روسیــه متقاضی خریــد کاغذ ایــران است
روسیــه متقاضی خریــد کاغذ ایــران است

    امید نیک‌نژاد مدیرعامل شرکت چوب و کاغذ مازندران که این‌روزها همراه با یک هیأت تجاری به روسیه سفر کرده است‌، از ایجاد ظرفیت تولید ۶۵ هزار تن کاغذ تحریر و ۷ هزار تن کاغذ روزنامه در کارخانه مازندران برای سال جاری خبر داد. هفته گذشته که نخستین هفته کاری بازار در ایران بعد […]

 

 

امید نیک‌نژاد مدیرعامل شرکت چوب و کاغذ مازندران که این‌روزها همراه با یک هیأت تجاری به روسیه سفر کرده است‌، از ایجاد ظرفیت تولید ۶۵ هزار تن کاغذ تحریر و ۷ هزار تن کاغذ روزنامه در کارخانه مازندران برای سال جاری خبر داد.
هفته گذشته که نخستین هفته کاری بازار در ایران بعد از تعطیلات نوروز بود، و در حالی‌که بازارهای دیگر آرامش نسبی روزهای نخست بازگشایی را سپری می‌کردند‌، بازار کاغذ از همان روز نخست درگیر التهاب و افزایش قیمت بود تا جاییکه قیمت هر بند کاغذ چاپ و تحریر از ۷۳۰ تا ۷۵۰ هزار تومان به ۸۰۰ هزار تومان رسید.


مهمترین دلیل آن، افزایش قیمت جهانی کاغذ و افزایش تقاضا در بازار به دلیل بازگشایی مدارس و نزدیک شدن به ایام نمایشگاه کتاب تهران بود‌، دلایلی که اجتناب‌ناپذیر بودند‌، یعنی گرانی‌های اخیر در بازار کاغذ هرچند بخشی ناشی از سودجویی تاجران بود‌، اما به هر حال با گران شدن قیمت جهانی کاغذ‌، قیمت کالای وارداتی در داخل نیز افزایش خواهد یافت،‌ اما با توجه به روند روز افزون قیمت کاغذ در کشور چاره چیست؟ تجربه سال‌های اخیر ثابت کرده است که برون‌رفت از التهاب سال‌های اخیر بازار کاغذ جز از مسیر تولید داخل برطرف نمی‌شود.
مدیرعامل کارخانه چوب و کاغذ مازندران که این روزها همراه با یک هیأت تجاری در مسکو به سر می‌برد،‌ ضمن ارائه خبرهای خوشی از تولید کاغذ‌ در چند ماه آینده، وضعیت موجود و راهکارهایی را تشریح کرد که منجر به کاهش قیمت کاغذ داخلی می‌شود.
وی گفت: ما امسال را با توجه به نامگذاری سال از سوی مقام معظم رهبری که به‌نام «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» نام‌گذاری کردند، بنای این داریم که در هر سه بخش گام کوچکی برداریم. ما امسال تولیدمان را به ۱۲۵ هزار تن خواهیم رساند،‌ تلاش‌مان این است که با ظرفیت بیشتری خصوصاً در حوزه چاپ و تحریر قدم برداریم، ۴۵ هزار تُن از این رقم مختص کاغذ چاپ و تحریر است، البته ظرفیت بیشتری برای تولید داریم.
توان تولید ۶۵ هزار تن کاغذ تحریر را داریم
مدیرعامل شرکت چوب و کاغذ مازندران ادامه داد: در وهله فعلی به دلیل جنگ اوکراین مشکلاتی در روسیه برای تامین خمیر الیاف بلند ایجاد شده است و چون خودشان نیازمندی بیشتری به این نوع خمیر پیدا کرده‌اند‌، صادرات را کاهش داده‌اند. اگر بتوانیم مواد اولیه به‌طور مشخص چوب و خمیر الیاف بلند که وارداتی است را در اختیار داشته باشیم می‌توانیم به این ۴۵ هزار تن کاغذ چاپ و تحریر ۲۰ هزار تن دیگر نیز اضافه کرده و ظرفیت تولید را به ۶۵ هزار تن برسانیم.
وی ادامه داد: امسال تولید کاغذ روزنامه نیز در دستور کار ما قرار دارد، و طبق اعلام وزارت ارشاد نیاز کشور در ماه هزار تن و در سال ۱۲ هزار تن است،‌ اکنون وضعیت کاغذ روزنامه بسیار نامناسب است، قیمت‌ها تا کیلویی ۳۵ هزارتومان بالا کشیده است و مطبوعات برای تأمین کاغذ در مضیقه هستند. تلاش‌هایی برای واردات انجام شده که به سختی رخ می‌دهد.

نیمی از نیاز کشور به کاغذ روزنامه را تولید خواهیم کرد
امید نیک‌نژاد خاطرنشان کرد: ما این آمادگی را داریم، قبل از سال هم به مسئولان وزارت ارشاد، معاون فرهنگی و مدیرکل مطبوعات داخلی اعلام کردیم، می‌توانیم نیمی از نیاز کشور را برآورد کنیم‌، البته باید در نظر داشت که تولید کاغذ روزنامه سخت‌تر است چرا که خمیر الیاف بلند بیشتری نیاز است و روی خط تولید نیز تناژ کمتری نسبت به محصولات دیگر به ما می‌دهد. ولی با توجه به نیاز کشو ما این آمادگی را داریم که با قیمت بسیار مناسبی نسبت به قیمت بازار در اختیار مصرف‌کننده قرار دهیم.

وزارت ارشاد برای عقد قرارداد تولید کاغذ روزنامه پیش‌قدم شود
مدیرعامل شرکت چوب و کاغذ مازندران همچنین گفت: حوزه مطبوعات گسترده است، ما نمی‌توانیم تناژ کوچک و محدودی برای یک یا چند روزنامه ارسال کنیم و انتظار من این است که متولی خاصی برای این حوزه پیدا شود. ترجیحاً‌ وزارت ارشاد اعلام آمادگی کند و ما عقد قرارداد داشته باشیم. تا ما هم ظرفیت تولید را مشخص کنیم و هم با پیش‌خرید،‌ مواد اولیه تهیه کنیم؛ بنابراین ما اعلام آمادگی می‌کنیم که از ابتدای خرداد ماه نیمی از کاغذ روزنامه کشور را که در حدود شش تا هفت هزار تن است تولید کنیم.
نیک‌نژاد ادامه داد: از ابتدای سال جاری قیمت کاغذ تحریر افزایش چشمگیری داشته و به بندی ۷۹۰ تا ۸۰۰ هزار تومان رسیده است‌، ما با آموزش و پرورش قبل از سال به تفاهم خوبی رسیدیم و پنج هزار تن آن تولید شد. بخش اعظمی ارسال شده است و از ۱۵ فروردین مجدد بارگیری آغاز شده و کاغذهای تولیدی به انبارهای چاپ و نشر ارسال می‌شود.

تحویل ۵ هزار تن کاغذ به آموزش و پرورش/ ۱۰ هزار تن در مسیر تولید
نیک‌نژاد گفت: علاوه بر این ما در مذاکره‌ با توسعه منابع مالی وزارت آموزش و پرورش شد توافق کردیم که ۱۰ هزار تن دیگر نیز از نیاز آن‌ها را تأمین کنیم که تا تیرماه تولید می‌شود چون کارخانه چوب و کاغذ مازندران توان تولید تا ۳۰ هزار تن کاغذ کتب درسی را دارد. انتظار ما این است که دستگاه‌های دیگر نیز پای میز مذاکره بیایند و عقد قرارداد داشته باشیم. به طور خاص در حوزه کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه که وزارت ارشاد متولی است با وجود اهتمام لازم وجود داشته اما تاکنون حرکتی در راستای عقد قرارداد دیده نشده است.
وی خاطرنشان کرد: همین امروز قیمت کاغذ تحریر به صورت رول حداقل ۳۰ درص نسبت به قیمت بازار کمتر است‌، اما می‌توان باز این قیمت را کاهش داد، راهکارهایی وجود دارد که ما بتوانیم قیمت کاغذ را کم کنیم، این راهکارها را از دولت خواستیم، وزارت ارشاد هم آن‌ها را پیگیری می‌کند،‌ مذاکرات ما با روسیه در همین راستاست.

