بعد از برگزاری انتخابات مجلس و تشکییل یک مجلس تماما اصولگرا، اصلاحطلبان باید برای ادامه فعالیت سیاسی خود تصمیمگیری کنند، در این راستا دو نظر در این جبهه مطرح است، دسته اول معتدند که باید همچنان در انتخابات مشارکت کرد و همین رویه فعلی را ادامه داد، اما دسته دوم معتقدند اصلاحطلبان باید […]
بعد از برگزاری انتخابات مجلس و تشکییل یک مجلس تماما اصولگرا، اصلاحطلبان باید برای ادامه فعالیت سیاسی خود تصمیمگیری کنند، در این راستا دو نظر در این جبهه مطرح است، دسته اول معتدند که باید همچنان در انتخابات مشارکت کرد و همین رویه فعلی را ادامه داد، اما دسته دوم معتقدند اصلاحطلبان باید مدتی از قدرت کنارهگیری کنند و به بازیابی خود بپردازند.بعد از برگزاری انتخابات مجلس و تشکییل یک مجلس تماما اصولگرا، اصلاحطلبان باید برای ادامه فعالیت سیاسی خود تصمیمگیری کنند، در این راستا دو نظر در این جبهه مطرح است، دسته اول معتدند که باید همچنان در انتخابات مشارکت کرد و همین رویه فعلی را ادامه داد، اما دسته دوم معتقدند اصلاحطلبان باید مدتی از قدرت کنارهگیری کنند و به بازیابی خود بپردازند.
به گزارش «جمله»، آذر منصوری فعال سیاسی روز سه شنبه در گفتوگویی با ایلنا در خصوص سیاست آینده اصلاحات گفته بود: « این انتخابات باخت اصلاح طلبان نبود. این انتخابات نشان از تلاش و غلبه کامل دولت موازی برای یکدست کردن حاکمیت بود.ما نه اهل تحریمیم ونه عدم مشارکت، بلکه با تکیه بر گفتمان اصلاح طلبی هم در این انتخابات و هم در انتخابات بعدی با کاندیدای نیابتی، حداقلی و اجاره ای لیستی به مردم معرفی نخواهیم کرد.
منصوری تاکید کرده بود: «بعد از این انتخابات هم به تلاش برای تحقق گفتوگوی ملی را رها نخواهیم کرد و هم با تکیه بر مطالبات به حق مردم ایران از نهادهای قدرت مطالبه ژگری خواهیم کرد و هم در مقابل همه تهدیدهای بیرونی علیه تمامیت ارضی کشور خواهیم ایستاد. دلیل روشن است. اصلاح ژطلبان اگر همراه مردم باشند قدرت دارند، اگر این قدرت از آنها گرفته شود نه شانسی برای حضور در نهادهای انتخابی دارند و نه تاثیری در مناسبات قدرت است».
صادق زیباکلام استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه بدنه اجتماعی اصلاحطلبان بعد از اتفاقات دیماه ۹۶ شروع به ریزش کرد، به فرارو گفت: «امروز آنها در بدترین شرایط خود به سر میبرند، به طوری که مردم به شدت از اصلاحطلبان قطع امید کردهاند و معتقد هستند دیگر از آنها هم کاری ساخته نیست، از سوی عملکرد لیست امید نیز نشان داد، با وجود اینکه حداقل صد نامزد اصلاحطلب در مجلس فعلی حضور داشتند، اما آنها در عمل نتوانستند کاری کنند و حتی یک نطق تاثیرگذار از اکثر اعضای لیست امید شاهد نبودیم».
عبدا… ناصری گفت: «در حال حاضر بهترین راهبرد برای اصلاحطلبان این است که ارتباط خود را با جامعه مدنی و فعال اجتماعی تقویت کنند، چرا که جمعیت این افراد خیلی زیاد است و اصلاحطلبان میتوانند از پتانسیل این افراد استفاده کنند، اما باید توجه داشت دیگر نمیتوان تجربه لیست امید را تکرار کرد، بلکه باید در راهبردها تجدید نظر شود و با طرحی نو بر اساس مطالبات و خواستههای جامعه مدنی راهبردهای جدید را در نظر بگیرند».
بهترین راهبرد اصلاح طلبان بعد از برگزاری انتخابات مجلس
عبدا… ناصری فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه اصلاحطلبان باید یک مدت زمانی را خارج از قدرت سپری کنند، اظهار داشت: «با توجه به اینکه در حال حاضر جبهه اصلاحات دو شقه شده و ما با دو جناح جامعه محور و حکومت محور مواجه هستیم، این شکاف در انتخابات مجلس به خوبی عیان شد، از یک سو احزابی مانند اتحاد ملت و اعتماد ملی حضور دارند که در انتخابات شرکت نکردند و لیستی ندادند، اما از سوی دیگر نیز کارگزاران و هشت حزب دیگر هستند که لیست ارائه کردند، اما در تهران شکست سختی خوردند».
