تهران – ایرنا – بیانیه پایانی یکصد و چهل و نهمین نشست وزیران امور خارجه شورای همکاری خلیج فارس در حالی درخواست حضور در مذاکرات مربوط به برنامه هسته ای ایران را مطرح کرده و اتهاماتی را به تهران نسبت داده که طی بیش از ۴ دهه گذشته این روند نخ نما نتوانسته است مشکلات […]
تهران – ایرنا – بیانیه پایانی یکصد و چهل و نهمین نشست وزیران امور خارجه شورای همکاری خلیج فارس در حالی درخواست حضور در مذاکرات مربوط به برنامه هسته ای ایران را مطرح کرده و اتهاماتی را به تهران نسبت داده که طی بیش از ۴ دهه گذشته این روند نخ نما نتوانسته است مشکلات منطقه را حل کند.
وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس، روز پنجشنبه (۲۵ شهریور) پس از برگزاری یکصد و چهل و نهمین نشست خود، با انتشار بیانیه ای مواضع و تصمیمات ثابت خود در مورد روابط با جمهوری اسلامی ایران را اعلام و بر ضرورت پایبندی به مبانی و اصول اساسی مبتنی بر منشور سازمان ملل متحد و میثاق های حقوق بین الملل در مورد روابط بین دولتها، اصول حسن همجواری، احترام به حاکمیت دولتها و عدم دخالت در امور داخلی تاکید کرد.
این شورا همچنین بر ضرورت مشارکت کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در مذاکرات هسته ای ایران و همه بحث ها و جلسات منطقه ای و بین المللی که مرتبط با این موضوع و امنیت ، ایمنی و ثبات کشورهای منطقه است، تاکید کرد.
در این بیانیه آمده است: کشورهای شورای همکاری خلیج فارس آمادگی دارند تا به طور جدی و موثر با پرونده هسته ای ایران همکاری کنند، به نحوی که اهداف و منافع مشترک را در چارچوب سیاست های حسن همجواری و احترام به قطعنامه های سازمان ملل و مشروعیت بین المللی در جهت حفظ امنیت و ثبات منطقه ای و بین الملل تامین شود.
درخواست مردود
درخواست حضور در مذاکرات هسته ای در حالی برای چندمین بار از سوی برخی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مطرح می شود که اساسا موضوعیتی ندارد و جمهوری اسلامی ایران هرگونه مداخله در برنامه هستهای صلح آمیز و موشکی خود و همچنین امور مرتبط با سیاستهای دفاعی بازدارنده خود را مردود می شمارد.
برجام توافقی میان ایران و اعضای دائم شورای امنیت بعلاوه آلمان است که به امضا رسیده و پایان یافته و تنها بد عهدی آمریکا است که این توافق را با چالش مواجه نموده است . به نظر می رسد به همان میزان که موضوعات منطقه ما به کشورهای فرامنطقه ای مرتبط نیست، تلاش برخی کشورها برای وارد کردن این شورا به موضوعاتی که از اساس به آن مربوط نیست ، بی نتیجه بوده و تنها از این کشورها چهره متوهمی نزد جهانیان ترسیم می کند..
کشورهایی که پیش از این تمام تلاش و سرمایه خود را برای ناکام گذاشتن برجام به کار بسته بودند اکنون نسبت به اقدامات مشروع ایران که ذیل برجام انجام شده، معترض شده اند، در حالیکه جمهوری اسلامی ایران همواره به قوانین بین المللی و تعهدات خود پای بند بوده و لذا هیچگونه مداخله ای را در برنامه هسته ای ،موشکی و امور مرتبط با سیاست های نظامی و دفاع بازدارنده خود را قبول نمی کند.
جزایر سه گانه ایرانی
یکی دیگر از بندهای تکراری بیانیه های شورای همکاری خلیج فارس چه در سطح سران و چه در سطح وزیران،موضوع جزایر ایرانی سه گانه ابوموسی، تنب کوچک و تتب بزرگ است . چنانکه تهران بارها تکرار کرده است مبنای این درخواست یک سوء تفاهم در خصوص یک حقیقت تاریخی است و صدور بیانیه های ملالآور و تکراری صادره در این خصوص تغییری در ایرانی بودن ابدی آنها ایجاد نخواهد کرد.
تردیدی نیست که جزایر سه گانه ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک جزء لاینفک و ابدی خاک جمهوری اسلامی ایران است و لذا تهران هرگونه ادعای مالکیت بر این جزایر را دخالت در امور داخلی و قلمرو سرزمینی خود دانسته و آن را به شدت محکوم می کند.
