سرویس اقتصادی جمله، در اقتصاد کلان به مجموع پول و شبه پول موجود در یک کشور نقدینگی گفته میشود. تغییرات این متغیر اقتصادی ارتباط تنگاتنگی با تورم دارد.میزان نقدینگی که به مجموع پول و شبه پول موجود در یک اقتصاد میگویند، میتواند روند رکود و تورم را در یک کشور تغییر دهد. رشد مثبت و منفی نقدینگی تأثیر بسیار زیادی بر اقتصاد کشورها دارد. افزایش افسارگسیخته آن در شرایط ثبات و پایداری سطح قبلی تولید معمولاً منجر به تورم شده و کاهش شدید آن میتواند رکود را برای یک کشور به همراه آورد. آشنایی با مفهوم نقدینگی، تغییرات و اهمیت آن بر اقتصاد کشورها یکی از الزامات تکمیل دانش اقتصادی است.
بانک مرکزی در تازهترین گزارش خود اعلام کرد نرخ رشد نقدینگی سالانه در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ به سطح ۲۵.۶ درصد رسیده است. بررسی این آمارها حاکی از آن است که نقدینگی در اردیبهشت سال جاری از سطح ۸ هزار هزار میلیارد تومان گذشته و نسبت به فروردین ماه ۲ درصد رشد کرده است.
اگر حجم نقدینگی را بر اساس این نرخ محاسبه کنیم معلوم میشود نقدینگی موجود در جامعه از سطح ۸ هزار هزار میلیارد (همت) تومان رد شده و به ۸ هزار و ۱۲۷ همت رسیده است.حال اگر این میزان از نقدینگی را با فروردین ماه مقایسه کنیم مشخص میشود. نرخ رشد نقدینگی در اردیبهشت از مسیر کاهنده خود خارج شده و شتاب گرفته است. بررسی روند رشد نقدینگی ماهانه از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا اردیبهشت ۱۴۰۳ نشان میدهد از فروردین ماه تا شهریور سال گذشته نرخ رشد ماهانه نقدینگی صعودی بوده و به بالاترین سطح در این مدت رسیده است. بر این اساس نرخ رشد ماهانه نقدینگی در شهریور ماه معادل ۳.۶ درصد بوده است. پس از آن در مهر ماه افت کرده و به حدود یک درصد رسیده است. در ادامه نرخ رشد نقدینگی ماهانه تا بهمن ماه مسیر صعودی را طی کرده و به ۲.۷ درصد رسیده است. سپس این نرخ تا فروردین امسال مسیر کاهشی داشته به حدود ۱ درصد نزدیک شده است.
آمارهای اردیبهشت ۱۴۰۳ نشان میدهد روند نزولی رشد ماهانه نقدینگی ادامه نیافته و وارد یک روند صعودی شده است. طبق این آمارها رشد نقدینگی ماهانه در اردیبهشت سال جاری به ۲ درصد رسیده که بالاترین سطح در سه ماه گذشته بوده است.
آمارهای تازه درحالی اعلام شده است که بررسیهای آماری نشان میداد رشد سالانه نقدینگی در سال ۱۴۰۳ در خوشبینانهترین حالت ۱۳.۷ درصد و در بدبینانهترین حالت ۲۵.۹ درصد خواهد بود.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی