سرویس سیاسی جمله – جنگ غزّه به پنجاهمین روز خود نزدیک میشود و برابر آماری که منابع بیمارستانی غزّه اعلام کردند حدود ۱۴ هزار تن از شهروندان فلسطینی که بخش قابل توجهی از آنان زنان و کودکان هستند، جان باختند و ارتش اسراییل هم در این میان، ضربات فراوانی متحمل شد هرچند ممکن است برابر ملاکهای ظاهری، دستِ بالا را
داشته باشد.
دولت «بنیامین نتانیاهو» هم از نظر نظامی در شمال و جنوب در فشار قرار دارد و هم از نظر مجامع جهانی، بهعنوان متهم اول بر ادامه تنشها شناخته شده و راهپیمایی اعتراضی در نقاط مختلف جهان هر روز از روز قبل شدیدتر در محکومیت «تلآویو» ادامه دارد و شورای امنیت نیز قطعنامهای الزامآور برای توقّف جنگ صادر کرد و هم از دو مورد پیشگفته مهمتر اعتراضات داخلی افکار عمومی اسراییل نسبت به عملکرد ضعیف دولت در موضوع آزادی گروگانها و ادامهدارشدن جنگ است که گلوگاه دولت وی را فشار میدهد.
در چنین شرایطی وزرای امور خارجه کشورهای عرب مسلمان و در رأس آن «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان به چین رفتند و عزم کردند تا از ظرفیت این کشور استفاده کنند تا زودتر به آتشبس برسند.
وزیر امور خارجه عربستان سعودی در همین زمینه به رسانهها گفت: وزیران امور خارجه کشورهای عربی-اسلامی در آغاز یک فرآیند سیاسی با هدف پایان دادن به جنگ علیه غزّه و برقراری فوری ورود کمکهای انسانی به این منطقه تحت محاصره عازم چین شدند.
چین اولین مقصد در مسیر ماموریت کمیته وزیران امور خارجه کشورهای عرب مسلمان بهمنظور اعمال فشارهای بینالمللی برای پایان یافتن جنگ در نوار غزّه بود و برنامه این است که به برخی کشورهای دیگر نیز سفر کنند تا از همه ظرفیتها برای رسیدن به آتشبس استفاده شود.
کشورهای عرب منطقه چه آنهایی که با اسراییل مناسبات نزدیکتری دارند و چه آن کشورها که مانند عربستان، روابط دیپلماتیک مشخصی با اسراییل ندارند برای حلوفصل سریع این بحران و پایان دادن به جنگی که علیه غزّه به راه افتاده تلاش میکنند.
سازمان همکاری اسلامی یک هفته پیش در ریاض -پایتخت عربستان سعودی- با دعوت از ۵۷ کشور عربی و اسلامی نشستی در راستای حمایت و اعلام همبستگی با مردم فلسطین برگزار کرد. از جمله مهمترین بندهای بیانیه پایانی این نشست، محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی و تاکید بر ضرورت رفع محاصره غزّه و ارسال کمکهای بشردوستانه بود.
امروز و پس از دو روز نشست در پکن، اخباری از احتمال تحقق آتشبس از سوی منابع دو طرف به گوش میرسد.
دولت «شیجیپینگ» دولتی است که هم با اسراییل روابط نزدیکی دارد و هم با کشورها و دولتهایی که نزدیک به گروههای جهاد اسلامی و حماس هستند ازجمله جمهوری اسلامی ایران و راهبرد بزرگ چین هم صلح و ثبات در خاورمیانه است.
پکن به دنبال تقویت مناسبات اقتصادی خود در کشورهای منطقه است و باور دارد هر نوع جنگ و درگیری، به راهبرد بلندمدتی که دارد آسیب وارد میکند.
بسیاری از تحلیلنویسان نزدیکی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی را که کمتر از یکسال قبل و برابر بیانیه پکن کلید خورده بود را نیز ابتکار چین میدانند که از دو طرف خواسته بود مخاصمات را کنار بگذارند و بر سر میز گفتوگو بنشینند.
با توجه به دلخوریهایی که برخی کشورهای منطقه خاورمیانه از آمریکا دارند، تصور میشود بیشتر به چین مایل شدهاند و اصرار دارند بازیگری چین در منطقه بیشتر شود هرچند همه میدانند سطح و نوع بازیگری چین با آمریکا، تفاوت دارد و بیشتر از آنکه بر بعد نظامی تکیه داشته باشد، با محوریت اقتصاد است و امنتر بهنظر میآید.
نکته مهم دیگر این است که اسراییل نیز در میان محورِ شرق، به چین اعتماد کامل دارد برعکس اینکه به روسیه بیاعتماد است و از مسکو شاکی است که چرا هفته گذشته، میزبان برخی اعضای گروههای
مقاومت بود.
همچنین کشور چین در برخی پروژههای سرمایهگذاری و تأمین نیروی کار به اسراییل کمک میکند و مجموعه این عوامل، قدرت چانهزنی چین را بالا برده و به این کشور توان و ظرفیت داده تا بتواند این جنگ سیاه را به آتشبسی موقت یا دائم برساند.
نزدیکی ویژه عربستان با چین و اصرار ریاض به تحقق آتشبس نیز ازجمله عواملی است که میتواند عزم پکن را بر پیگیری پرونده صلح، جزم کند و مجموعه اخباری که در برخی رسانهها از سوی منابع ناشناس میآید حکایت از آن دارد که بهزودی دود سفید از پکن بلند خواهد شد.
ما نیز امیدواریم این جنگ نابرابر به یک آتشبس برسد تا بیش از این خون بیگناهان در غزّه به زمین نریزد و در فرصتی که ایجاد میشود کمکهای پزشکی و غذایی به شهروندان غیرنظامی و بیپناه در جنوب غزّه برسد.
- نویسنده : ارسالی از سرویس سیاسی