جمله گروه اقتصاد: تورم یکی از اصلی ترین نگرانیهای دولت و ملت در ۴ دهه اخیر بوده است. بسیاری از کارشناسان تورم را اصلی ترین مشکل اقتصاد ایران می دانند و معتقدند برای حل آن نیاز به تغییراتی جدی در ساختارهای اصلی کشور احساس می شود. اما گروهی دیگر نقش عوامل خارجی و برخی از […]
جمله گروه اقتصاد: تورم یکی از اصلی ترین نگرانیهای دولت و ملت در ۴ دهه اخیر بوده است. بسیاری از کارشناسان تورم را اصلی ترین مشکل اقتصاد ایران می دانند و معتقدند برای حل آن نیاز به تغییراتی جدی در ساختارهای اصلی کشور احساس می شود. اما گروهی دیگر نقش عوامل خارجی و برخی از سومدیریت های فردی در کشور را اصلی ترین منبع رشد تورم می دانند. دلیل هرچه که باشد، آخرین اطلاعات مرکز آمار ایران نشان می دهد که وضعیت تورم در کشور همچنان دو رقمی و در حد بالایی است و بنا بر گزارش های بانک جهانی ایران در بین ۱۰ کشور اول جهان با تورم بالا قرار دارد.
به گزارش جمله، همین مسئله موجب شده که نارضایتی های فراوانی در طبقات مختلف اجتماعی ایجاد شود و به تبع آن بهره وری کشور کاهش یافته و مجددا چرخه تورمی به شکل دیگری به کار بیافتد. بنابراین به نظر می رسد در شرایط فعلی چارهای جز اصلاح نظام بانکی و مالیاتی، ایجاد امنیت سرمایه گذاری و بدل شدن ایران به کشوری جذاب برای ورود سرمایه راه دیگری پیش رو نیست. این مسئله از آن جهت اهمیت بیشتری دارد که آمارها نشان می دهد نقاطی از کشور که بیشتر از همه در گیر ناآ رامی ها بوده، بیش از دیگر استان ها از تورم بالا رنج می برد. بنابراین واضح است که نسبت مستقیمی میان تورم و نارضایتی عمومی وجود دارد. تورم ماهانه با وجود افت نسبی در بهمن ماه اما همچنان در سطوح بالایی قرار دارد. این شاخص در کشور یکی از مهم ترین متغیرهای ارزیابی وضعیت اقتصادی در خصوص تغییرات قیمت ها به شمار می رود. باوجود آن که تورم ماهانه در کشور در این مقطع روندی نزولی داشته اما از حیث نقطه ای همچنان مسیر صعودی را دنبال می کند. بررسی تورم در کشور نشان می دهد در استان های ایران در مجموع دو زاویه ماهانه و سالانه استان چهار محال و بختیاری در کشور شرایط سخت تری را پشت سرگذاشته است.
طبق دادها های مرکز آمار ایران، تورم ماهانه کل کشور در بهمن ماه برابر با ۳٫۵ درصد بوده است. در این میان استان چهارمحال و بختیاری تورمی معادل با ۶ درصد را در بعد ماهانه ثبت کرده که در مقایسه با سایر استان های کشور بیشترین رکورد را داشته است. استان های «یزد»؛«کرمانشاه» و «زنجان» نیز به ترتیب در رده های بعدی تورم ماهانه بهمن ۱۴۰۱ بوده که همگی بالاتر از تورم ماهانه کل در کشور به ثبت رسیده اند. در مقابل هم استان «کهگیلویه و بویراحمد» کمترین سطح تورم را در این مقطع به ثبت رسانده است.
اما متغیر دیگر بررسی های تورمی در کشور، تورم نقطه ای است. در مقایسه این شاخص مشاهده می شود استان «سیستان و بلوچستان» در کشور در بدترین وضعغیت تورمی به سر می برد.
در دومین ماه زمستانی کشور در سال ۱۴۰۱ تورم نقطه ای کل برابر با ۵۳٫۱ درصد بوده که در بازه هفت ماه گذشته بیشترین میزان تورم در کشور قلمداد می شود. در این بازه مشاهده می شود تورم استان «سیستان و بلوچستان» برابر با ۶۷٫۹ درصد بوده و با ۱۴٫۵ واحد درصد اختلاف از میانگین کل کشوری رکورددار در میان مابقی استان های کشور بوده است. طبق بررسی ها تورم نقطه ای خوراکی ها در این استان برابر با ۸۹٫۷ درصد بوده که به نوعی مهم ترین عامل رشد تورم در این کشور به حساب می آید. در ادامه طبق داده های مرکز آمار ایران، استان های «خراسان شمالی» و «چهار محال و بختیاری» دو رکورد بعدی تورم نقطه ای در این ماه بوده اند. سومین رکورد نقطه ای و نخستین رتبه در میان تورم ماهانه کشور در استان چهارمحال و بختیاری نشان می دهد این استان از حیث تورم وخیم ترین موقعیت را در بهمن ماه امسال داشته است. در مقابل اما در قیاس سالانه تورم در کشور مشاهده می شود تورم نقطه ای در استان های «بوشهر»، «گیلان» و «خوزستان» پایین ترین رکورد های تورمی در کشور را دارا بوده اند. تورم نقطه ای در استان های بوشهر، گیلان و خوزستان به ترتیب برابر با ۴۸٫۶ درصد ، ۴۸٫۹ درصد و ۴۹ درصد به ثبت رسیده که البته فاصله چندانی با تورم میانگین کل کشوری ندارند.
مجموع این موارد موید این حقیقت است که اولا رابطه ای جدی میان فقر ساختاری و تورم در استان های کشور وجود دارد. ثانیا علی رغم کاهش تورم سالانه، تورم نقطه ای همچنان مانند فنری فشرده است که تدوام فشردگی بیشتر آن در نهایت انرژی بالای را آزاد خواهد کرد و اگر فکری اساسی برای گرانی ها نشود، ممکن است ناگهان آزاد شده و تکانه ای جدی در اقتصاد کلان کشور ایجاد نماید، به طوریکه تاثیرش همچون سونامی به تمامی استان های کشور سرایت کند.