رد صلاحیت آمریکایی!
رد صلاحیت آمریکایی!
این روزها، انتخابات ریاست‌جمهوری 2024 آمریکا که حوالی پاییز سال آینده برگزار خواهد شد، مراحل مقدماتی و درون‌حزبی خود را می‌گذراند و درحالی‌که  ادموکرات‌ها همه عزم و همت خود را بر حمایت از «جو بایدن» رییس‌جمهور فعلی گذاشته‌اند، در رقابت‌های جمهوری‌خواهان همه 9 رقیب تلاش دارند بر هم پیروز شوند.

سرویس سیاسی جمله – این روزها، انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا که حوالی پاییز سال آینده برگزار خواهد شد، مراحل مقدماتی و درون‌حزبی خود را می‌گذراند و درحالی‌که  ادموکرات‌ها همه عزم و همت خود را بر حمایت از «جو بایدن» رییس‌جمهور فعلی گذاشته‌اند، در رقابت‌های جمهوری‌خواهان همه ۹ رقیب تلاش دارند بر هم پیروز شوندما همه می‌دانند برنده نهایی «دونالد ترامپ» است و در همه نظرسنجی‌ها نیز رییس‌جمهور سابق ایالات متحده در صدر قرار دارد.

برابر همین نظرسنجی‌ها همچنین اوضاع دموکرات‌ها خوب نیست و وضعیتی ناروشن دارند و احتمال انتخاب مجدد «جو بایدن» بسیار پایین است و همین موضوع در داخل این حزب مطرح شد و برخی از بزرگان جمهوری‌خواه، اظهارنظرهای متفاوتی را طرح کردند مبنی بر این‌که چهرهای جوان و شاداب با حضورذهن بالا برای پاسخ‌گویی در مناظره‌ها انتخاب شود افرادی چون «میشل اوباما» همسر رییس‌جمهور اسبق و البته هنوز هم چنین امری محتمل است.
اگر این‌گونه تصور کنیم که امروز انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا برگزار خواهد شد و از بین دموکرات‌ها «بایدن» و از بین جمهوری‌خواهان نیز «ترامپ» نامزد نهایی است مانند انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰، کسی تردیدی ندارد که این بار نه بایدن که رقیب جمهوری‌خواه وی پیروز خواهد شد.
دونالد ترامپ در میانه مردم بدنه اجتماعی قدرتمندی دارد که به «ملی‌گراهای آمریکایی» معروف هستند و افراد و خانواده‌های سفیدپوست و اصیل هستند که باور دارند پذیرش سخاوتمندانه و بی‌ضابطه مهاجران از چهار قاره جهان، موجب شد حق و حقوق آنان که مالک و وارث اصلی سرزمین مادری‌شان هستند نادیده گرفته شود.
این افراد در شبکه‌های اجتماعی بسیار فعال هستند و صدای رسایی دارند و شعارشان نیز «بازگرداندن عظمت دوباره به آمریکا» است و منظورشان این است که تلاش و تمرکز دولت‌مردان نباید بر افراد دوتابعیتی باشد.
البته دونالد ترامپ در داخل حزب جمهوری‌خواه نیز طرفداران جدی دارد و خوش‌مان بیاید یا نیاید نامزد نهایی این حزب خواهد شد.
در این میان و روز گذشته خبری مانند زلزله شبکه‌های اجتماعی آمریکا را لرزاند مبنی بر این‌که ترامپ اجازه شرکت در انتخابات ریاست جمهوری بعدی آمریکا را نخواهد داشت.
این خبر همچنین در سپهر سیاسی ایران نیز بازخورد زیادی داشت به این اعتبار که بسیاری از تحلیل‌گران سیاسی بر این باور هستند که انتخاب مجدد ترامپ در سال آینده، به مراتب بر مشکلات جمهوری اسلامی ایران خواهد افزود و به همین دلیل در برخی شبکه‌ها به طنز و مطایبه نوشتند شورای نگهبان ایالات متحده، دونالد ترامپ را رد صلاحیت کرد !
ماجرای رد صلاحیت وی نیز از این قرار است که دادگاه عالی ایالت «کلرادو» آمریکا روز گذشته اعلام کرد که دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری سابق آمریکا برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا واجد شرایط نیست و او را از رأی‌گیری مقدماتی ریاست‌جمهوری این ایالت حذف کرد.
به گزارش خبرگزاری‌های معتبر داخل به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، این نخستین بار در تاریخ ایالات متحده است که از «بند ۳ اصلاحیه چهاردهم» قانون اساسی آمریکا – که به بند شورش مشهور است- برای رد صلاحیت یک نامزد ریاست‌جمهوری استفاده می‌شود و بهانه استناد به آن نقش ترامپ در تحریک به شورش هوادارانش در واقعه حمله ۶ ژانویه ۲۰۲۱ -۱۶ دی‌ماه ۱۳۹۹- آنها به ساختمان کنگره است.
از میان ۷ قاضی منصوب این دادگاه، ۴ به ۳ رای به عدم شرکت ترامپ در انتخابات مقدماتی ایالت کلرادو دادند و در رای خود نوشتند: «اکثریت دادگاه معتقد است که ترامپ بر اساس بند ۳ اصلاحیه چهاردهم قانون اساسی، صلاحیت حضور در پست ریاست‌جمهوری را ندارد.»
در عین حال دادگاه عالی کلرادو تصمیم خود را تا ۴ ژانویه ۲۰۲۴ -۱۴ دی‌ماه سال جاری- یعنی یا تا زمانی که دادگاه عالی ایالات متحده در مورد این پرونده تصمیم بگیرد، متوقف کرده است. مقامات کلرادو می‌گویند که این موضوع باید تا ۵ ژانویه -۱۵ دی‌ماه- ، آخرین مهلتی که ایالت برای چاپ برگه‌های رأی انتخابات مقدماتی نامزدها زمان دارد، حل شود.
البته وکلای ترامپ وعده دادند که برای هرگونه رد صلاحیت او در انتخابات مقدماتی ایالت‌ها، از عالی‌ترین دادگاه کشور، که در مورد مسائل مربوط قانون اساسی حرف آخر را می‌زند، درخواست تجدیدنظر خواهند کرد.
هنوز وضعیت این ردصلاحیتِ آمریکایی روشن نیست و دستِ کم باید دو هفته صبر کرد اما اگر این اتفاق قطعی شود، کار جمهوری‌خواهان در این انتخابات دشوار خواهد شد چون طیف عمومی طرفدار این حزب بزرگ سیاسی، یا به ترامپ رأی خواهند داد یا در انتخابات مشارکت جدی نخواهند داشت.
از نظر بدنه اجتماعی جمهوری‌خواهان، هیچ کدام از نامزدها در حد و اندازه این حزب سیاسی نیستند و در مناظره‌های درون‌حزبی هم جز «نیکی هیلی» بقیه نشان دادند که وزن و عیار چندانی ندارند.
نکته آخر این‌که با توجه به وجود جریانات افراطی و تند در بین ناسیونالیست‌های آمریکا، که پس از انتخابات ۲۰۲۰ و اعلام نتیجه قطعی شکست ترامپ، به ساختمان کنگره حمله کردند و چند تن نیز در این هجوم، جان باختند، روشن نیست اگر این رأی حالت قطعی به خود بگیرد، چه اتفاقی در خیابان‌های واشنگتن خواهد افتاد.

  • نویسنده : ارسالی از سرویس سیاسی