آمریکا شایسته مذاکره مستقیم نیست ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگویی با خبرگزاری اسپوتنیک به تشریح مناسبات ایران و روسیه، وضعیت برجام و … پاسخ داد. به گزارش فارس، بخش هایی از گفت و گوی کنعانی را در ادامه می خوانید: همان طور که مقامات رسمی جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کردند، […]
آمریکا شایسته مذاکره مستقیم نیست
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگویی با خبرگزاری اسپوتنیک به تشریح مناسبات ایران و روسیه، وضعیت برجام و … پاسخ داد.
به گزارش فارس، بخش هایی از گفت و گوی کنعانی را در ادامه می خوانید:
همان طور که مقامات رسمی جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کردند، روابط و همکاریهای نظامی و دفاعی جمهوری اسلامی ایران و روسیه، مسبوق به آغاز بحران نظامی در اوکراین است. بنابراین ارتباط دادن یا تلاش برخی طرفها برای مرتبط کردن همکاریهای دفاعی و نظامی ایران و روسیه با موضوع جنگ در اوکراین یک اقدام سیاسی انحرافی است و برای ایجاد انحراف در اذهان مردم منطقه و افکار عمومی است.
جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده در ارتباط با جنگ در اوکراین هیچگونه تسلیحات و تجهیزاتی برای استفاده در جنگ در اوکراین به هیچ طرفی از جمله به روسیه نداده است. ما همکاریهای دفاعی دو کشور را همکاریهای متعارفی میدانیم که در ضدیت با هیچ کشور دیگری تعریف
نشده است.
در ارتباط با جنگ اوکراین هم، تهران همواره موضع خود را به طور صریح اعلام کرده است. ما معتقد به ضرورت توسل به راهکار سیاسی برای پایان دادن به جنگ اوکراین هستیم. استمرار جنگ به نفع هیچ کدام از طرفها، به نفع صلح و امنیت در منطقه و در سطح بینالمللی نیست.
روابط ایران و اوکراین روابط خوب و دوستانهای است، متأسفانه ظرف یک سال اخیر به علت تأثیرپذیری دولت اوکراین از رویکرد سیاسی و اعمال فشارهای سیاسی طرفهای غربی، روابط دو کشور دچار تنزل شده است. جمهوری اسلامی ایران علاقهمند به حفظ روابط سیاسی با اوکراین و ارتقای سطح روابط و بازگشت روابط به ریل طبیعی خود است. این انگیزه و اراده جمهوری اسلامی است.
مقامات دولت جمهوری آذربایجان با محاسبات سیاسی خود تصمیم به تعلیق فعالیت سفارت خود در تهران گرفتند، البته همزمان اعلام کردند که سرکنسولگری جمهوری آذربایجان در تبریز کما فی السابق به فعالیتهای خود ادامه خواهد داد.
ما معتقد هستیم که روابط بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان ریشه در تاریخ دو کشور دارد، روابط بین دو کشور یک روابط تاریخی، فرهنگی و دینی و مردمی است، بنابراین یک حادثه تلخ با انگیزههای فردی و شخصی نباید خللی در سطح روابط سیاسی بین دو کشور ایجاد کند.
اکنون هم در شرایط کنونی جمهوری اسلامی هنوز هم معتقد به مذاکره است، معتقد است که روند مذاکره میتواند منجر به از سرگیری توافق شود، اما ما اعتقاد داریم که توافق در زمانی میتواند شکل بگیرد که اراده سیاسی مشترک نزد همه طرفها از جمله دولت آمریکا وجود داشته باشد، مواضع سیاسی دولت آمریکا و همچنین عملکرد این کشور در رابطه با ایران نشان دهنده وجود تزلزل و سرگردانی در سیاست دولت آمریکا نسبت به توافق است، آنها رفتارهای متناقضی در ارتباط با برجام از خود نشان دادهاند، از یک طرف معتقد هستند که ما علاقهمند به احیای برجام هستیم و از طرف دیگر در حوزه عمل شاهد اقدامات عملی جدی برای بازگشت
به توافق نبودیم.
ایران معتقد است در صورتی که آمریکا و طرفهای مقابل منافع اساسی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با برجام را تضمین کنند، امکان بازگشت به توافق در اسرع وقت وجود دارد. ما معتقد هستیم که منافع اساسی مردم ایران و خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با برجام باید رعایت بشود، بازگشت به برجام باید منتهی بشود به لغو تحریمهای یکجانبه و ظالمانه علیه ملت ایران. بعد از امضای برجام ما شاهد چنین اقدامی از سوی طرفها نبودیم.
همچنین دولت آمریکا در ارتباط با ایران بعد از خروج یکجانبه از توافق، بیش از ۸۰۰ تحریم جدید علیه ایران تحمیل کرد. این اقدامات با شعارهایی که میدهند مبنی بر اینکه مایل به بازگشت به برجام و از سرگیری توافق هستند، تضاد و تناقض دارد.
