شهلا منصوریه- دبیر گروه اجتماعی/ در روزهایی به سر می بریم که ویروس کرونا، جان بسیاری از هموطنان مان را گرفته است. کادر درمانی بیمارستان ها، پزشکان و پرستاران و گروه های مختلف خدماتی که درجریان مبارزه با شیوع گسترده کرونا هستد همچنان فعال هستند و مردم در فضای مجازی به قدردانی از آنان […]
شهلا منصوریه-
دبیر گروه اجتماعی/
در روزهایی به سر می بریم که ویروس کرونا، جان بسیاری از هموطنان مان را گرفته است. کادر درمانی بیمارستان ها، پزشکان و پرستاران و گروه های مختلف خدماتی که درجریان مبارزه با شیوع گسترده کرونا هستد همچنان فعال هستند و مردم در فضای مجازی به قدردانی از آنان می پردازند. انسان های شریفی که در خط مقدم این مبارزه همچنان با کمترین امکانات دست به گریبان هستند و آنها را تبدیل به قربانیان شماره یک کرده است.
این روزها کشور با ویروس سمج کرونا دست به گریبان است و وضعیت را به جنگی تمام عیار تبدیل کرده است. جنگی در خط مقدم آن کادر درمانی از پزشک، پرستار و خدماتی به عنوان سربازان و فرماندهان، در لباس سفید جان نازنین شان را کف دست گرفته و به رغم کمبود امکانات و تجهیزات از هیچ کوششی برای نجات جان هموطنان خو فروگذار نمی کنند.
براساس آمارها و گزارش های وزارت بهداشت، تعدادی از کادر درمان کشور، اعم از پزشک و پرستار در اثر مبارزه با شیوع کرونا جان خود را از دست داده اند. همان قشری که گاه و بی گاه در فضای مجازی، مورد هجوم نقدها و تاخت و تازهای غیرمنصفانه قرار می گیرند، امروز جهادگران عرصه سلامت در مقابله با کرونا ویروس هستند. جان برکفانی که در این روزهای نفسگیر، با تمام نواقص و ناملایمات همچنان به فعالیت خطیر خود ادامه می دهند و موقعیت موجود را عرصه جولانگاه تسویه حساب های خود تبدیل نمی کنند.
«این روزها کادر درمانی بیمارستانها، بیشتر از هر شغل دیگری بدون تجهیزات کامل در دل حادثه هستند. تمام مرخصیها لغو شده. وسایل محافظ شخصی بسیار کم هستند. برای گرفتن ماسک ساده کاغذی باید منتظر بود.»
این مطالب یک پرستار در یک بیمارستان دولتی است. به گفته او؛ محلول شستوشوی دست(هندراب) به شدت کمیاب و سهمیهبندی شده. خیلی از پزشکها برای شرح حال گرفتن از بیمارها خودشان نمیآیند، انترنها و رزیدنتها را میفرستند. بعضی از پزشکها هم هستند که خودشان برای خودشان وسایل محافظ فردی گرفته و به بیمارستان آوردهاند.
پزشکان، پرستاران و اعضای کادر درمانی، بیشتر از تمام مشاغل دیگر در معرض خطر کرونا هستند. تا کنون گزارشهای تایید شدهای نیز از ابتلا و درگذشت آنها اعلام شده است.
یک پرستار دیگر میگوید: «یکی از پرستاران بخش آیسییو در اعتراض به کمبود پکیج حفاظت فردی استعفا داد. دو نفر هم شیفت را ترک کردند. همه به آنها حق میدهند اما هنوز دارند کار میکنند. گویا باید به همین ماسک و دستکش اکتفا کنیم.»
او می گوید که بی توجهی به بهداشت و سلامت پرستاران باعث ابتلای پرستاران و بیماران سایر بخش ها به بیماری می شود. اعتراض ها در مواردی به رسانه ها راه یافته و در فضای مجازی اخبار متعددی درباره پرستارانی منتشر می شود که از نبود امکانات بهداشتی و تجهیزات لازم برای مقابله با این ویروس گلایه مند هستند. آنان معتقدند ادامه روند فعلی می تواند به ابتلای سایر بیماران بیمارستان ها به ویروس کرونا از یک سو و افزایش مرخصی های استعلاجی پرستاران و خالی شدن بیمارستان ها از کادر درمانی از سوی دیگر منجر شود.
کانال «پرستاران متخصص» در تلگرام با بیش از ۱۸ هزار عضو، کلیپی با عنوان «پرستاران بیدفاع در مقابله با کرونا» از پرستاران بخش بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستانها منتشر کرده و پرستارانی را نشان میدهد که در اثر تلاش شبانه روزی به خستگی مفرط دچار شدهاند.
