رقابت تنگاتنگ تورم سالانه و نقطه به نقطه
رقابت تنگاتنگ تورم سالانه و نقطه به نقطه
بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران از میان اقلام خوراکی، بالاترین تورم ماهانه مربوط به سبزیجات و پایین‌ترین سطح این نرخ مربوط به گوشت ماهی و صدف‌داران بوده است.

گروه اقتصادی جمله، بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران از میان اقلام خوراکی، بالاترین تورم ماهانه مربوط به سبزیجات و پایین‌ترین سطح این نرخ مربوط به گوشت ماهی و صدف‌داران بوده است. همچنین تورم ماهانه در این ماه نسبت به فروردین ۰٫۲ واحد درصد افزایش یافته است. تورم نقطه به نقطه نیز همین افزایش را تجربه کرده و دوباره به بالای ۳۰ درصد بازگشته است. در مقابل، تورم سالانه با کاهشی که داشته به کمتر از ۳۸ درصد رسیده است.
تورم ماهانه نشان می‌دهد که قیمت یک سبد مشخص از کالا و خدمات در اردیبهشت امسال چند درصد نسبت به فروردین ماه افزایش یافته است. بنا به گزارش مرکز آمار، این نرخ در اردیبهشت به ۲٫۸ درصد رسیده در حالی که در فروردین ماه ۲٫۶ درصد بوده است.
از میان تمام اقلام خوراکی، بالاترین تورم ماهانه ۵٫۱ درصد و برای سبزیجات و حبوبات بوده است. در مقابل، کمترین تورم ماهانه ۰٫۴ درصد و برای گوشت ماهی و صدف‌داران بوده است. تورم شیر، پنیر و تخم‌مرغ نیز منفی شده که حکایت از کاهش قیمت این محصولات دارد.
تورم نقطه به نقطه که نشان‌دهنده تغییر قیمت همان سبد کالا در اردیبهشت امسال نسبت به مدت مشابه در سال قبل است به ۳۱ درصد رسیده است. این نرخ در فروردین ماه ۳۰٫۹ درصد بود. بنابراین تورم نقطه‌ای در اردیبهشت دوباره به بالای ۳۰ درصد افزایش یافته است.
نرخ سالانه این شاخص رفتار متفاوتی از خود نشان داده و از ۳۸٫۸ درصد در فروردین به ۳۷ درصد در اردیبهشت کاهش یافته است.
از سوی دیگر بر اساس گزارش‌های متنوع می‌توان گفت رشد نقدینگی در فروردین سال جاری به پایین‌ترین نقطه طی ۶۰ ماه اخیر رسیده است.
بر این اساس، حدود هزار و ۵۴۷ همت در اولین ماه امسال به رقم نقدینگی افزوده شده و نسبت پول به نقدینگی به حدود ۲۴٫۱ درصد رسیده است.بر پایه گزارش اکو ایران اولین آمار از رشد نقدینگی در ابتدای ۱۴۰۳ حدود ۲۴ درصد اعلام شده است. با استفاده از داده‌ها می‌توان گفت نرخ برآورد شده، پایین‌ترین رقم به ثبت رسیده طی ۶۰ ماه اخیر است.
به بیان دیگر در صورت رشد ۲۴٫۱ درصدی نقطه به نقطه نقدینگی در فروردین ۱۴۰۳، رقم اصلی نقدینگی به بیش از ۷ هزار و ۹۶۵ همت می‌رسد که در مقایسه با فروردین ۱۴۰۲ حدود هزار و ۵۴۷ همت بیشتر است.
با اتکا به قالب تحلیل‌ها با توجه به اینکه نقدینگی مهم‌ترین متغیر اثرگذار بر رشد سطح قیمت‌ها در بلندمدت تلقی می‌شود، تغییرات آن اهمیت دارد. مشاهده می‌شود به‌طور کلی نرخ رشد این کل پولی از اواسط سال ۱۴۰۰ روندی کاهشی پیدا کرده و در نهایت در فروردین سال جاری در حدود ۲۴ درصد رقم خورده است.
با توجه به اینکه در گزارش‌های پیشین بانک مرکزی نرخ رشد پول نیز حدود ۱۵ درصد اعلام شده بود، می‌توان گفت چنانچه آمارهای اولیه صحت داشته باشد، نسبت پول به نقدینگی در فروردین سال جاری به حدود ۲۴٫۱ درصد رسیده که در مقایسه با فروردین ۱۴۰۲ حدود ۲ درصد پایین‌تر است. شایان ذکر است این نسبت یکی از شاخصه‌های مورد مطالعه تحلیلگرانی است که می‌خواهند تب انتظارات تورمی و نااطمینانی را در جامعه بسنجند.