای افخمی، کاش به حرف ما نه، به نصیحت سعدی گوش می‌کردی.
تغییر کردن خوب است اما به نظر می‌رسد شما از آن سوی بوم به روی زمین افتاده‌ای! مردم طی همین چند روز دو داغ بزرگ از کرونا دیدند. مهرداد میناوند و علی انصاریان به خاطر کرونا از میان ما رفتند، مرگ این دو نفر را چگونه تحلیل می‌کنی؟ نکند آدم‌ فضایی‌های قاتل این دو فوتبالیست محبوب کشور بودند؟
شاید همه کسانی که در این مدت قربانی این ویروس شدند، سوار یک هواپیما بودند و آن هواپیما در اقیانوس آرام سقوط کرده و حکومت نمی‌خواهد به ما بگوید و کرونا را بهانه کرده تا آن ماجرا را به حاشیه ببرد.
آقای افخمی از تو خواهش می‌کنیم اگر اطلاعات دیگری داری، در اختیار ما بگذاری تا ما از آن استفاده کنیم و در خاموشی نمانیم.
آقای افخمی اصلا ما غرب زده و وابسته به آمریکا و به قول شما کاسه داغ‌تر از آش، رفتار مقام رهبری را نمی‌بینید؟ ایشان هم از ماسک استفاده می‌کنند و هم تمام دیدارهای حضوری خود را به صورت مجازی برگزار می‌کنند.
آقای افخمی، ماسک زدن فقط در ایران اجرا نمی‌شود و بسیاری از مردم جهان از ماسک استفاده می‌کنند و این فعلا یک راه اثبات شده برای همه جهان است. و چه عجیب که با توصیه بزرگان کشور به رعایت پروتکل‌های بهداشتی شما همچنان اصرار به تئوری توطئه دارید و برای خود دایی جان ناپلئونی شده‌ای؟
به گمانم، افخمی از دسته آدم‌هایی است که فکر می‌کند «بدنامی بهتر است بی‌نامی» است. و گرنه کیست که نداند ویروس کرونا یک خطر جدی برای انسانیت و زندگی پیش روست. آقای افخمی کمی هم فراموش کار شده و یادش رفته است که کرونا از چین به جهان صادر شد.
آقای افخمی در این سال‌ها تغییر کرده‌ای حتی بیشتر از الهام چرخنده! اشکالی ندارد. یک زمانی به طرف اصلاح‌طلبان غش می‌کردی حالا به سمت اصول‌گرایان رادیکال. همه این تحول را متوجه شده‌اند. الان می‌دانند شما یگانه کارگردان ضد غرب و نظام سرمایه‌داری هستید و دیگر احتیاجی به اینگونه سخنان برای نشان دادن این تحول عظیم نیست.
احتیاجی نیست به اعتبار خود چوب حراج بزنید. ما به برخی فیلم‌های شما علاقه مندیم. ما فیلم «عروس» شما را دوست داریم و به خاطر این علاقه اصلا نمی‌خواهیم مردم بعد از شنیدن حرف‌هایی از این جنس شما را مسخره کنند.
بهتر است در مورد سینما و این مساله مهم که تمام جشنواره‌ها برنامه و بازیچه نظام سرمایه‌داری هستند حرف بزنید و وارد مسائل کرونایی و اجتماعی نشوید. و اگر در مورد مساله ای علم ندارید به توصیه های افراد صاحب علم و نظر گوش فرا دهید.

آقای افخمی، ماسک‌تان کو؟
همچنین در خبرگزاری مهر منتشر شد: «نه تنها نفس برگزاری جشنواره بد نبوده بلکه اساساً تعطیل کردن سینمای ایران کار بسیار غلطی بوده است. تحمیل ماسک به مردم کار بسیار غلطی است. تعطیلی مدارس و تبدیل کردن بچه‌ها به زندانی در خانه‌ها کار غلطی است. این برنامه جهانی وحشت که احتمالاً با اهداف سیاسی در آمریکا و انگلیس طراحی شده، در ایران به‌گونه‌ای اجرا شده است که گویی کاسه داغ‌تر از آش شده‌ایم.» این اظهارات عجیب و شاذ بهروز افخمی، هرچند تازگی نداشت اما طرح صریح و مجدد آن، آن‌هم در حاشیه حضور در کاخ جشنواره فیلم فجر، بازتاب بسیاری در رسانه‌ها پیدا کرد.

