دیوانه‌ای که باید جدی گرفت
دیوانه‌ای که باید جدی گرفت
روز گذشته «دونالد جان ترامپ» به‌عنوان چهل و هفتمین رییس‌جمهور ایالات متحده آمریکا سوگند خورد و کار خود را برای یک دوره 4 ساله دیگر آغاز کرد. نخستین حضور وی در کاخ سفید به 2017 تا 2021 برمی‌گردد که در اقداماتی علیه جمهوری اسلامی ایران، هم از برجام که در زمان ریاست‌جمهوری «باراک اوباما» و دولت حسن روحانی به تصویب رسیده بود، خارج شد و هم تحریم‌های شدیدی علیه ایران اعمال کرد، تحریم‌هایی که فشاری کمرشکن بر اقتصاد ملی و معیشت مردم وارد ساخت.

وی شب گذشته و در جریان مراسم تحلیف، سخنانی ایراد کرد که مایه بهت و حیرت بسیاری از سیاسیون هم در آمریکا و هم در نقاط مختلف جهان شد، موضوعاتی از قبیل تغییر نام خلیج مکزیک، الحاق فلان منطقه از خاک کانادا به ایالات متحده، در دست گرفتن کنترل کانال پاناما، خروج از معاهده اقلیمی پاریس، فرستادن مهاجران افغان که پس از سقوط دولت قانونی این کشور و بازگشت طالبان از بیم جان خود، کشور را ترک کردند و به آمریکا پناهنده شدند به مالزی و اندونزی و موارد بیشتر که حتی تصور آن نیز خطرناک است.

آنچه که گذشته مدیریت وی و همچنین سخنان شب گذشته نشان می‌دهد این است که دونالد ترامپ، یک دیوانه است اما این دیوانه را باید جدی گرفت به‌ویژه این‌که برنامه‌های تقابلی وی و برخی نیروهایی که برای دولت خود انتخاب کرد با تهران، موضوعی پنهان و خطای تحلیل نیست و سوابق متعددی در گذشته دارد.

در سوی مقابل و در تهران نیز نگاه‌ها و نگرش‌ها درخصوص این فرد هم مختلف و گاه متعارض است و هنوز کسی نمی‌تواند با قطعیت اعلام کند دولت چهاردهم چه تدبیری خواهد کرد برای مهار تندروی‌های ترامپ و این تدبیرها چه اندازه در داخل کشور، مخالف دارد.

در یک جمع‌بندی عقلایی و برابر با منافع ملی باید گفت بهتر این است که همان‌گونه که تهران در برابر اسراییل و اتفاقاتی که در سوریه رخ داد، کمی ترمز خود را کشید و به‌رغم تمایلات باطنی خود، مدارا پیشه کرد تا از گسترش و تعمیق تنش‌ها خودداری کند، بهتر است در آمریکای دوران ترامپ نیز رفتاری محتاطانه داشته باشد و موجبات خشم جمهوری‌خواهان افراطی را فراهم نسازد و همچنین لازم است دولت مسعود پزشکیان به سمت مذاکره با تروییکای اروپایی و همچنین آمریکا برود و ضمن رفع سوءتفاهمات هسته‌ای، تلاش کند از تنش‌ها بین تهران و واشنگتن بکاهد و در مسیر رفع تحریم‌ها گام بردارد.

در برابر این نگاه، نظر متفاوتی وجود دارد که باور دارد ترامپ هم مانند اسلاف خود هیچ غلطی نمی‌تواند بکند و ما نباید از بارِ استکبارستیزی انقلاب اسلامی کم کنیم و افزون بر همه، رییس‌جمهور جدید ایالات متحده، قاتل سردار شهید قاسم سلیمانی است و هر کسی که با قاتل سردار مذاکره کند به خون آن شهید والامقام خیانت کرده است.

این گروه همچنین به مصاحبه رییس‌جمهوری با شبکه تلویزیونی «سی‌بی‌اس» آمریکا که اخیراً انجام شد و مسعود پزشکیان بر آمادگی برای مذاکره تأکید داشت، حمله کردند و ازجمله روزنامه کیهان خطاب به رییس‌جمهور نوشت شما مگر چه کاره‌اید که چنین موضوعی را طرح می‌کنید.

نظیر همین اظهارات همچنین هر هفته از تریبون‌های نماز جمعه بلند است و سعید جلیلی و برخی نماینده‌های تندوری مجلس هم که نماد روشنی از اقلیت پرسروصدا هستند، هر روز و هر هفته دولت را از مذاکره با آمریکا برحذر می‌دارند.

چند روز قبل بود که «مهدی کوچک‌زاده» نماینده عضو جبهه پایداری حتی پیام همدردی سخنگوی دولت با مردم آمریکا در حادثه آتش‌سوزی را تاب نیاورد و حملات تندی علیه دولت داشت و به‌نظر می‌رسد
اگر این طیف نشانه‌ای از عزم دولت‌مردان برای مذاکره ببینند، بیش از گذشته با دولت چهاردهم تقابل خواهند داشت.

همه این موارد در حالی است که وزیر امور خارجه دولت چهاردهم روز گذشته در این خصوص گفته بود هر تصمیمی در این رابطه در شوراهای عالی کشور اتخاذ و برای اجرا به دولت ابلاغ خواهد شد و دولت در موضوعاتی چون مذاکره به آمریکا هرگز به تنهایی عمل نخواهد کرد.

دقایقی پیش توییتی از «جواد کریمی قدوسی» عضو جبهه پایداری و نماینده چهار دوره مجلس در شبکه اِکس منتشر شد که بازخوردهای متفاوتی در میان طرفداران مذاکره داشت هرچند هم‌فکران و هم‌حزبی‌های وی هنوز در این خصوص چیزی نگفتند و ننوشتند.

کریمی قدوسی نوشت: «ولی امر مسلمین سال‌ها قبل فرمودند قطع رابطه با آمریکا ابدی نیست و هرگاه زمانش فرا برسد خود اعلام می‌کنم، این موضوع از اخیارات منحصر امام امت است. پشتیبان ولایت فقیه باشیم تا به کشور و نظام آسیبی نرسد.»

با این توییت به‌نظر می‌رسد با توجه به مجموعه واقعیت‌های اقتصادی کشور و همچنین اوضاع سیاسی در منطقه و جهان، قرار است تصمیم به مذاکره به آمریکا گرفته شود حتی در دوران ترامپ، باید منتظر ماند تا مراجع رسمی در این زمینه اعلام نظر کنند.