بیمارستان امام خمینی بدون امکانات درخط مقدم
این وضعیت تنها به شهر تهران منجر نمی شود. در شهرستان ها و استان های مختلف نیز اوضاع به این منوال است. بیمارستان امام خمینی آمل یکی از این مراکز درمانی است که پس از اعلام و مشاهده نخستین نمونههای مشکوک به کرونا ویروس در مازندران از سوی وزارت بهداشت ودرمان و آموزش پزشکی بهعنوان مرکز مستقل شهرستان آمل و شهرهای مرکزی و غرب این استان برای تشخیص ودرمان این میهمان ناخوانده انتخابشده است.
فاطمه علی نیا کادر درمانی در بیمارستان امام خمینی آمل گفت: تنها مطالبه بهحق کادردرمانی بیمارستان امام خمینی آمل، ارائه امکانات بیشتر تشخیصی ونیز تجهیزات استاندارد و مخصوص خود مراقبتی برای مواجهشدن با بیماران مشکوک و یا تأییدشده کرونا ویروس است.
کمبود وسایل حفاظتی در رشت
عدم وجود وسایل حفاظتی برای پرسنل بیمارستان از مشکلات بیمارستان رازی است، در حال حاضر پرسنل بیمارستان فاقد ماسک N۹۵ و دستکش لاتکس هستند، بسیاری از پرستاران از ماسک عادی استفاده میکنند و ماسک فیلتر دار موجود نیست گرچه ماسک فیلتر دار اصلاً محافظتی نیست و باید ماسک N۹۵ به پرسنل و پرستاران بدهند، البته کمبود دارو نیز که بر این مشکلات افزوده است.
متأسفانه بنا بر مشاهدات میدانی خبرنگار فارس از بیمارستان رازی، این بیمارستان که مرکز آنفلوانزا است با کمبود نیروی انسانی مواجه است و بسیاری از اینترنها از روزهای نخست شیوع ویروس بیمارستان را ترک کردند و به اورژانس برنگشتند، برخی از پزشکان نیز که خودشان به دلایل مختلفی بستری هستند و برخی نیز دیگر به بیمارستان نمیآیند.
کمترین وسایل حفاظتی که باید تأمین شود در اختیار پرسنلی که مراجعه مستقیم با بیماران کرونایی دارد، قرار نمیگیرد حتی پرسنل لباسهای یکسرهای که باید یکبارمصرف شود را بهاجبار دو بار نیز مصرف میکنند، درحالیکه این لباسها باید پس از هر بار مصرف سوزانده شده و از بین برود.
متخصصان معتقدند زمانی که یک بیمارستان بهعنوان مرکز کرونا معرفی میشود نباید تنها پرسنل همان بیمارستان درگیر این مشکل شوند بلکه میبایست علوم پزشکی اعلام درخواست نیرو میکرد و از پزشکها و پرستاران سایر بیمارستانها نیز کمک میخواسته و از آنها استفاده میکرد.
متأسفانه با شیوع کرونا ویروس در استان گیلان، تعداد مراجعه به بیمارستان رازی رشت پنج برابر شده و این در حالی است که نیروهای کادر درمان این بیمارستان ثابت بوده و افزایش نداشته و پاسخگوی این حجم از مراجعین نیست.
یکی از پرستاران بیمارستان پورسینا در شهر رشت با انتقاد از کمبود امکانات برای پیشگیری از بیماری گفت: شرایط کار در بیمارستان به ویژه در این وضعیت حاد به هیچ وجه اصولی و استاندارد نیست.
این پرستار خاطرنشان کرد: بیماران بخش داخلی بیمارستان رازی را به بیمارستان پورسینا که در حال تعمیر است و امکانات کافی هم ندارد منتقل کرده اند در حالی که این بیماران گرچه کرونا ندارند اما در معرض ویروس بوده و مشخص نیست که این ها مبتلا شده اند یا نه وقتی بین آنها مریض تبدار هم هست.
وی افزود: به پرستاران یک گان و ماسک و دستکش داده اند و گفته اند گان را نگه دارید در حالی که گان باید بعد از هر شیفت تعویض شود وگرنه خودش می تواند عامل شیوع بیماری باشد، کاور مخصوص هم ندارند.
به گفته وی در طی یک شیفت ۲۶ بیمار آوردند که در بین شان افراد مشکوک دارای علائم مشابه کرونا نیز بودند، مواد گند زدا، کافی نیست نیروهای خدماتی هم برای بهداشت کم است.