سلامتی بزرگترین نعمتی است که بشر به آن نیاز دارد؛ چرا که نبود سلامتی، امکان استفاده و بهره برداری از آن را از انسان سلب می کند. سلامت انسان همانند سایر نعمات خداوندی با تلاش وکوشش در اختیار شخص قرار می گیرد. کسی که بخواهد جسمی سالم وروحی شاداب داشته باشد باید با برنامه […]
سلامتی بزرگترین نعمتی است که بشر به آن نیاز دارد؛ چرا که نبود سلامتی، امکان استفاده و بهره برداری از آن را از انسان سلب می کند. سلامت انسان همانند سایر نعمات خداوندی با تلاش وکوشش در اختیار شخص قرار می گیرد. کسی که بخواهد جسمی سالم وروحی شاداب داشته باشد باید با برنامه ریزی مشخص، پیروی از قواعد سلامت و پیگیری همه جانبه به این هدف خود نائل شود. از جایی که انسان، موجود پیچیده ای است، به همین دلیل هم عوامل و موارد مختلفی بر روح و جسم او تاثیرگذار است. از سوی دیگر شناخت و پی بردن به همه آنها امکانپذیر نیست. اما به هرحال می توان با هوش ودرایت وبا بهره بردن از تجربه های خود ودیگران میزان سلامتی را به حداکثر رساند وروزهائی شاد وشب هائی راحت را سپری نمود .
روز سلامتی امسال در حالی آغاز می شود که ویروس کووید ۱۹ به شدت جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است. شیوع ویروس کووید۱۹ نزدیک به دو هفته دیگر دو ماهه میشود. از روزهای اول ورود کرونا به ایران، با توجه به تجربهای که از گسترش ویروس در کشورهای دیگر به دست آمده بود، کارشناسان حوزه سلامت توصیههای بسیاری را در زمینه ماندن در خانه و محدود کردن ارتباطات اجتماعی ارائه دادند و برخی که امکانش برایشان فراهم بود، ضمن رعایت مسئولیت اجتماعیشان درخانه ماندهاند، اما برای درک بهتر لزوم در خانه ماندن باید به اینکه اساسا مسئولیت اجتماعی چیست و چرا باید به آن اهمیت بدهیم، پاسخ داد.
یک روانشناس در این زمینه گفت: از لحاظ روانشناختی و از لحاظ جسمانی انسان دارای نیازهایی است که برای بقا باید آنها را رفع کند. برای رفع این نیازها، به جامعه های کوچک و بزرگ، از روابط خانوادگی و کاری تا روابط اجتماعی گسترده تر نیاز داریم که در آن زندگی کنیم.
به گفته سارا گلستانی، انسان اگر سالم باشد، غذا بخورد و احساس مفید بودن کند برای اینکه بقاء جسمی و روانشناختی اش تضمین شود، نیاز دارد افرادی باشند که در تعامل با آنها نیازهایش را رفع کند و حضورش نیز دیده شود تا به نوعی در راستای وجود خودش از افراد بازخورد بگیرد، بنابراین ما برای بقاء به بودن در جامعه نیاز داریم.
این روانشناس با بیان اینکه یکی از کارهایی که باید برای بقاء انجام دهیم ارتباطات اجتماعی است، گفت: با توجه به اینکه ارتباطات اجتماعی یکی از نیاز هایی است که باید برای تداوم آن به فکر سلامتی افراد دیگر اجتماع هم باشیم.
وی گفت: در واقع کرونا یک تهدید در برابر بقای ما است، مشخصا بر اساس گفتههای کارشناسان به دلیل ناشناخته بودن، سرعت شیوع و ویژگیهای سرایتش لازم است که تلاش کنیم به این بیماری مبتلا نشویم و کمک کنیم که چرخه سرایت آن متوقف شود.
دوری از استرس
علاوه بر آن که زمینه ساز بسیاری از عوامل به استرس انسان برمی گردد. استرس زیربنای بسیاری از مشکلات جسمی وروحی ما است. کارشناسان توصیه می کنند که استرس را از خود دور کنیم. برخی افراد می گویند ما به سراغ استرس نمی رویم استرس به سراغ ما می آید.چنین تصوری واقعیت ندارد.استرس ریشه در درون ما داردنه در محیط خارح.در محیط پیرامون ما همواره مسائلی برای ایجاد تنش وجود دارد ولی این نوع برخورد ما با قضایا است که پدیده ای به نام استرس را به وجود می آورد.در کتابی که اخیرا”می خواندم یکی از بزرگ ترین ثروتمندان خودساخته جهان نوشته بود که هیچ گاه کاری انجام ندهید که به خاطر آن شب نتوانید بخوابید.این جمله ساده به زیبائی راه مقابله با استرس را به شما نشان می دهد.
تحرک را جدی بگیریم
تحرک یکی از نشان دهنده های حیات است وهرچه تحرک در یک موجود بیش تر باشد سلامت و ی بیش تر مشخص می گردد.روش زندگی دوره زمانه ما تحرک طبیعی را از ما گرفته است وهر روز این مسئله بیشتر وبیشتر می شود.بنابر این باید با ایجاد تحرک در زندگی نشاط وشادابی را برای خود واطرافیانمان به ارمغان بیاوریم.انجام ورزش های منظم،پیاده روی ، کوه نوردی ،شنا وامثال آن علاوه بر بالابردن روحیه وکاهش استرس جسم ما را سالم وقوی می نماید.
عادت های نادرست خود را کنار بگذاریم
خوردن وآشامیدن بیش از حد، سیگار کشیدن ، کار وتفریح بی موقع ،کم خوابی وپرخوابی وبسیاری از عادت های غلط دیگر عواملی درکاهش سلامت ما هستند با کنارگذاردن آن ها به طول عمرخود می افزائیم.
رعایت بهداشت
همه می دانند که بهداشت روشی مهم در جلوگیری از بیماری ها است ولی متآسفانه وضعیت بهداشتی ما در جایگاه مطلوبی نیست.رعایت بهداشت فردی شامل شستن دست ها قبل از خوردن غذا، استحمام به موقع،شانه زدن موها، مسواک زدن ونخ کشیدن دندان ها ،پوشیدن لباس های تمیز وموارد دیگر می تواند کاهشی فوق العاده در بیماری ها به وجود آورد.
علاوه بر آن رعایت بهداشت محیط توسط افراد وارگان های مسئول از اهمیت زیادی برخوردار است.دفع بهداشتی زباله ها، ایجاد توالت های بهداشتی ونگهداری صحیح از آن ها ،نظارت بر نحوه عملکرد رستوران ها ،آرایشگاه ها ، مطب ها و…از سلامت عمومی محافظت می نماید.
بر فرد فرد ما که عهده دار اداره فروشگاه ، رستوران ، آرایشگاه ،بیمارستان ،مطب دندانپزشکی و…هستیم بسیار مهم است که سلامت مراجعه کننده خود راهمانند سلامت خود مهم بدانیم.ممکن است هزینه های تأمین بهداشت بالا باشدولی مسلما» هزینه درمان بیماری ها بیشتر است.