کلیه اقدامات جمهوری اسلامی ایران در جزایر در راستای حقوق مسلم و منطبق بر حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشور انجام گرفته است و تکرار این مواضع مداخله جویانه به هر شکلی کاملا مردود است و هیچگونه تاثیری بر واقعیت های موجود حقوقی و تاریخی نداشته و نخواهد داشت.
فرار به جلو
همزمانی صدور بیانیه وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس با علنی شدن روابط برخی اعضای این شورا با رژیم صهیونیستی که به امضای توافق ننگین “ابراهیم” منجر شد، نوعی فرار به جلو اعضای این شورا برای پاک کردن این سازش و خیانت به آرمان های فلسطین محسوب می شود . متاسفانه برخی کشورهای منطقه علیرغم اینکه شاهد جنایت های هر روزه رژیم صهیونیستی در مناطق اشغالی و امیال این رژیم برای نفوذ خبیثانه در کشورهای اسلامی هستند اکنون مدخل ورود عنصر مخرب رژیمصهیونیستی در منطقه شده اند و همچنان با استمرار سیاست های غیر عقلانی خود فرصت های همکاری که از سوی جمهوری اسلامی ایران طی سال های اخیر با هدف ایجاد امنیت و ثبات در منطقه ارائه شده است را از بین می برند.
برخی کشورهای شورا به جای درخواست پاسخگو بودن تهران، با خریدهای کلان نظامی و پذیرش میزبانی پایگاه های خارجی و بازکردن پای رژیم صهیونیستی و خیانت به آرمان فلسطین باید پاسخگوی اقدامات خود باشند.
این کشورها به رغم جنایات ادامه دار رژیم صهیونیستی در تعقیب ، دستگیری و به شهادت رساندن صدها فلسطینی مظلوم در غزه و سایر مناطق اشغالی و هتک حرمت به حرم شریف بیت المقدس ، چشم های خود را به روی این جنایات بسته اند و به جای هدف قرار دادن مرکز شرارت و خباثت در منطقه یعنی رژیم صهیونسیتی، حملات خود را متوجه جمهوری اسلامی ایران و گرو ههای مقاومت منطقه نموده اند.
به نظر می رسد این بیانیه حاصل نبود درک محیطی و فرامحیطی، کینه توزی و فشار سیاسی برخی رژیم های عضو شورا است و در حالی که تصور می رفت با توجه به مصالحه کشورهای خلیج فارس در جریان نشست العُلا در عربستان، کشورهای منطقه در دیدگاهها و رویکردهای خود در قبال مسایل منطقه که طی دهه های متمادی جز دشمنی و خصومت نتیجه ای در برنداشته است تجدید نظر کنند و مواضع جدیدی را بر گزینند، اما بیانیه روز پنجشنبه نشان داد برخی اعضای شورا به پیمودن مسیر اشتباه و تمسک به پروژه قدیمی ایران هراسی اصرار می ورزند.
شورای همکاری باید بداند که درخواست های غیر قابل قبول، ایراد اتهامات واهی علیه جمهوری اسلامی ایران و تکرار مکررات مواضع نخنماشده، راه حل مشکلات منطقه و این کشورها نبوده و منطقه نیازمند تغییر پارادایم از وابستگی بیرونی به تعامل سازنده درونمنطقه ای و شمولگرایی به جای رویکرد حذفی است.
سیاست برخی از کشورهای شورا در ادعای درخواست بهبود مناسبات با جمهوری اسلامی ایران از یک سو و ایراد اتهامات بی اساس از سوی دیگر، شورای همکاری را عملا گروگان زیاده خواهی های سیاست های شکست خورده اقلیت پرهیاهویی از کشورهای این شورا کرده است.
سیاست جمهوری اسلامی ایران به صورت عام و در دولت سیزدهم به طور خاص ، تقویت همکاری ها و توسعه مناسبات با همه همسایگان بدون مداخلههای خارجی است اما تردیدی نیست که تکرار موضع گیری اخیر وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس در قبال جمهوری اسلامی ایران موجب تضعیف دیدگاه های گفتگو محور خواهد شد.
سئوال اساسی این است که پیگیری این روند اشتباه طی دهه های گذشته تاکنون چه دستاوردی برای ثبات و امنیت منطقه ای داشته است؟