کارشناسان حوزه بهداشت و سلامت معتقدند که افراد مسن یا کسانی که سن بالایی دارند باید ویروس «کرونا» را جدی بگیرند. اما گاهی اوقات بعضی افراد جوان هم فوت شده اند. به گفته آنان در علم پزشکی صد درصدی وجود ندارد و گاهی اوقات از ما میپرسند که سکته قلبی در چه کسانی شایعتر […]
کارشناسان حوزه بهداشت و سلامت معتقدند که افراد مسن یا کسانی که سن بالایی دارند باید ویروس «کرونا» را جدی بگیرند. اما گاهی اوقات بعضی افراد جوان هم فوت شده اند. به گفته آنان در علم پزشکی صد درصدی وجود ندارد و گاهی اوقات از ما میپرسند که سکته قلبی در چه کسانی شایعتر است؟ ما در جواب میگوییم افراد مسن، اما همین امر ممکن است عامل مرگ جوانان هم شود. یعنی نمیخواهم بگویم که هیچ فرد جوانی صد درصد مبتلا نمیشود. یک فوق تخصص بیماریهای عفونی و رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران که این روزها خودش هم به بیماری کرونا مبتلا شده و در قرنطینه خانگی به سر میبرد، از مردم خواست که در خانه بمانند، خود را در معرض ویروس کرونا قرار ندهند، در ایام عید به دیدن بزرگترها نروند تا اوج کووید-۱۹ را از سر بگذرانیم.
«کرونا» به سیستم تنفسی حمله میکند و به تدریج این سیستم را از کار میاندازد و از علائم این بیماری میتوان به سرفه، تب شدید منجر به التهاب ریه و نارسایی کلیه اشاره کرد؛ آن هم در حالی که تاکنون واکسنی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری نوپدید ساخته نشده است. این ویروس برای اولین بار در اواسط دهه ۶۰ شناسایی شدند. ویروس کرونا میتواند به سندرم تنفسی حاد منجر شود. تاکنون درباره راههای شیوع ویروسهای انسانی کرونا مطالعات چندانی صورت نگرفته با این حال احتمال این وجود دارد که ویروسهای انسانی کرونا از یک فرد مبتلا به فردی دیگر از طریق هوا به وسیله عطسه یا سرفه و تماس نزدیک فردی مانند لمس کردن یا دست دادن انتقال یابد.
این ویروسها ممکن است از طریق لمس اشیا یا سطوح آلوده سپس تماس با دهان، بینی یا چشم نیز انتقال یابد. علائم ابتلا ممکن است شامل آبریزش بینی، سرفه، گلودرد و تب باشد. گاهی اوقات این ویروسها ممکن است منجر به بیماریهای شبکه تنفسی تحتانی مانند ذاتالریه شود. این بیماری در افرادی که عارضه قلبی یا سیستمهای ایمنی ضعیف دارند و افراد مسن شایعتر است.
دکتر مینو محرز با بیان اینکه به هر حال تعدادی از افراد در زمان اوج بیماری مبتلا میشوند، گفت: افرادی که بدون علامت به بیماری کووید-۱۹ مبتلا شوند، دوره بیماری را گذرانده و بهبود مییابند. توصیه ما این است که افراد در خانه بمانند، مایعات گرم بخورند، اقداماتی مانند غرغره آبنمک انجام دهند، ماهیانه یک عدد ویتامین D مصرف کنند و به صورت نسبی هم استراحت داشته باشند.
وی که خودش به کرونا مبتلا شده است، افزود: من به تبع شغلم تمام مدت بیرون بودم و در جلسات مختلف در مواجهه با افرادی بودم که ممکن بود به کرونا مبتلا باشند. در عین حال تعداد زیادی بیمار داشتم که باید به آنها سر میزدم. بنابراین پزشکان تا حدی با کرونا درگیر میشوند.
به گفته این فوق تخصص بیماریهای عفونی درباره افرادی که بدون علامت به بیماری مبتلا هستند، نکته مهم ناقل بودن آنهاست. به همین دلیل میگوییم که همه افراد در خانه بمانند. زیرا ممکن است فرد به مسافرت برود و حتی تب هم نداشته باشد، اما ممکن است بیماری را به افراد دیگر منتقل کنند. به همین دلیل است که کشورهای دیگر اعلام کردهاند که افراد دو هفته در خانه بمانند و با کسی تماس نداشته باشند.
رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران با بیان اینکه مردم نگران نباشند که ممکن است در خانه باشند و بدون علامت به بیماری مبتلا باشند، گفت: به مردم توصیه میکنیم که از خانه خارج نشوند تا در معرض بیماری نباشند. ما بنابر شغلی که داریم، همیشه در معرض ویروس هستیم و در تماس دائم با بیماران هستیم، اما مردم عادی باید در خانه بمانند و اگر هم بنابر ضرورت از خانه خارج شدند باید دستورات بهداشتی را رعایت کنند.
وی با اشاره به اظهارتی مبنی بر اینکه همه مردم به کرونا مبتلا خواهند شد، گفت: این اظهارات فاجعه است. در حال حاضر در اوج اپیدمی هستیم. به طور کلی هر ویروسی که هیچ مقاومتی در برابرش وجود ندارد، وارد یک جامعه میشود بین ۴۰ تا ۷۰ درصد افراد باید به ویروس مبتلا شوند تا بیماری به پیک خود برسد و سپس سیر نزولی به خود بگیرد. این همان اتفاقی است که در چین هم رخ داده است. حالا در کشور ما در مرحله اوج بیماری قرار داریم و به همین دلیل میگوییم بیرون نروید و به ویژه در ایام عید مسافرت نروید. در خانههایتان بمانید و خود را در معرض ویروس قرار ندهید. این ویروس سرعت انتقال بالایی دارد. حال از این ۴۰ تا ۷۰ درصدی که باید به بیماری مبتلا شوند، ممکن است ۸۰ درصد به صورت بسیار ملایم به این بیماری مبتلا شوند و ۲۰ درصدشان علائم پیدا کرده و به بیمارستان میروند که از این ۲۰ درصد ممکن است چهار درصدشان از نوع خیلی شدید مبتلا شوند که البته به بیماریهای زمینهای و… بستگی دارد.
لازم به ذکر است؛ با توجه به این که هیچ دارویی برای این بیماری وجود ندارد، درمان اصلی دریافت کافی اکسیژن و حتی در صورت لزوم استفاده از دستگاه ونتیلاتور برای فرستادن هوا به ریههاست. پخت کامل گوشت و تخممرغ و پرهیز از تماس مستقیم با حیوانات وحشی و اهلی از راههای دیگر برای بهبودی یا کنترل علائم و پیشگیری از ابتلاست.