سایه برین روزنامه نگار – تصمیمهای اقتصادی اخیر دولت در ذیل برخی از بندهای لایحه هفتم توسعه، سر و صدای زیادی به راه انداختهاست و بسیاری از منتقدان معتقد هستند چنانچه این مصوبات به تایید شورای نگهبان هم برسند، بعید نیست که مشابه اتفاقات دیماه سال ۹۶ دوباره تکرار شود؛ اتفاقاتی که قطع به یقین هیچکس دوست ندارد شاهدشان باشد. افزایش سن بازنشستگی و اخذ مالیات از کشاورزان و کامندان، از جمله این تصمیمات هستند. تصمیم دیگری که جزو مصوبات مجلس شورای اسلامی است اما هنوز به تایید شورای نگهبان نرسیدهاست، اخذ مبلغ ده یورو از مسافران پروازهای خارجی است. تصمیمی که به نظر میرسد در جامعه، بازتابی به اندازه بازنشستگی و مالیات نداشته اما شاکله اتخاذ آن به مراتب بیمنطقتر و بیپایه و اساستر از دو تصمیم قبلی است.
توضیحاتی که پس از شنیده شدن نارضایتیها نسبت به این تصمیم از جانب نماینده صریحاللحن و اصولگرای مجلس شورای اسلامی، «فتحاله توسلی» داده شد، بسیار عجیب است و جای هیچ صحبتی را در خصوص اینکه نباید این طرح از جانب شورای نگهبان تایید شود، باقی نمیگذارد.
به گزارش ایلنا، وی در این خصوص تاکید کرد: «۱۰ یورو برای مسافران پروازهای خارجی چیزی نیست. در تمام دنیا برای خروج از کشور یک سری شرایط را در نظر میگیرند. مثلا کسی که میخواهد سفر خارجی برود، عوارض میدهد؛ عدهای پاسپورت سیاسی دارند که عوارض نمیدهند، یک عده تاجر هستند که برای کارهای اقتصادی میروند و معمولا هم این پول را از قبل به عنوان عوارض میدادند. امسال دولت شرایطی گذاشته که پول بیشتری بگیرد. اما سفرهای زیارتی را استثنا کردند.»
توسلی درباره مستثنی شدن سفرهای زیارتی اشاره کرد: «هر کشوری سیاست کلان دارد و بحث توسعه زیارت از اماکن متبرک هم برای ما مطرح است و باید کمک کنیم کسانی که میخواهند به کشورهای زیارتی بروند، راحتتر سفر کنند. کسی که برای اربعین میرود، مسلما نباید این پول را پرداخت کند.»
وی در رابطه با اصلاح این قانون بیان کرد: «اگر شورای محترم نگهبان نظر خلافی بدهد به مجلس برمی گردد. اگر شورا نظر مثبت داشت مجلس و دولت باید آن را اجرا کنند و نظر شورای نگهبان را اجرا کنند. اگر نیاز به اصلاح باشد هم اصلاح میشود.»
توسلی درباره تلاش دولت برای اخذ مالیات بیشتر و فشار بر مردم گفت: «فشار زیادی در زمینه مالیات به مردم میآید. یک سری فرار مالیاتی داریم که باید جلوی آنها را بگیریم منتهی یک سری اصناف هستند که کماکان فرار مالیاتی دارند. مثلا آرایشگاههای زنانه، سازندگان فیلمهای خانگی، برخی از پزشکان و برخی کسبه خاص فرار مالیاتی دارند که دولت تلاش در شناسایی آنها را دارد. در تمام دنیا نیز این وضعیت ادامه دارد، اما مالیات نباید به حقوق بگیرها فشار بیاورد.»
توسلی به صراحت اذعان میدارد که وقتی کسی مسافرت خارجی میرود، پولدار است و چرا دولت در این بین نصیبی نبرد؟! در واقع او آب پاکی را روی دستمان ریخته و آنچه ما میخواستیم نتیجه بگیریم، خودش اعتراف کردهاست.
این مصوبه از آن دست مصوباتی است که هرچه به ابعاد مختلف آن فکر میکنیم، عجیبتر میشود. مثلا سفرهای زیارتی از این قانون مستثنی هستند. اگر دلیل اخذ این ده یورو از مسافران کشورهای غیر زیارتی این گزاره غیر منطقی است که «۱۰ یورو برای مسافران پروازهای خارجی چیزی نیست»، از حیث توانمندی اقتصادی، کسی که به سر زیارتی میرود، تفاوتی با کسی که مثلا به پاریس سفر میکند ندارد. بحث اینکه چرا از زائران پولی اخذ نمیشود نیست؛ نکته این است که از تمام مسافران نباید اخذ شود. آیا ما قرار است با این قانون، کسی که کشور را به مقاصد غیر زیارتی ترک میکند، به نوعی تنبیه کنیم؟!
دیگر اینکه هر یورو با تلاش شبانهروزی مسئولین وقت، در لحظه تنظیم این مطلب حدود ۴۶ هزار تومان است. ده یورو معادل ۴۶۰ هزار تومان است و یک خانواده مثلا چهارنفره، باید بیش از یک میلیون و هشتصد هزار تومان هزینه کند؛ آن هم برای کاری که هیچ توضیحی داده نشده قرار است صرف چه چیزی شود. توضیح توسلی، تنها توضیح مسئولین در این خصوص از زمان تصویب این مصوبه است که در آن هم صراحتا گفته میشود دولت شرایطی گذاشته که پول بیشتری بگیرد. اما مشخص نیست که برای چه کاری؟
در پایان باید گفت ذکر این اعداد و ارقام در پاسخ به قسمتی از صحبتهای توسلی است که معتقد است ۱۰ یورو چیزی برای مسافران پروازهای خارجی نیست. چیزی نزدیک به دو میلیون هزینه، شاید برای مسئولان چیزی نباشد اما یقینا برای مردم هست و ارتباطی با اینکه مسافر چه کشوری هستند، ندارد.
- نویسنده : ارسالی توسط سایه برین