دستان خالی کشاورزان خراسان شمالی
دستان خالی کشاورزان خراسان شمالی

      کشاورزی یکی از مزیت‌ها و قطب‌های اصلی تولید درآمد در خراسان شمالی است که حدود نیمی از جمعیت استان در مناطق روستایی زندگی می‌کنند و اغلب این افراد به شغل کشاورزی مشغول هستند. با فرارسیدن پاییز بسیاری از کشاورزان این استان به تکاپوی خرید نهاده‌های کشاورزی برای کشت پاییزه گندم، جو و […]

 

 

 

کشاورزی یکی از مزیت‌ها و قطب‌های اصلی تولید درآمد در خراسان شمالی است که حدود نیمی از جمعیت استان در مناطق روستایی زندگی می‌کنند و اغلب این افراد به شغل کشاورزی مشغول هستند.
با فرارسیدن پاییز بسیاری از کشاورزان این استان به تکاپوی خرید نهاده‌های کشاورزی برای کشت پاییزه گندم، جو و کلزا می‌افتند اما گویا کشت پاییزه امسال با کشت سال‌های دیگر کمی متفاوت است، کشاورزان گلایه شدید از افزایش قیمت نهاده‌های کشاورزی دارند و بیشتر آن‌ها از عدم توانایی مالی برای خرید این نهاده‌ها سخن می‌گویند.

قیمت کودهای فسفاته سروسامان آور است
ولی‌پور یکی از کشاورزان شهرستان بجنورد است، می‌گوید: هزینه‌های نهاده‌های کشاورزی از جمله بذر، کود و … بسیار بالا رفته است. وی با اشاره به اینکه برای کشت پاییزه امسال پنج تن بذر گندم و سه تن بذر جو خریداری کرده است، می‌افزاید: امسال هر کیلو بذر گندم را سه هزار و ۷۵۰ و در سال گذشته حدود دو هزار و ۷۵۰ تومان خریداری کرده و قیمت هر کیلوگرم جو طی امسال حدود سه هزار و ۳۰۰ و در سال گذشته دو هزار و ۳۰۰ تومان بوده است.
وی با تصریح بر اینکه اما قیمت کود فسفاته در حال حاضر در بازار سروسامان آور است، ادامه می دهد: قیمت هر کیسه کود فسفاته در بازار به حدود ۵۰۰ هزار تومان رسیده است و برای هر هکتار زمین باید یک کیسه کود استفاده شود و زمینی که ۲۵ هکتار است باید رقمی حدود ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینه شود.
ولی‌پور اظهارکرد: قیمت کود سفید نیز به حدود ۵۵ هزار تومان رسیده که در سال گذشته هر کیسه از این کود ۴۵ هزار تومان بوده است.
وی با بیان اینکه قیمت خرید تضمینی گندم در سال جاری دو هزار و ۵۰۰ تومان بوده است، تصریح کرد: آیا این قیمت کفاف هزینه‌های کشت پاییزه امسال را خواهد داد؟ و اگر برای سال آینده قیمت خرید تضمینی گندم کمتر از پنج هزار تومان باشد، کشاورز به طور حتم متضرر خواهد شد. وی خاطرنشان کرد: از آنجاییکه قیمت خرید تضمینی گندم امسال نسبت به قیمت بازار آزاد کمتر بوده گندم تولیدی را تحویل سیلوهای گندم نداده‌ام
کشاورزان از دانش فنی و اصول علمی کشاورزی برای کاهش هزینه‌ها استفاده کنند
عبدالله یوسفی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز، اظهار کرد: برنامه کشت پاییزه گندم، جو و کلزای استان به میزان ۲۰۰ هزار هکتار بوده است که از این میزان ۷۹ هزار هکتار به صورت آبی و مابقی به صورت دیم زیر کشت می‌رود.
وی ادامه داد: سطوح کشت گندم و جو آبی استان به ترتیب ۴۷ هزار و ۴۲۵ هکتار، ۲۵ هزار هکتار و هفت هکتار و سطوح کشت گندم و جو دیم به ترتیب ۹۸ هزار هکتار و ۲۳ هزار هکتار است.
یوسفی اظهارکرد: به جز کشت گندم جو و کلزا سایر گیاهان نیز در برنامه الگوی کشت پاییزه قرار دارند که مهمترین آنها کشت یونجه آبی و دیم به میزان حدود ۱۵ هزار هکتار و کشت نخود و عدس دیم به میزان ۱۵ هزار هکتار است.
وی در ارتباط با افزایش قیمت نهاده‌های کشاورزی برای کشت پاییزه امسال گفت: طی امسال با افزایش قیمت کودهای کشاورزی مواجه بوده‌ایم و کودهای فسفاته در حال حاضر افزایش قیمت چهار برابری را داشته‌اند.
این مقام مسئول با بیان اینکه اما از آنجاییکه تعدادی از کشاورزان توان خرید کود فسفاته را ندارند، توضیح داد: از آنجاییکه کشاورزان در سا‌ های گذشته در مزارع خود از این نوع کود استفاده کرده‌اند به آن‌ها توصیه می‌شود تا یک آزمایشی را از خاک بگیرند و در زمین‌هایی که غنی از این کود است و با کمبود مواد معدنی و املاح مواجه نیستند، نیازی به استفاده از آن نیز ندارند. وی تاکیدکرد: با توجه به افزایش قیمت هزینه‌های کشت محصولات کشاورزی از کشاورزان درخواست می‌شود تا با استفاده از دانش فنی و اصول علمی، امر کشاورزی را انجام دهند تا بتوانند بیشترین بهره‌وری را ببرند.

مدافع کشاورزان برای افزایش قیمت خرید تضمینی گندم هستیم
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه با اشاره به اینکه دولت قیمت خرید تضمینی گندم در سال آینده را اصلاح و به چهار هزار تومان رسانده است، گفت: با استفاده از مصوبه اخیر مجلس، این قیمت قابل تغییر خواهد بود و از سوی دیگر مدافع کشاورزان برای افزایش قیمت به لحاظ بهره‌وری بیشتر آن‌ها هستیم.
کاهش ۱۸.۶ درصدی میزان خرید تضمینی گندم از گندم کاران خراسان شمالی
سید جلال موسوی مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی نیز اظهارکرد:  گندم‌کاران استان در سال جاری ۱۳۱ هزار و ۱۸۶ تن و ۸۷۶ کیلوگرم گندم به دولت فروختند که تاکنون سه هزار و ۲۸۸ میلیارد و ۵۹۸ میلیون ریال بابت فروش محصول خود دریافت کرده‌اند.
وی میزان کل مطالبات گندم‌کاران این استان را سه هزار و ۲۸۸ میلیارد و ۹۱۶ میلیون ریال اعلام و اظهارکرد: تنها از مجموع مطالبات کشاورزان استان ۳۱۸ میلیون ریال باقی مانده است که به زودی پرداخت می‌شود. موسوی افزود: خرید گندم نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۱۶۱ هزار و ۳۴۷ تن بوده است، ۱۸.۶ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

مواجهه با کاهش تولید گندم در سال آینده در صورت عدم نرخ‌گذاری خرید تضمینی با قیمت۴۵۰۰تومان
ساداتی نژاد رئیس کمیسیون کشاورزی، منابع طبیعی و آب مجلس شورای اسلامی نیز ۲۰ شهریور ماه با حضور در کارگروه سرمایه گذاری، اشتغال و کشاورزی خراسان شمالی در بجنورد گفت: دولت قیمت خرید تضمینی گندم را برای سال آینده رقم سه هزار و ۲۰۰ تومان در نظر دارد که اگر قیمت چهار هزار و ۵۰۰ تومان تعیین نشود به طور حتم با کاهش تولید گندم از سوی کشاورز مواجه خواهیم شد. وی افزود: اگر این امر صورت نگیرد حداقل کاهش پنج میلیون تنی تولید گندم را در سال آینده خواهیم داشت و کشاورز به سوی کشت محصولات دیگر خواهد رفت./ایسنا