بهروز افخمی نزدیک به دو ماه پیش، با انتشار نامه‌ای سرگشاده خطاب به مسئولان وزارت بهداشت، ایده خود درباره «سیاسی بودن کرونا» را تشریح و تأکید کرده و به تلویح پایبندی به محدودیت‌های بهداشتی را بازی در زمین طراحان این پروژه سیاسی توصیف کرده بود. افخمی در نامه سرگشاده خود با استناد به آمار جهانی ابتلا به ویروس کرونا این پرسش را مطرح کرده بود: «در همین دوران کرونایی نزدیک به یک میلیون نفر در دنیا خودکشی کرده‌اند، یعنی در این یازده ماه به ازای هر صد نفر که به دلیل کرونا مرده‌اند هشتاد نفر خودکشی کرده‌اند. راستی هیچ پرسیده‌اید و آمار خواسته‌اید که در هفت ماه اول سال ۹۹ در ایران چند نفر خودکشی کرده‌اند؟ آیا آمار خودکشی‌ها را با آمار هفت ماه اول سال ۹۸ که کرونا نبوده مقایسه کرده‌اید؟ من آمار ندارم اما اگر خود کشی در هفت ماه اول امسال خیلی بیشتر از هفت ماه اول سال ۹۸ باشد آیا می‌شود احتمال داد که رشد خودکشی تا حدودی مال کرونا و افسردگی ناشی از تعطیلی کار و کاسبی و خانه نشینی و بدهکاری و ورشکستگی و ناامیدی از آینده بوده؟ می‌توانید حدس بزنید خودکشی‌هایی که شاید به حرمان و بیچارگی ناشی از سیاست‌های شما مربوط باشد به معنی از بین رفتن جان‌های احتمالاً جوان‌تر از کشته‌های احتمالی کرونا است که می‌خواهید زنده نگه دارید؟»
نامه جنجالی افخمی که در بخشی از آن تلویحاً آمار روزانه کشته‌شدگان کرونا در ایران را نیز آماری غیرقابل‌توجه توصیف کرده بود، بازتاب رسانه‌ای بسیاری پیدا کرد و با واکنش‌های تند و تیزی هم مواجه شد تا جایی که افخمی در یک گفتگوی رادیویی به دفاع از نامه‌ای پرداخت و یکی از مقامات وزارت بهداشت هم نسبت به اظهارات او توضیحاتی ارائه کرد.
فارغ از اینکه مباحث طرح‌شده از سوی بهروز افخمی تا چه اندازه می‌تواند پایه و اساس علمی داشته باشد و آیا می‌توان نفس طرح عمومی آن را محل ایراد و انتقاد دانست، آنچه روزگذشته در حاشیه حضور این فیلمساز در جشنواره فیلم فجر شاهد بودیم، ابعاد دیگری هم دارد.
یکی از اصلی‌ترین چالش‌های جشنواره سی‌ونهم فیلم فجر از نخستین روز برگزاری تا امروز که به نیمه راه رسیده است، کیفیت اجرای پروتکل‌های ابلاغی از سوی وزارت بهداشت بوده و آنچه واضح است، الزام پایبندی کلیه مدعوین و مهمانان این رویداد به قوانین برگزاری و احترام به برگزارکنندگان و البته سایر مهمانان است. اینکه بهروز افخمی بدون ماسک در فضای جشنواره حاضر و در مقابل دوربین یک رسانه به طرح دیدگاه‌های خود علیه لزوم استفاده از ماسک می‌پردازد، فی‌نفسه رفتاری غلط و غیرقابل دفاع است.
آسیب‌شناسی، نقد و حتی رد اظهارات شاذ بهروز افخمی درباره کرونا را طبیعتاً باید به کارشناسان این حوزه واگذاشت اما نمی‌توان بر رفتار غیراصولی این فیلمساز در حین حضور در مهمترین رویداد سینمایی کشور، چشم‌پوشی کرد. هر فردی فارغ از دیدگاه شخصی، زمان حضور در یک رویداد عمومی، باید پای‌بند کلیه قوانین و قواعد وضع‌شده از سوی برگزارکنندگان باشد.
حضور افخمی بدون ماسک و رعایت ملاحظات بهداشتی در محل برگزاری جشنواره فیلم فجر، علاوه‌بر به خطر انداختن سلامت اطرافیان، کلیت برگزاری این رویداد را هم به‌واسطه حساس شدن مسئولان و دلسوزان حوزه بهداشت با تهدید جدی مواجه خواهد کرد و بعید است به‌راحتی بتوان این تهدید را هم به طراحی آمریکا و انگلیس نسبت داد!
آقای افخمی کاش به احترام دیگران، ماسک می‌زدید!