راهکارهایی که می‌توان قیمت کاغذ داخلی را کاهش داد
یکی از این راهکارها این است که در بحث واردات چوب دولت بتواند کمک کند؛ برخی مواردی وجود دارد که باید مرتفع شود، اگر واردات خمیر الیاف بلند از روسیه تسهیل شود،‌ می‌توان قیمت تمام شده را کاهش داد ضمن این‌که بحث ورود چوب با پوست که مدت‌هاست پیگیری می‌شود، عملا اتفاق نیفتاده است‌، راهکاری در دولت قبل در نظر گرفتند که مصوبه ستاد تسهیل بود‌، اما بعداً دیدند ضد عفونی کردن چوب با گاز ممکن نیست و تخریب محیط‌زیستی در پی دارد،‌ اخیراً راهکار دیگری درنظر گرفته‌اند که با حرارت این کار انجام شود‌، در سازمان دامپزشکی روسیه این موضوع تایید شده است، اگر سازمان حفظ نباتات ما هم پیگیری کند، به شرطی که حرارت آنچنان نباشد که رطوبت مورد نیاز کاغذ در چوب را از بین ببرد،‌ برای ما به صرفه خواهد بود.
نیک‌نژاد افزود: راهکار دیگر کاهش قیمت کاغذ داخلی، کاهش تعرفه‌های انرژی در صنایع سلولزی به ویژه در حوزه کاغذ تحریر است،‌ فشار زیاد هزنیه‌های برق و گاز هم بدهی‌های گذشته و هم تعرفه‌های جدیدی که وجود دارد، موجب شده تا ما با مشکلاتی مواجه شویم، در بحث تعرفه‌ها،‌ اگر معافیت گمرکی در واردات چوب‌های پوست کنده که برای تولید کاغذ مصرف می‌شوند،‌ در نظر گرفته شود،‌ باز بخشی از هزینه‌ها کاسته خواهد شد.
وی همچنین گفت: اخیراً دلارهایی برای واردات کاغذ اختصاص پیدا کرد که به باور تولیدکنندگان اگر درصدی از این ارزها در اختیار تولید قرار می‌گرفت،‌ امروز به خودکفایی رسیده بودیم.این راکارها برای ارزان‌تر شدن کاغذ داخلی به نظر می‌رسد که چندان دشوار نیست و با حمایت دولت امکان‌پذیر است. چند روز پیش گزارشی از رسانه ملی پخش شد که ۴۰ میلیون دلار ارز کاغذ صرف واردات لوازم خانگی شده بود،‌ این چنین اقداماتی نشان می‌‌دهد که اختصاص ارز برای واردات دیگر جواب نمی‌دهد.این ارز اگر به کارخانه‌های تولیدی اختصاص یابد، هم ظرفیت تولید بالا می‌رود و هم مطالبات رهبری محقق می‌شود.
نیک‌نژاد با اشاره به ماجرای ارز کاغذ که سر از بازار لوازم خانگی درآورد، تأکید کرد: اگر سرمایه‌گذاری ارزی در به‌روزرسانی ماشین‌الات،‌ مواد اولیه و خام صورت گیرد‌، بهره‌وری ما تا ۴ برابر بالا می‌رود،‌ با این ۴۰ میلیون دلار ۴۰ هزار تن کاغذ وارد کشور می‌شد‌، نصف این رقم را در اختیار ما قرار می‌دادند ما تا ۳ برابر کاغذ با قیمت تمام شده بسیار کمتر تحویل دولت می‌دادیم.
مدیر عامل شرکت چوب و کاغذ مازندران که همراه با هیأت تجاری در روسیه بود‌، به دستاوردهای این سفر پرداخت و گفت: در این سفر تجاری که با سازمان توسعه تجارت همراه بودیم،‌ بحث‌های مختلف اقتصادی را دنبال کردیم،‌ روسیه چون بزرگترین شریک تجاری ما در حوزه کاغذ است‌، ما نیز در این سفر حضور داریم. مواد اولیه مورد نیاز ما از روسیه تامین می‌شود،‌ ما مذاکراتی داشتیم که بتوانیم چوب را با قیمت کمتری وارد کشور کنیم.

تسهیل در واردات خمیر الیاف بلند/ روسیه متقاضی کاغذ ایرانی بود
وی گفت: از سوی دیگر خمیر الیاف بلند از دیگر مواد اولیه مورد نیاز ماست که روسیه در حال حاضر به دلیل نیاز داخلی صادرات آن را بسیار کاهش داده است،‌ با وجود این‌که روسیه یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده کاغذ تحریر است،‌ اما در شرایط فعلی از ما درخواست واردات کاغذ داشتند که ما به دلیل نیاز داخلی امکان پاسخگویی به این درخواست آن‌ها را نداریم اما خوشبختانه مذاکرات بین اتاق بازرگانی ایران و روسیه به توافقاتی خوبی رسیده و قرار شده تا خمیر الیاف بلند در اختیار ما قرار گیرد،‌ مذاکراتی هم با بیزینس بانک روسیه داشتیم که بتوانیم انتقال پول را به شیوه‌ای انجام دهیم.
مدیرعامل شرکت چوب و کاغذ مازندران با اشاره به شعال سال رهبر معظم انقلاب توضیح داد: یکی از مسیرهای پیش‌بینی شده در برنامه دولت ورود شرکت‌های دانش‌ بنیان به مسیر تولید کاغذ در ایران است و در سالی که رهبر انقلاب آن را «تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» نام‌گذاری کرده‌اند‌، کارخانه چوب و کاغذ مازندران به‌عنوان بزرگترین تولید‌کننده کاغذ تحریر در مازندران اقدام به راه‌اندازی مرکز دانش‌بنیان خود کرده است.
امید نیک‌نژاد، درباره این اقدام گفت: کارخانه چوب و کاغذ مازندران درصدد است تا اولین مرکز رشد و شتاب‌دهنده کاغذ دانش‌بنیان در حوزه کاغذ را به‌نام «مدکا» راه‌اندازی کند.
وی ادامه داد:‌ ساختمان این مرکز در تهران آماده شده و قرار است به‌زودی به صورت رسمی از سایت این مرکز نیز رونمایی شود. تلاش ما این است که با توجعه به فناوری‌هایی که در این زمینه وجود دارد، بتوانیم گامی در جهت تولید کاغذ برداریم.