گروه اقتصادی جمله ، گزارش اخیر مرکز آمار ایران درباره کیفیت و کمیت واردات حاکی نکات قابل توجهی است که وضعیت سبد وارداتی جمهوری اسلامی ایران را روشنتر میکند. براساس این گزارش در یازده ماه اخیر ۲۲ میلیون و ۸۸۱ هزار تن کالای اساسی به ارزش ۱۷ میلیارد و ۸۲۶ میلیون دلار وارد کشور شده است که واردات کالای اساسی در ۱۱ ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزن ۱.۳۰ درصد افزایش و از حیث ارزش ۵ درصد کاهش داشته است.
واردات «گوشت قرمز سبک گرم»، «گوشت قرمز سرد سنگین»، «کود شیمیایی»، «لاستیک سنگین» و «انواع بذر» به ترتیب از بیشترین افزایش به لحاظ ارزش در بین کالاهای اساسی را به خود اختصاص دادهاند.
همچنین در ۱۱ ماه سال جاری به لحاظ ارزش واردات «ذرت» ۱۶درصد، «روغنهای خوراکی نیمه جامد، مایع و خام» ۳۲ صدم درصد و «انواع دانههای روغنی» ۵ درصد افزایش و «برنج» و «گندم» به ترتیب ۴۵ و ۳۹ درصد کاهش نشان میدهد.
در مدت زمان مورد اشاره بیشترین کاهش واردات به لحاظ ارزش در بین کالاهای اساسی به «چای خشک»، «برنج»، «گندم»، «شکر خام»، «حبوبات» و «جو» اختصاص یافته است.
درمیان کالاهایی با بیشترین کاهش واردات نام چای و برنج بیش از همه خودنمایی میکند. بعد از رسوایی چای دبش که ریشه در واردات این نوشیدنی محبوب ایرانی داشت اختصاص ارز به این حوزه به شکل محسوسی کمتر شده است.
همچنین انباشت برنج در انبار شالیکاران موجب شد تا از دوماه نخست سال جاری تا به امروز روند واردات برنج شکل کاهشی به خود گیرد. بطوریکه براساس آمار گمرک حجم برنج وارداتی در بازه زمانی مورد بررسی به نصف رسید.
در همین رابطه سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت ایران گفت: در ۸ ماهه نخست سال بیش از ۷هزار تن انواع برنج وارد کشور شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۶ درصد کاهش داشت.برنج پس از گندم یکی از محصولات پرمصرف در ایران بوده و در این محصول سالانه به حدود ۳میلیون تن برنج نیاز است. از این میزان ۲ میلیون تن در داخل تولید و باقی وارد میشود. وزیر پیشین وزارت جهاد کشاورزی در کنار حرکت به سوی خودکفایی گندم، عنوان کرده بود این امر برای دومین محصول پرمصرف کشور یعنی برنج نیز در حال پیگیری است.
به گفته وی، با زهکشی اراضی کشاورزی و افزایش بهرهوری در ۳استان شمالی کشور و افزایش یک میلیون تنی تولید، خودکفایی در این محصول نیز قابل تحقق است.
برنج ایرانی قیمت بالایی دارد به طوری که در نیمه نخست سال هر کیلو برنج هاشمی بین ۱۱۵ تا ۱۵۰ هزار تومان قیمت گذاری شده بود. بیش از ۵۰ درصد از برنج کشت سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ دپو شد و به فروش نرفت. خطر فاسد شدن محصول اعم از حشره گذاشتن و آرد شدن برنج سبب شد تا قیمت برنج ایرانی کاهش پیدا کند.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی