گروه اقتصادی جمله – علیرغم افزایش سود بانکی توسط دولت که راهی برای جلب سرمایههای خانگی بود، علاقه مردم به خرید دلار برای حفظ ارزش سرمایه خود همچنان رو به افزایش است. بازاری که عموما برای غیرحرفهای ها خطرناک است و نوسانات آن میتواند به نابودی کامل سرمایه متقاضی بازار ارز منجر شود
در هفتهای که گذشت نرخ دلار عملا خود را بالای ۵۵ هزار تومان به تثبیت رساند تا رکورد افزایش قیمت دلار در دو سال نخست یک دولت بعد از انقلاب شکسته شود.
دیروز قیمت دلار هرات در ۵۶ هزار و ۳۰۰ تومان شروع به کار کرد و در نیمه اول با کاهش به ۵۵ هزار و ۸۵۰ تومان رسید اما در ادامه با نوسان دوباره به کانال ۵۶ هزار تومان برگشت و قیمت دلار هرات در پشت خط دوشنبه در ۵۶ هزار و ۴۰۰ تومان به کار خودش پایان داد.
اما آنچه بازار ارز را در روزهای اخیر متأثر کرده ادامه ناآرامیها در دریای سرخ و اظهارات اخیر رئیس کل بانک مرکزی درباره معاملات غیر ریالی در بازار داخلی و تلاش برای ایجاد نوعی FATF داخلی بود. فرزین با بیان اینکه بهدلیل تحریمها از سوئیفت استفاده نمیکنیم گفت: به جای سوئیفت از ابزارهای دیگری استفاده میکنیم و ابزار مالی خودمان را داریم. چه اشکالی دارد که FATF خودمان را داشته باشیم.
علاوه بر این موارد اظهارات اخیر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود که بر ادامه غنیسازی در سطحی فراتر از نیازهای صلحآمیز است توسط ایران تاکید کرد و اظهار داشت که قصد دارد ماه آینده میلادی به تهران سفر کند.
فعالان عرصه ارز بر این باورند که شرایط فعلی بازار بسیار پرنوسان و تثبیت نشده است و نمیتوان به نرخهای فعلی برای حفظ ارزش ریال اعتماد کرد. از سوی دیگر کاهش نقدینگی دولت در آستانه سال جدید خورشیدی و ادامه تورم بالای ۴۰ درصد همچنان مردم را به خرید طلا و ارز ترغیب میکند.
به نظر میرسد تا زمانی که شرایط اقتصادی به ثبات نرسد هیاهو در بازار ارز ادامه خواهد داشت و بسیاری معتقدند این شرایط در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا در پاییز سال آینده میتواند به نوسانات به مراتب بیشتری در بازار ارز منجر شود و تلاشهای مقطعی بانک مرکزی نیز جز ثبات نسبی و کوتاه مدت تاثیر چندانی نخواهد داشت و ریال همچنان تمایل به کاهش ارزش دارد.
البته گروهی دیگر از تحلیلگران بازار ارز نیز معتقدند دلار به سقف خود رسیده و بعید است به بالای ۶۰ هزار تومان برسد. آنها میگویند قیمت دلار در حال تکمیل آخرین موج افزایش است و پس از آن شروع به کاهش میکند.
اما آنچه همه کارشناسان بر آن توافق دارند این است که دلار بیش از هر چیزی از نوسانات سیاسی متأثر میشود و ادامه ناآرامی ها در خاورمیانه بیشک به سود اقتصاد ایران نخواهد بود، مخصوصا اینکه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نتوانند با توافقی واقعی و معنادار برسند.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی