این اولین سفر رسمی وزیر امور خارجه دولت چهاردهم به این کشور است و قرار است علاوه بر تبادل نظر راجع به روابط دوجانبه و روند اجرای برنامه همکاری جامع، پیرامون تحولات منطقهای و بینالمللی نیز بحث و رایزنی شود.
سید عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، همزمان با سفر خود به پکن، یادداشتی در نشریه معتبر «پیپلز دیلی» چین منتشر کرد و سفر خود به پکن را فرصتی برای تقویت روابط دو کشور و بررسی همکاریهای آینده دانست. او سفر به چین را در آستانه عید بهاره این کشور فرصتی مغتنم عنوان کرد و یادآور شد که این سفر پس از دیدار موفق روسای جمهور دو کشور در قازان صورت گرفته است.
عراقچی با اشاره به روابط طولانیمدت و استراتژیک ایران و چین، تصریح کرد که این روابط در طول نیم قرن گذشته با دستاوردهای فراوان همراه بوده و پایهگذاری همکاریهای جامع و استراتژیک بین دو کشور بر مبنای احترام متقابل، عدالت، برابری و عدم مداخله بوده است. او به برنامه جامع همکاری ۲۵ ساله اشاره کرد که همبستگی و اعتماد سیاسی دو کشور را تقویت کرده است.
وزیر خارجه ایران همچنین به همکاریهای دو کشور در حوزههای مختلف از جمله اقتصادی، دفاعی، سیاسی و فرهنگی پرداخت. او با اشاره به تبادل هیاتهای بلندپایه، همکاری در اجرای «کمربند و راه» و همکاریهای فرهنگی نظیر نمایشگاه شکوه ایران باستان در چین، از آنها به عنوان نمونههای همکاریهای عملیاتی و راهبردی میان دو کشور یاد کرد.
عراقچی افزود که ایران و چین در حال ترویج چندجانبهگرایی و تقویت همکاریهای بینالمللی هستند و در سازمانهایی همچون شانگهای و بریکس برای مقابله با یکجانبهگرایی و توسعه همکاریهای جمعی در سطح جهانی فعالیت میکنند.
او همچنین به بحران فلسطین و تحولات سوریه اشاره کرد و بر حمایت ایران از حقوق مردم فلسطین و احترام به حاکمیت ملی سوریه تأکید نمود. عراقچی با اشاره به اقدامات بیعملی برخی قدرتها در مورد بحران غزه، خواستار آتشبس فوری و ارسال کمکهای انساندوستانه شد.
در پایان، وزیر خارجه ایران به تحولات جهانی و تغییرات بیسابقهای که کشورها با آن مواجه هستند اشاره کرده و تأکید کرد که این تغییرات، کشورها را به انتخاب بین همکاری یا تقابل، انحصار یا فراگیری، و ثبات یا هرجومرج وادار میکند. عراقچی ابراز اطمینان کرد که ایران و چین با همکاریهای مشترک خود در راستای توسعه و رفاه جامعه بشری و تأمین صلح و امنیت جهانی قدم خواهند برداشت.
او در نهایت از «نیم قرن طلایی آینده روابط ایران و چین» سخن گفت و این سفر را نقطه آغاز فصل جدیدی از همکاریهای راهبردی دو کشور دانست.
به گزارش جمله چین میتواند الگويي مناسب برای رشد اقتصادی کشورمان باشد. در سال ۱۹۵۲، تولید ناخالص داخلی چین تنها ۶۷.۹ میلیارد یوان بود. از زمان اصلاحات و گشایش، اقتصاد چین به سرعت توسعه یافته است، تولید ناخالص داخلی چین در سال ۲۰۲۳ از ۱۲۶ تریلیون یوان فراتر رفت که در مقایسه با سال ۱۹۵۲ به قیمت های ثابت ۲۲۳ برابر افزایش یافته است.
جمهوری خلق چین بر اساس یک پایه صنعتی ضعیف به دومین اقتصاد بزرگ و بزرگترین کشور صنعتی جهان تبدیل شده است. چین دستاوردهای قابل توجهی در پروازهای فضایی سرنشین دار، اکتشافات ماه، اکتشافات اعماق دریا، علوم کوانتومی و بسیاری از زمینههای دیگر داشته است و نتایج استراتژی توسعه مبتنی بر نوآوری آن همچنان نشان داده شده است.
به گفته سفير چین در ایران؛ از نظر اقتصادی و تجاری، چین و ایران شرکای خوبی با منافع متقابل و نتایج برد-برد هستند. چین
سال هاست که بزرگترین شریک تجاری ایران بوده است. چین تعداد زیادی آموزش برای ایرانیان در زمینه های کشاورزی، انرژی پاک، حفاظت از محیط زیست ارائه کرد، از سال ۲۰۲۳، نزدیک به ۲۰۰ نفر از ایران در این آموزش ها شرکت کرده اند.
از نظر فرهنگی، چین و ایران دوستان خوبی هستند که یکدیگر را به خوبی می شناسند. چین و ایران دیدارهای مکرری در زمینه های مختلف از جمله فرهنگ، جوانان، ورزش، آموزش و اخبار دارند، تبادلات مردمی در گردشگری، باستان شناسی، فیلم، آموزش استعدادها و سایر زمینه ها بین دو کشور به طور فزاینده ای نزدیک شده است.
از نظر بین المللی، چین و ایران برادران خوبی در «جنوب جهان» هستند. چین و ایران هر دو کشورهای مهم در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور هستند، دو کشور در پلتفرم های چندجانبه مانند سازمان ملل متحد، سازمان همکاری شانگهای و بریکس همکاری نزدیک دارند، تا چندجانبه گرایی واقعی را تمرین کنند، منافع مشترک کشورهای در حال توسعه را محفاظت کنند، هنجارهای اساسی حاکم بر روابط بین الملل و نظم بین المللی را حفظ نمایند.
- نویسنده : ملیحه منوری-سردبیر