وی با تاکید بر اینکه احزاب حکومت محور باید در راهبردها و برنامههای خود تجدید نظر اساسی کنند، گفت: «با توجه به اینکه از مدتها مشخص بود که در این دوره از انتخابات مجلس اصلاحطلبان به دلایل مختلف هیچ شانسی ندارند، باید اصلاحطلبان ارتباط خود با مردم را تقویت میکردند، اما در این زمینه آنطور که باید و شاید اقدامات مثبتی انجام نشد».
ناصری افزود: «در حال حاضر بهترین راهبرد برای اصلاحطلبان این است که ارتباط خود را با جامعه مدنی و فعال اجتماعی تقویت کنند، چرا که جمعیت این افراد خیلی زیاد است و اصلاحطلبان میتوانند از پتانسیل این افراد استفاده کنند، اما باید توجه داشت دیگر نمیتوان تجربه لیست امید را تکرار کرد، بلکه باید در راهبردها تجدید نظر شود و با طرحی نو بر اساس مطالبات و خواستههای جامعه مدنی راهبردهای جدید را در نظر بگیرند».
این فعال سیاسی اصلاحطلب بیان داشت: «در حال حاضر مخاطب اصلی اصلاحطلبان نه حاکمیت است نه جریان رقیب، یعنی اصولگرایان، بلکه الان مخاطب اصلاحطلبان خیل عظیم جامعه مدنی است که این روزها مطالبات انباشته آنها تلنبار شده و باید پاسخگویی مناسبی به آنها داده شود، در حالی که باید به آنها جواب درستی ارائه شود».
فراکسیون امید با عملکرد خود لطمه بزرگی به بدنه اصلاح طلبان وارد کرد
وی با اشاره به اینکه به سمت دوگانه حاکمیت و جامعه مدنی بسیار پر رنگ شده است، اضافه کرد: «با توجه به اینکه یکی از مطالبات جامعه مدنی تعامل با دنیا و تصویب FATF است، اما شاهد آن هستیم سه سال است که این موضوع تبدیل به یک کشمکش و نزاع اصلی شد، از سویی در این رابطه مجمع تشخیص مصلحت نظام یک سال این پرونده را معطل نگه داشت که در نهایت نیز بعد از کلی کشمکش این نهاد بین المللی ایران را در لیست سیاه خود قرار داد».
ناصری همچنین در پاسخ به این سوال که تکلیف احزابی مانند کارگزاران که با آب و تاب فراوان در انتخابات لیست داد، اما در تهران با شکست سختی روبرو شدند، چیست، ادامه داد:« با توجه به اینکه کارگزاران از همان اول حکومت محور بوده، از مدتها پیش قابل پیشبینی بود که این حزب در انتخابات لیست میدهد، ولی با اقبالی روبرو نمیشود».
این کارشناس سیاسی گفت: «این اولین آزمون کارگزاران در غیاب رهبر معنوی خود یعنی مرحوم هاشمی بود که معلوم شود این حزب با چه میزانی از اقبال از سوی مردم روبرو میشود، اما نتیجه از قبل معلوم بود و نشان داده شد که کارگزاران عملا نمیتواند برای خود موقعیت سیاسی موفقی را تصور کند و تا زمانی که نتواند خود را با راهبردهای جامعه مدنی همراه سازد، به هیچ عنوان رنگ موفقیت را نخواهد دید».
ناصری افزود: «به لحاظ دیگر کارگزاران یک حزب سنتی و تاریخی خواهد بود که در این رابطه عبرت آیندگان خواهد شد، به این دلیل که بسیاری از اصلاحطلبان تاکید کردند که در حال حاضر شرایط برای حضور آماده نیست، اما کارگزاران با اصرار بر حضور خود شکست سختی را متحمل شد، اما به نظر میرسد این حزب همچنان بر راهبردهای قبلی خود تاکید کند و راه خود را همچنان بپیماید».
این فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به اینکه در حال حاضر شرایط برای انجام کنش سیاسی از سوی اصلاحطلبان فراهم نیست، اذعان داشت: «با توجه به اینکه بسیاری از اصلاحطلبان شناخته شده از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شدند، در واقع میتوان گفت، این جریان سیاسی از رقابتهای انتخاباتی حذف شد، در عمل نیز میتوان گفت، با تشکیل یک مجلس تندرو فضا برای اصلاح طلبان سختتر خواهد شد و باید دید که سرانجام در انتخابات ۱۴۰۰ نیز آیا نامزد اصلاحطلبی توان رقابت خواهد داشت که به اعتقاد بنده، امکان چنین چیزی برای اصلاحطلبان نیز وجود ندارد و حداقل این وضعیت در کوتاه مدت ادامه خواهد داشت».