سرویس سیاسی جمله – طی ماههای گذشته که اسراییل پس از چند بار ناکامی از تشکیل دولت، با «بنیامین نتانیاهو»موفق به معرفی کابینه شد در همین صفحه نوشتیم که دولت وی با مشکلات داخلی بسیاری مواجه است و احتمال دوام آوردنش زیاد نیست.
چند صباحی از استقرار دولت وی نگذشته بود که اعتراضات بیسابقه در شهرهای مختلف اسراییل بالا گرفت که ریشه در طرح اصلاح قضایی دولت داشت.
افکار عمومی این اصلاحیه را برخلاق قانون اساسی اسراییل و هموارکننده مسیر دیکتاتور شدن نخستوزیر میدانست و اعتراضات بالا گرفت و هم در سطح جهانی به اعتبار دولت این کشور لطمه وارد شد و هم در سطح داخلی بیم آن میرفت که برخی احزاب متحد با دولت، کنار بکشند و دولت را از اعتبار بیندازند و نیاز به انتخابات مجدد باشد.امروز و پس از جنگ غزه، بنیامین نتانیاهو درِ رستگاری را به روی خود باز میبیند و باور دارد تنها راه رهایی وی از این مخمصه، ادامه جنگ و اشغال غزه و افزایش تنش است، بهویژه اینکه وی از ابتدا به همزیستی مسالمتآمیز با فلسطینیها باور نداشته است.
وی با نشستن بر موج ایجاد شده در داخل اسراییل پس از حمله مبارزان فلسطینی، به تصور خود موفق شد حتی مخالفان جدی خود را نیز با خود همراه کند و اعتراضات خیابانی را مهار کند و ادامه دولت خود را تضمین کند اما چه طرح ویژهای در دست دارد ؟ باور ما این است که بنیامین نتانیاهو از این لحظه به بعد، سه طرح را مدنظر دارد و بسته به اینکه عکسالعمل در منطقه و همچنین واکنشهای جهانی چگونه باشد، تلاش خواهد کرد یکی از این سه طرح را مجدانه پیگیری کند.
همانگونه که در همین صفحه در جمله مورخ ۱۹ مهر نوشتیم، اولویت نخست وی و متحدان راستگرای افراطی این است که نوار غزّه برای همیشه خالی از سکنه شود و رفتهرفته این منطقه نیز به خاک اسراییل منضم گردد.
دومین طرح احتمالی بنیامین نتانیاهو این است که اگر موفق به اخراج همه ساکنان غزه از این منطقه نشد، آنان را به مناطق جنوبیتر و نزدیک به مرز مصر هدایت کند تا با کمک کشورهای عربی، شهرها و مناطق مسکونی خود را در این مناطق احداث کنند و شمال عزه به منطقه حائل و خالی از سکنه تبدیل شود تا اسراییل بتواند با ادوات نظامی خود کنترل آسانی بر این منطقه داشته باشد و اجازه ابتکار عمل را از مبارزان حماس و جهاد اسلامی بگیرد. طرح سوم نتانیاهو این است که اگر بهخاطر فشارهای بینالمللی موفق به طرح اول یا دوم نشد، طی مدتی، غزه را تحت بمباران شدید قرار دهد و مقرهای مخفی و تونلهای زیرزمینی حماس و جهاد اسلامی را برای همیشه نابود کند و پس از آن از منطقه غزه خارج شود.
نخستوزیر اسراییل موفق شد با همین تئوری، مخالفان جدی خود را با خود همراه کند و دولت ویژه جنگی تشکیل دهد اما اجرای هرکدام از این سه طرح برای وی، دشواریهای بسیاری دارد این طرحها لقمه آسانی برای نخستوزیر اسراییل نخواهد بود.
برای کوچ کامل ساکنان غزه، هماکنون با مقاومت جدی مصر مواجه شد که گذرگاه رفح را بسته است و اجازه تردد به شهروندان غیرنظامی نمیدهد ضمن اینکه بسیاری از کشورهای جهان، اتحادیه اروپا و دول منطقه با این اقدام اسراییل مخالفت خواهند کرد ازجمله عربستان، قطر، اردن و ایران که از مخالفان جدی این طرح هستند.
مردم منطقه و اعراب همسایه با اسراییل نیز این طرح را تحمل نخواهند کرد و روز گذشته شاهد حمله مردم از لبنان و اردن به سمت مرزهای اسراییل بودیم.
درخصوص طرح دوم و استقرار ساکنان غزه در مناطق جنوبی هم مخالفت کشورهای منطقه، مانع بزرگ اسراییل است ضمن اینکه دولت تلآویو با مشکلات جدی اقتصادی مواجه است و درحال حاضر امکان ایجاد تأسیسات انتقال آب و برق تا مناطق جنوبی غزه را ندارد و بدیهی است نمیتواند بیش از یک میلیون نفر را بدون آب و برق در این منطقه رها کند.
«بنیامین نتانیاهو» برای اجرای طرح سوم و ادامه اشغال موقت غزه، کشتار غیرنظامیان و در نهایت عقبنشینی به مرزهای فعلی، نیز افزون بر اعتراضات کشورهای منطقه، با مخالفان داخلی خود مواجه خواهد شد و در حقیقت، مسیری که وی تصور میکند درِ رستگاری را به روی وی باز خواهد کرد، دلیل شکست و سرنگونی دولتش خواهد شد.
نکته آخر این است که ۸ دهه اشغال فلسطین توسط اسراییل که با قتل و خونریزی و تجاوز بیشتر اراضی فلسطینی همراه بود، نه تنها شعله مقاومت را خاموش نکرد که آبستن حملاتی غافلگیرکننده و شوکآور برای اسراییل شد و تردیدی نداریم این سطح از شدت عمل اسراییل علیه مردم بیدفاع فلسطین نیز نه در میانمدت و نه در بلندمدت دستاوردی برای نتانیاهو نخواهد داشت بهویژه اینکه اقدامات مقابله به مثل مبارزان فلسطینی طی سالهای اخیر نشان داد آنان سال به سال رشد کردند و تجهیزات نظامی خود را توسعه دادند اما گویا توان نظامی دولت اسراییل که ادعا دارد دهمین ارتش منظم و مدرن دنیا را دارد، تهلیل رفته و ضعیف شده است.
- نویسنده : ارسالی از سرویس سیاسی