جمهوری اسلامی ایران معتقد است که گفتوگوهای جاری در صورت وجود اراده سیاسی نزد طرفهای مقابل و خواست دولت آمریکا میتواند به احیای برجام و توافق امضا شده در سال ۲۰۱۵ میلادی منتهی بشود.
مذاکراتی که هم در طی حدود یک سال گذشته انجام شد با هدف احیای توافق سال ۲۰۱۵ میلادی بود. ما در همین چارچوب آماده هستیم بر اساس نتایجی که در مذاکرات وین در ماههای گذشته به دست آمده، بتوانیم مذاکرات را جمع بندی کنیم و همه طرف ها به تعهدات خود برگردند.
ما در چارچوب تلاش سیاسی برای حل و فصل اختلافات و از سرگیری روابط سیاسی بین دو کشور جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی همواره حسن نیت و اراده سیاسی خودمان را نشان دادهایم.
در همین چارچوب های با تلاشهای خوب دولت همسایه عراق، پنج دور گفتوگو بین دو کشور ایران و عربستان در بغداد انجام شد. در این زمینه تفاهمهایی بین دو کشور صورت گرفت و اراده سیاسی مشترک برای استمرار گفتوگوها اعلام شد. ما حقیقتا چنانچه اراده سیاسی مثبتی نزد مقامات عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط ببینیم حتما به طور جدی از چنین انگیزه و ارادهای استقبال خواهیم کرد.
دو کشور ایران و عربستان دو کشور مهم در منطقه هستند و ازسرگیری روابط سیاسی بین دو کشور علاوه بر تأمین منافع مشترک حتما به منافع دولتها و ملتهای منطقه هم کمک شایانی خواهد کرد. ما هر دست دوستی را که به سمت جمهوری اسلامی ایران دراز بشود، به گرمی خواهیم فشرد. ما معتقد هستیم، چنانچه اراده سیاسی باشد، امکان بازگشت طرفها به روابط سیاسی به سهولت و در زمان کوتاه وجود دارد؛ ما هیچ مانع اساسی در این زمینه نمیبینیم.
ماهیت رژیم صهیونیستی ماهیتی تجاوزکارانه و ماجراجویانه است. تاریخ تأسیس ننگین رژیم صهیونیستی در طول بیش از هفت دهه گذشته مملو از جنایت، توسل به تروریسم و اقدام تجاوزکارانه علیه دیگر کشورها در منطقه است و این امری کاملا شناخته شده در ارتباط با رژیم صهیونیستی است.
اما، آنچه که حائز اهمیت است، اکنون هم ملت فلسطین در دست یافتن به تواناییهای ملی برای تکمیل و استمرار مبارزات رهایی طلبانه خودشان از اشغال رژیم صهیونیستی به یک تواناییهای جدید رسیده اند؛ از منظر ملی و مردمی ما شاهد شکل گیری انسجام ملی نزد مردم فلسطین برای تداوم مبارزات رهایی بخش خودشان هستیم. بر همین مبنا ما شاهد تقویت تلاشهای ملت فلسطین در مقاومت علیه رژیم صهیونستی هستیم، هم در غزه و هم در کرانه غربی و علاوه بر آن در اراضی اشغالی سال ۱۹۴۸ ما شاهد خیزش مردمی و انتفاضه مردمی هستیم.
در ارتباط با منطقه اکنون ما شاهد بازدارندگی جدی هستیم که رژیم صهیونیستی جرأت اقدام نظامی همانند گذشته علیه همسایگان را ندارد. اقداماتی هم که علیه سوریه انجام میدهد اقدامات ایذائی است و تأثیرات راهبردی نخواهد داشت، اما در هر حال این اقدامات تجاوزکارانه و نقض حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه هست و ضروری است که از سوی مجامع بینالمللی به ویژه سازمان ملل متحد و شورای امنیت نسبت به آن واکنش و اقدام بازدارنده صورت گیرد.
در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران، ما به طور جدی اعلام کردهایم و در عمل نیز نشان دادهایم که جمهوری اسلامی ایران مبدأ تهدید و اقدام تجاوزکارانه و مسیر تهدید و اقدام تجاوزکارانه را مورد پاسخ جدی و پشیمان کننده قرار خواهد داد.
قطعا هرگونه حماقت رژیم صهیونیستی به قیمت سنگین، گزاف و پشیمان کنندهای برای چنین رژیمی تمام خواهد شد. این در واقع پیامی است که بارها و بارها جمهوری اسلامی ایران به طور علنی در این رابطه داده است، اما ما معتقدیم که شاهد شرایط جدید و امیدبخشی برای مردم فلسطین هستیم و اکنون رژیم صهیونیستی با بحرانهای متراکم داخلی مواجه است.